18 °C Budapest

Ezért éri meg hitelt váltani! Tippek és tanácsok

2010. október 21. 04:42

Hazánkban két pénzügyi szolgáltatónál (UCB Ingatlanhitel Zrt- nél és az AEGON Magyarország Hitel Zrt - nél) is jelentős kedvezményekkel és hasonló feltételek mellett tudjuk kiváltani a már meglévő devizahitelünket. Nézzük meg, hogyan működik a folyamat a gyakorlatban, és mik az előnyei.

A hitelkiváltás menete

Először is mindenkinek fel kell venni a kapcsolatot a pénzintézettel. Ezt követően megállapítják a fedezetül felajánlott ingatlan értékét. Az értékbecslés után jöhet az előszűrés, amelynek során megtudhatjuk, hogy milyen feltételek mellett, mekkora kölcsönösszegre vagyunk jogosultak. Ilyenkor elmondják még a szükséges dokumentumok jegyzékét, és hogy honnan férhetünk ezekhez hozzá.

Amennyiben minden papír és az értékbecslés is megvan, elkezdődhet az elbírálás folyamata. Jóváhagyás esetén a tanácsadó tájékoztat bennünket, hogy melyik termékkategóriát javasolják számunkra. Természetesen vissza is utasíthatjuk az ajánlatot, ha nem vagyunk elégedettek a felkínált kondíciókkal. Viszont, ha elfogadjuk, akkor már csak a banki szerződéskötés és a közjegyző előtt tett tartozás elismerő nyilatkozat aláírása van hátra, ahol minden érintettnek jelen kell lennie.

A kölcsön törlesztése forintban történik, minden hónap 12-én az előzetesen megadott számláról csoportos beszedéssel, átutalással vagy készpénzben a pénzügyi szolgáltatónál. 

Egy különlegesség az UCB-től a Budget Fix opció, amely biztosítja, hogy a törlesztendő összeg minden hónapban ugyanakkora maradjon. E konstrukciónál az ügyfél forintban mindig ugyanannyit törleszt, csak a futamidő változik. Tehát nem kell számolni az árfolyamkockázattal, valamint a kamatváltozás sem befolyásoló tényező ez esetben. Devizával való törlesztésnél az árfolyam-ingadozásból bekövetkező esetleges veszteség mindig fenn fog állni.

Hitelkiváltás EUR alapon Forrás: UCB Ingatlanhitel Zrt., AEGON Magyarország Hitel Zrt. A 2010. szeptemberi adatok tájékoztató jellegűek, a részletes díjak és kondíciók mértéke a hatályos Kondíciós listában található

A kölcsön kamatperiódusa 3 vagy 5 éves, ami azt jelenti, hogy az adott kamatperióduson belül nem változtathatják meg a kamatot.

A hiteleket svájci frank vagy euró alapon nyújtják. A folyósítás történhet forintban, svájci frankban illetve euróban is. Így amennyiben nem történik devizanem váltás, az ügyfél nem realizálja az árfolyam veszteséget.

Élet - és lakásbiztosítással kombinált kiváltás

Kölcsönünket kombinálhatjuk életbiztosítással is. Ez azért jó, mert a hitel mellett kötünk egy életbiztosítást, amelynek biztosítási összege megegyezik a kölcsön összegével. A futamidő alatt csak a kamatot és a kezelési költséget fizetjük, a tőketörlesztést pedig a biztosító felé teljesítjük (a biztosítási díjban), és ha netán bekövetkezik a biztosítási esemény, akkor ebből az összegből törleszti a biztosító a fennmaradó tartozásunkat (vagy annak egy részét). 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kötelező lakásbiztosítás segítségével pedig, ha történik egy lakástűz, vagy más elemi kár, iszapömlés nem veszítjük el mindenünket, viszont ennek a havi díja 2-3 ezer forintra is rúghat.

Ezen felül köthetünk még hitelfedezeti életbiztosítást és ingóságokra vonatkozó vagyonbiztosítást különböző nem várt események esetleges bekövetkezésére, illetve egyéb biztonsági szolgáltatásokat is igényelhetünk.

Ha nem tudunk fizetni

Késedelmes fizetés esetén késedelmi kamatot számítanak fel a társaságok. Nemfizetéskor pedig jogosult felmondani a szerződésünket, ami által az ingatlanunkat is elveszíthetjük. Tehát amennyiben bárkinek problémája akad a törlesztéssel, keresse fel mihamarabb pénzügyi szolgáltatóját, így közösen találhatnak ki mindenki számára elfogadható megoldást.

Előtörlesztésre is van lehetőségünk, viszont ezt előre be kell jelenteni az összeg nagyságával együtt. Ekkor azonban előtörlesztési és ügyintézési díjat számolnak fel nekünk pluszban. Ezen kívül kezdeményezhetjük a futamidő változtatását, fedezetünk cseréjét is, de ezek mind szerződésmódosítással járnak együtt, aminek költségvonzata van.

A kiváltás további előnyei lehetnek, hogy hosszabb kamatperiódusra lehet váltani (3-5 év), ami által biztonságosabb és kiszámíthatóbb lesz a kamatszint. 

Euróban most kedvező feltételek mellett és banki költségek (folyósítási díj, tulajdoni lap lekérdezés díja, jelzálog bejegyzés és törlés díja) nélkül vállalja az UCB a hitelkiváltást. Az értékbecslés és közjegyző díját is visszatérítik 50 ezer forintig. Hasonló akciókat hirdet az AEGON, és ha online igényelünk másik kölcsönt, még az 1,5%-os folyósítási díjat is elengedik.

A lakáshitelen túl ki lehet váltani még: jelzálog, autóvásárlási, személyi, áruvásárlási, önkormányzati, munkáltatói kölcsönöket, illetve diákhitelt is. Egyéb típusú hitelek kiváltására nincs lehetőség. 


PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18