Mentőöv a devizahiteleseknek! Hogyan csökkentheted a havi részletet?

2010. október 19. 05:20

Egyre több bajba jutott devizahiteles keresi a kamatok és árfolyamok kedvezőtlen alakulása miatt megemelkedett törlesztőrészletek ellenszerét. Bár a bankok különböző törlesztéskönnyítő megoldásait tízezer számra vették igénybe az ügyfelek, azok havi szinten nem csökkentették számottevően az adósok terheit. A futamidő meghosszabbítása azok számára jelenthet lélegzetvételnyi könnyebbséget, akinek még volt mozgástere (vagyis nem eleve a maximális futamidőre vette fel a hitelét), a forintra történő átváltást csak kevesen választották a veszteségek azonnali realizálása miatt. Különösen hosszú távon gondolkodva lehet ésszerű megoldás a frankhitelek euróra történő átváltása, ami már jelenleg is működik, pedig néhány bank még csak fontolgatja a bevezetését.

Mit tegyünk, ha már alig tudjuk fizetni a részleteket?

Kedvezményes árfolyam

Ha ma egy lakáshiteles ügyfél befárad egy bankfiókba és megkérdezi, hogy milyen lehetőségei vannak a havi törlesztőrészlet csökkentésére, akkor többféle megoldási javaslattal is előállhat az ügyintéző, de ezek hátulütőiről csak ritkán beszélnek. Vannak olyan pénzintézetek, amelyek kedvezményes árfolyamon számítják a törlesztőrészletet, valaki a középárfolyamot használja, míg mások (195-200-205 forintban) maximalizálják a részletek kiszámításához használt árfolyamot. Egy átlagos hitel esetén ezek a megoldások havi szinten 1-2 ezer forinttal csökkenthetik a fizetendő részleteket, de nem ezen áll vagy bukik egy többmilliós lakáshitel.

A futamidő meghosszabbítása

A másik lehetőség a futamidő meghosszabbítása, már akinek még lehet rajta nyújtani. A lakáshitelesek közül a legtöbben 20 évre adósodtak el, de szép számmal akadnak, akik kihasználták a maximális futamidőt. Aki él ezzel a lehetőséggel, annak összegtől és futamidőtől függően ugyan csökkenthet néhány ezressel a havi kötelezettsége, de ezt az alacsonyabb részletet évekkel tovább kell fizetnie. Arról is ritkán szól a fáma, hogy ez a művelet szerződésmódosítással jár, ami nem hogy nem ingyenes, de a szerződésmódosítási díj mellett még a közjegyzői okirat módosításért is fizetni kell.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kedvezőtlen devizahitel átváltása

A túladósodott devizahitelesek számára a forintra történő átváltás egyenlő az - akár több millió forintot is elérő - árfolyamveszteség realizálásával. Korábban a bankok minimális saját erőt is elfogadtak, de bizonyos feltételek mellett akár a teljes vételárat meghitelezték. A magas finanszírozású ügyletek fennálló tartozása az árfolyamváltozás következtében ma meghaladja a fedezetként felkínált ingatlan értékét. Ebből kifolyólag a forintra történő átváltás meg sem valósítható, vagy csak kiegészítő ingatlanfedezet bevonása mellett kivitelezhető.

Az euróhitel lehet a megoldás

A havi törlesztőrészletek érzékelhető mértékű csökkentésére megoldást jelenthet, ha az ügyfél a meglévő svájci frank alapú hitelét kedvezőbb feltételek mellett kínált euróhitelre cseréli. Egyrészt megtakarítás érhető el a havi részletekben, másrészt mérséklődik az árfolyamkockázat. Az euróra történő átváltás mellett szól hazánk majdani csatlakozása a monetáris unióhoz, mivel azt követően az euró lesz a hivatalos magyar fizetőeszköz. Az UCB Ingatlanhitel Zrt-nél például több kölcsön törlesztése is összevonható egy új hitelbe, így a jövőben csak egy helyre kell fizetni, átláthatóbb és egyszerűbb lesz a havi törlesztés.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?