28 °C Budapest

Szabadulj meg pocsék hiteledtől - van megoldás!

2010. október 20. 05:22

Ha hónapról-hónapra emelkedik hiteled törlesztőrészlete, ne várd meg, amíg összecsapnak a fejed fölött a hullámok. Egyszerűen és könnyen elérhető ugyanis a hitelkiváltás, ami hosszútávon kiszámíthatóvá teszi pénzügyi helyzeted, miközben havi szinten is kézzelfogható megtakarítást jelenthet.

Miért érdemes a hitelkiváltáson gondolkodnod?

- Alacsonyabb kamat mellett, havonta is pénzt takaríthatsz meg a fizetendő törlesztőrészletek csökkenésével.

- Az új hitellel több jelzálogkölcsön törlesztése is összevonható, így a jövőben csak egy helyre kell fizetned, átláthatóbb és egyszerűbb lesz a havi törlesztés.

- A hitelkiváltás arra is jó megoldás lehet, ha kiszámíthatóbb havi törlesztést szeretnél, pl. hosszabb kamatperiódusra váltasz.

- Forintban, fix törlesztési lehetőséggel kell törlesztened, így nem kell hónapról-hónapra aggódnod az árfolyamkockázat miatt.

A szakemberek a hitelkiváltási termékeket akkor javasolják, ha van legalább egy olyan jelzáloghiteled, ami 6 hónapja fennáll, és szeretnéd, ha kölcsönöd törlesztése a jövőben kisebb havi terhet, illetve biztonságosabb, előre tervezhető törlesztőrészletet jelentene.

Általában ezekkel a termékekkel csak jelzálogkölcsönöket lehet kiváltani, egyéb típusú tartozások kiváltására nincs lehetőség.

A kölcsön összege

Forintban történő folyósítás esetén: 1 millió forinttól 40 millió forintig terjedhet, ezen belül a szabadon felhasználható rész nem lehet több mint 20 millió forint.

Devizában történő folyósítás esetén: a felvehető kölcsön összege svájci frank alapú kölcsön igénylésekor 5.500-tól 220.000 svájci frankig terjedhet, euró alapú kölcsön igénylésekor legalább 3.700, legfeljebb 148.000 euró lehet.

A felvehető kölcsön összege függ jövedelmedtől, másrészt függ a fedezetként felajánlott ingatlanok meghatározott befogadási értékétől. (A hitelkiváltási összeghatárok vizsgálatánál az UCB Ingatlanhitel Zrt. hirdetményét vettük alapul.)

Példa a hitelszámításra

Hitelkiváltás EUR alapon 3 éves kamatperiódussalForrás: UCB Ingatlanhitel Zrt. Az adatok tájékoztató jellegűek, a részletes díjak és kondíciók mértéke a hatályos Kondíciós listában található


Devizahitelt váltunk devizahitelre - de miért?

A túladósodott devizahitelesek számára a forintra történő átváltás egyenlő az - akár több millió forintot is elérő - árfolyamveszteség realizálásával. Korábban a bankok minimális saját erőt is elfogadtak, de bizonyos feltételek mellett akár a teljes vételárat meghitelezték. A magas finanszírozású ügyletek fennálló tartozása az árfolyamváltozás következtében ma meghaladja a fedezetként felkínált ingatlan értékét. Ebből kifolyólag a forintra történő átváltás meg sem valósítható, vagy csak kiegészítő ingatlanfedezet bevonása mellett kivitelezhető.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A havi törlesztőrészletek érzékelhető mértékű csökkentésére megoldást jelenthet, ha az ügyfél a meglévő svájci frank alapú hitelét kedvezőbb feltételek mellett kínált euróhitelre cseréli. Egyrészt megtakarítás érhető el a havi részletekben, másrészt mérséklődik az árfolyamkockázat. Az euróra történő átváltás mellett szól hazánk majdani csatlakozása a monetáris unióhoz, mivel azt követően az euró lesz a hivatalos magyar fizetőeszköz.

Amikor Magyarország csatlakozik az euró-övezet országaihoz és a forint helyett hivatalos fizetőeszköz az euró lesz, az euró-hitelek árfolyamkockázata azonnal megszűnik, hiszen az árfolyamrögzítés időpontjától az euró/forint árfolyam már nem változhat. Az euró bevezetésével az átváltással járó költségek is megszűnnek, az euró-hiteleket nem kell többé forintra átszámítani.

Két dolgot azonban nem árt tudni:

Amennyiben, a csatlakozáskor érvényes euró/forint árfolyam, magasabb mint a hitelfelvételkor érvényes árfolyam, akár az eredetinél magasabb törlesztőrészlet is kialakulhat, amely ráadásul a futamidő hátralévő részében már nem változik.

A másik fontos kérdés, a csatlakozás után hogyan alakul majd a többi deviza pl: a svájci frank vagy a japán jen árfolyamának euróhoz viszonyított mozgása, hiszen a nem euróban nyilvántartott kölcsönök esetében az árfolyamkockázat az euró bevezetése után is fennmarad.

Hitelátváltásnál is élnek a kormány által meghatározott önerő feltételek?

Mint ismert, a a június 11-től hatályos szigorítások értelmében a bankok belső szabályzatában rögzített feltételek és a hitelképességi vizsgálat alapján alakul ki az egyes igénylők hitelezhetőségi limitje, amely forintban fejezi ki a maximális havi törlesztési képességet. A bankok csak olyan kölcsönt nyújthatnak (bár ennek gyakorlati alkalmazása a Pénzcentrum.hu információi szerint jelenleg mindössze két banknál működik), amelynek a havi részlete ezt a limitet nem haladja meg, euróalapú hitelnél pedig a limit 80%-a, egyéb devizanem esetén 60%-a a határ.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái szerint a lakossági hitelek tekintetében a devizahitelek aránya 68,4% a teljes állományra vetítve, ugyanez az arány a lakáshitelek esetében 59,9%. Ezeket a kölcsönöket ma is kedvezőbbre lehet váltani, akár euró alapon is (a jövedelemre és az ingatlanfedezetre vonatkozó, a hitelező által meghatározott egyéb feltételek teljesülése esetén)- ezt semmilyen vonatkozó jogszabály nem tiltja.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 25. 10:11
Még az idei évben képernyőre kerül a díjazott széria folytatása.
Holdblog  |  2022. május 25. 06:45
Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár „biv...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?