12 °C Budapest

Mentőöv a devizahiteleseknek! Hogyan csökkentheted a havi részletet?

2010. október 19. 05:20

Egyre több bajba jutott devizahiteles keresi a kamatok és árfolyamok kedvezőtlen alakulása miatt megemelkedett törlesztőrészletek ellenszerét. Bár a bankok különböző törlesztéskönnyítő megoldásait tízezer számra vették igénybe az ügyfelek, azok havi szinten nem csökkentették számottevően az adósok terheit. A futamidő meghosszabbítása azok számára jelenthet lélegzetvételnyi könnyebbséget, akinek még volt mozgástere (vagyis nem eleve a maximális futamidőre vette fel a hitelét), a forintra történő átváltást csak kevesen választották a veszteségek azonnali realizálása miatt. Különösen hosszú távon gondolkodva lehet ésszerű megoldás a frankhitelek euróra történő átváltása, ami már jelenleg is működik, pedig néhány bank még csak fontolgatja a bevezetését.

Mit tegyünk, ha már alig tudjuk fizetni a részleteket?

Kedvezményes árfolyam

Ha ma egy lakáshiteles ügyfél befárad egy bankfiókba és megkérdezi, hogy milyen lehetőségei vannak a havi törlesztőrészlet csökkentésére, akkor többféle megoldási javaslattal is előállhat az ügyintéző, de ezek hátulütőiről csak ritkán beszélnek. Vannak olyan pénzintézetek, amelyek kedvezményes árfolyamon számítják a törlesztőrészletet, valaki a középárfolyamot használja, míg mások (195-200-205 forintban) maximalizálják a részletek kiszámításához használt árfolyamot. Egy átlagos hitel esetén ezek a megoldások havi szinten 1-2 ezer forinttal csökkenthetik a fizetendő részleteket, de nem ezen áll vagy bukik egy többmilliós lakáshitel.

A futamidő meghosszabbítása

A másik lehetőség a futamidő meghosszabbítása, már akinek még lehet rajta nyújtani. A lakáshitelesek közül a legtöbben 20 évre adósodtak el, de szép számmal akadnak, akik kihasználták a maximális futamidőt. Aki él ezzel a lehetőséggel, annak összegtől és futamidőtől függően ugyan csökkenthet néhány ezressel a havi kötelezettsége, de ezt az alacsonyabb részletet évekkel tovább kell fizetnie. Arról is ritkán szól a fáma, hogy ez a művelet szerződésmódosítással jár, ami nem hogy nem ingyenes, de a szerződésmódosítási díj mellett még a közjegyzői okirat módosításért is fizetni kell.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kedvezőtlen devizahitel átváltása

A túladósodott devizahitelesek számára a forintra történő átváltás egyenlő az - akár több millió forintot is elérő - árfolyamveszteség realizálásával. Korábban a bankok minimális saját erőt is elfogadtak, de bizonyos feltételek mellett akár a teljes vételárat meghitelezték. A magas finanszírozású ügyletek fennálló tartozása az árfolyamváltozás következtében ma meghaladja a fedezetként felkínált ingatlan értékét. Ebből kifolyólag a forintra történő átváltás meg sem valósítható, vagy csak kiegészítő ingatlanfedezet bevonása mellett kivitelezhető.

Az euróhitel lehet a megoldás

A havi törlesztőrészletek érzékelhető mértékű csökkentésére megoldást jelenthet, ha az ügyfél a meglévő svájci frank alapú hitelét kedvezőbb feltételek mellett kínált euróhitelre cseréli. Egyrészt megtakarítás érhető el a havi részletekben, másrészt mérséklődik az árfolyamkockázat. Az euróra történő átváltás mellett szól hazánk majdani csatlakozása a monetáris unióhoz, mivel azt követően az euró lesz a hivatalos magyar fizetőeszköz. Az UCB Ingatlanhitel Zrt-nél például több kölcsön törlesztése is összevonható egy új hitelbe, így a jövőben csak egy helyre kell fizetni, átláthatóbb és egyszerűbb lesz a havi törlesztés.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?