13 °C Budapest

Szabadulj meg pocsék hiteledtől - van megoldás!

2010. október 20. 05:22

Ha hónapról-hónapra emelkedik hiteled törlesztőrészlete, ne várd meg, amíg összecsapnak a fejed fölött a hullámok. Egyszerűen és könnyen elérhető ugyanis a hitelkiváltás, ami hosszútávon kiszámíthatóvá teszi pénzügyi helyzeted, miközben havi szinten is kézzelfogható megtakarítást jelenthet.

Miért érdemes a hitelkiváltáson gondolkodnod?

- Alacsonyabb kamat mellett, havonta is pénzt takaríthatsz meg a fizetendő törlesztőrészletek csökkenésével.

- Az új hitellel több jelzálogkölcsön törlesztése is összevonható, így a jövőben csak egy helyre kell fizetned, átláthatóbb és egyszerűbb lesz a havi törlesztés.

- A hitelkiváltás arra is jó megoldás lehet, ha kiszámíthatóbb havi törlesztést szeretnél, pl. hosszabb kamatperiódusra váltasz.

- Forintban, fix törlesztési lehetőséggel kell törlesztened, így nem kell hónapról-hónapra aggódnod az árfolyamkockázat miatt.

A szakemberek a hitelkiváltási termékeket akkor javasolják, ha van legalább egy olyan jelzáloghiteled, ami 6 hónapja fennáll, és szeretnéd, ha kölcsönöd törlesztése a jövőben kisebb havi terhet, illetve biztonságosabb, előre tervezhető törlesztőrészletet jelentene.

Általában ezekkel a termékekkel csak jelzálogkölcsönöket lehet kiváltani, egyéb típusú tartozások kiváltására nincs lehetőség.

A kölcsön összege

Forintban történő folyósítás esetén: 1 millió forinttól 40 millió forintig terjedhet, ezen belül a szabadon felhasználható rész nem lehet több mint 20 millió forint.

Devizában történő folyósítás esetén: a felvehető kölcsön összege svájci frank alapú kölcsön igénylésekor 5.500-tól 220.000 svájci frankig terjedhet, euró alapú kölcsön igénylésekor legalább 3.700, legfeljebb 148.000 euró lehet.

A felvehető kölcsön összege függ jövedelmedtől, másrészt függ a fedezetként felajánlott ingatlanok meghatározott befogadási értékétől. (A hitelkiváltási összeghatárok vizsgálatánál az UCB Ingatlanhitel Zrt. hirdetményét vettük alapul.)

Példa a hitelszámításra

Hitelkiváltás EUR alapon 3 éves kamatperiódussalForrás: UCB Ingatlanhitel Zrt. Az adatok tájékoztató jellegűek, a részletes díjak és kondíciók mértéke a hatályos Kondíciós listában található


Devizahitelt váltunk devizahitelre - de miért?

A túladósodott devizahitelesek számára a forintra történő átváltás egyenlő az - akár több millió forintot is elérő - árfolyamveszteség realizálásával. Korábban a bankok minimális saját erőt is elfogadtak, de bizonyos feltételek mellett akár a teljes vételárat meghitelezték. A magas finanszírozású ügyletek fennálló tartozása az árfolyamváltozás következtében ma meghaladja a fedezetként felkínált ingatlan értékét. Ebből kifolyólag a forintra történő átváltás meg sem valósítható, vagy csak kiegészítő ingatlanfedezet bevonása mellett kivitelezhető.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A havi törlesztőrészletek érzékelhető mértékű csökkentésére megoldást jelenthet, ha az ügyfél a meglévő svájci frank alapú hitelét kedvezőbb feltételek mellett kínált euróhitelre cseréli. Egyrészt megtakarítás érhető el a havi részletekben, másrészt mérséklődik az árfolyamkockázat. Az euróra történő átváltás mellett szól hazánk majdani csatlakozása a monetáris unióhoz, mivel azt követően az euró lesz a hivatalos magyar fizetőeszköz.

Amikor Magyarország csatlakozik az euró-övezet országaihoz és a forint helyett hivatalos fizetőeszköz az euró lesz, az euró-hitelek árfolyamkockázata azonnal megszűnik, hiszen az árfolyamrögzítés időpontjától az euró/forint árfolyam már nem változhat. Az euró bevezetésével az átváltással járó költségek is megszűnnek, az euró-hiteleket nem kell többé forintra átszámítani.

Két dolgot azonban nem árt tudni:

Amennyiben, a csatlakozáskor érvényes euró/forint árfolyam, magasabb mint a hitelfelvételkor érvényes árfolyam, akár az eredetinél magasabb törlesztőrészlet is kialakulhat, amely ráadásul a futamidő hátralévő részében már nem változik.

A másik fontos kérdés, a csatlakozás után hogyan alakul majd a többi deviza pl: a svájci frank vagy a japán jen árfolyamának euróhoz viszonyított mozgása, hiszen a nem euróban nyilvántartott kölcsönök esetében az árfolyamkockázat az euró bevezetése után is fennmarad.

Hitelátváltásnál is élnek a kormány által meghatározott önerő feltételek?

Mint ismert, a a június 11-től hatályos szigorítások értelmében a bankok belső szabályzatában rögzített feltételek és a hitelképességi vizsgálat alapján alakul ki az egyes igénylők hitelezhetőségi limitje, amely forintban fejezi ki a maximális havi törlesztési képességet. A bankok csak olyan kölcsönt nyújthatnak (bár ennek gyakorlati alkalmazása a Pénzcentrum.hu információi szerint jelenleg mindössze két banknál működik), amelynek a havi részlete ezt a limitet nem haladja meg, euróalapú hitelnél pedig a limit 80%-a, egyéb devizanem esetén 60%-a a határ.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái szerint a lakossági hitelek tekintetében a devizahitelek aránya 68,4% a teljes állományra vetítve, ugyanez az arány a lakáshitelek esetében 59,9%. Ezeket a kölcsönöket ma is kedvezőbbre lehet váltani, akár euró alapon is (a jövedelemre és az ingatlanfedezetre vonatkozó, a hitelező által meghatározott egyéb feltételek teljesülése esetén)- ezt semmilyen vonatkozó jogszabály nem tiltja.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem