11 °C Budapest

A szakértő válaszol: így szabadulhatsz meg rossz hiteledtől

2010. október 22. 05:22

A Pénzcentrum.hu Hitelkiváltás hetének keretében több cikkben is foglalkoztunk a bajba jutott devizahitelesek lehetőségeivel, a különböző törlesztéskönnyítő megoldásokkal, az adósok terheinek csökkentésével. A téma rendkívül aktuális, nem véletlen, hogy olvasóink is rengeteg kérdéssel "bombáztak" minket a hitelkiváltás részleteiről, a lehetséges megoldásokról. Mai cikkünkben ezekből szemezgetünk, a kérdésekre Lakner Balázs, az UCB Ingatlanhitel Zrt. szakértője válaszolt.

István (26), Budapest: Március 1-je után vettem fel euró alapú lakáshitelt, ekkor már élt a 60%-os maximális hitel-fedezeti korlát. Ha most egy kedvezőbb euróhitelre váltanám a meglévő hitelemet, él-e még a 60%-os korlát, vagy most lazább feltételek mellett vehetek fel új euróhitelt?

A március 1-e után kötött szerződések esetén hitelkiváltáskor mindenféleképpen figyelembe kell venni a kormányrendelet szerinti finanszírozási arányokat. Ez azt jelenti, hogy amennyiben euróra váltaná meglévő euró alapú kölcsönét, az ingatlan forgalmi értékének 60%-át tudjuk finanszírozni.

Az UCB Ingatlanhitel Zrt-nél lehetősége van devizában történő folyósításra, így pontosan annyit utal a jelenlegi finanszírozójának, amennyi a fennálló tartozása, így még egy esetleges árfolyamveszteséget sem kell realizálnia.

József (34), Budapest: 2008-ban vettem fel egy svájci frank alapú lakáshitelt, amit kedvezőbb kamatozású frankhitelre váltanék. Milyen hitel-fedezeti (LTV) korlátok kötnek meg ebben? Jelenleg a fennálló tartozásom a lakás hitelbiztosítéki értékének a 60-65%-a lehet.

Hitelkiváltás esetén feltétlenül az euróra történő cserét javasolnám. Egyrészt alacsonyabb törlesztő részleteket érhet el, hiszen az euró alapú hitelkiváltás kondíciói kedvezőbbek, másrészt mérséklődik az árfolyamkockázat. Az euróra történő átváltás mellett szól továbbá hazánk majdani csatlakozása a monetáris unióhoz, azt követően az euró lesz a hivatalos magyar fizetőeszköz. Ekkor az euró-hitelek árfolyamkockázata azonnal megszűnik, hiszen az árfolyamrögzítés időpontjától az euró/forint árfolyam már nem változhat. Ezt követően Önnek már nem kell félnie az árfolyam-mozgásoktól.

Amennyiben mégis szeretné svájci frank alapú hitelre cserélni meglévő hitelét, az ingatlan forgalmi értékének maximum 45%-át tudjuk meghitelezni. Svájci frankról euróra történő kiváltás esetében nem kell figyelembe venni a kormányrendelet szerinti finanszírozhatóságot, így belső szabályzatunk alapján lakáscélú hitel kiváltása esetén akár az ingatlan hitelbiztosítási értékének 90 százalékáig is tudunk terhelni.

Mária (41), Dunakeszi: Olvastam a Pénzcentrum.hu oldalon, hogy most akciós Önöknél a hitelkiváltás. Mennyit spórolhatok meg, ha most lépek? A tartozásom 9 millió forint. Meghitelezik-e számomra a kiváltás összes költségét, vagy csak az új hitelnél felmerülő költségeket engedik el?

Mivel nem írta meg jelenlegi törlesztő részletét, ezért nem tudjuk megmondani, mennyit spórolhat, de nagy valószínűséggel jobb ajánlatot tudunk adni, mint jelenlegi pénzintézete. Az UCB Ingatlanhitel Zrt.-nél a körülbelüli törlesztő részlete 20 évre 62.702 Ft, 30 évre 51.443 Ft lenne. Amennyiben cégünket választja minden, az új hitelhez kapcsolódó költségeket elengedjük, illetve visszafizetjük, bizonyos feltételek esetén. Ez az összeg biztosan meghaladja a 100.000 Ft-ot.

László (36), Győr: Hallottam arról, hogy forintban fix törlesztőrészlettel adnak devizahitelt. Mit kell erről tudni, mikor számoljuk el az árfolyam-különbözetet? Ez a frankhitelekre is vonatkozik vagy csak az euróhitelekre? Mi történik, ha a forintban fix törlesztőrészletű devizahitelem futamideje úgy megnyúlik, hogy átlépem a maximális futamidőt is?

Valóban, a Budget Fix törlesztési opciónak köszönhetően Ön kiszámíthatóan, biztonságosan tudja fizetni hitelét, amely alapesetben a teljes futamidő alatt változatlan marad. Ez érvényes mind az euró, mind a svájci frank alapú hitelekre. Az árfolyam különbözetet hathavonta számoljuk el, a különbözet a tőketartozásához kerül hozzáadásra, vagy ennyivel csökkentjük fennálló tartozását, ennek megfelelően változik a futamideje. Ez azt jelenti, hogy Önnek sem havonta, sem hathavonta nem kell az árfolyammozgások okozta törlesztő részlet ingadozástól tartania, így biztonságosan tervezheti kiadásait. Amennyiben a megállapított futamidő meghaladná a 35 évet, 35 éves futamidő megállapításával újraütemezzük a hitelét.

Erzsébet (46), Miskolc: Úgy tűnik nekem, hogy irracionálisan alacsony törlesztőrészletet kínálnak egyes hitelintézetek a meglévő hitelemhez képest. Meglesz-e ennek a böjtje, azaz előfordulhat-e, hogy emiatt később jóval magasabb lesz a hitelem kamata?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fontos látnia, hogy azon pénzintézetek, melyek biztonságosan, az ügyfeleiket alaposan megvizsgálva hitelznek, azokat számszerűsítve kevésbé fenyegeti az a veszély, hogy a rosszul vagy egyáltalán nem fizető ügyfelek után képződő kockázati céltartalék miatti bevétel kiesést a meglévő és jól fizető ügyfeleken kamatemelés formájában hajtanák be. Értelemszerűen az UCB ebbe a kategóriába esik, ráadásul 3 illetve 5 éves kamatperiódust választhatnak ügyfeleink, így ezen időszak alatt, a szerződési feltételek szerin, a kamatláb változatlan marad, tehát nem "beetető" jellegű és akciós kamatlábbal dolgozunk. Az utolsó és fontos érv az Ön és az ügyfelek megnyugtatására, hogy az UCB mögött az euró-zóna egyik legbiztonságosabb és tőkeerősebb pénzügyi konzorciuma, a BNP Paribas áll.

Phantomwarrior: Hány hónap után lehet legkorábban kiváltani a hitelt?

Általánosságban elmondható, hogy a hitelét bármikor kiválthatja. Amennyiben Ön úgy dönt, hogy kedvezőbbre kívánja cserélni meglévő hitelét, nem kell mást tennie, mint felvenni a kapcsolatot az UCB Ingatlanhitellel. Ezt megteheti a 06-1/238-98-48-as telefonszámon, vagy a www.ingatlanhitel.hu oldalon.

szilard.nemeth: Milyen lehetőségeim vannak, ha a kiváltás utáni hitelt sem tudom fizetni?

Az UCB Ingatlanhitel rengeteg megoldási javaslatot nyújt a fizetési nehézségekkel küzdő ügyfeleinek, ebben is az élen szeretne járni a finanszírozók között. A részletekkel kapcsolatban a www.ingatlanhitel.hu -n a Segítség meglévő ügyfeleinknek site alatt tájékozódhat.

Fontos azonban tudnia, hogy hitelkiváltási termékeinket elsősorban rendezett fizetési morállal rendelkező ügyfeleknek nyújtjuk.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 16:46
Rovó Attila, a hvg.hu belpolitika rovatának távozó vezetője nyilatkozott portálunknak azzal kapcsola...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem