18 °C Budapest

Újabb 500 polgármester lép Demszky nyomdokaiba

2010. május 4. 15:02

Ma délután több mint ötszáz polgármester vállal kötelezettséget arra Brüsszelben, hogy városaik a széndioxid-kibocsátást 20%-kal csökkentik 2020-ig. A Polgármesterek Szövetségének aláírásával a városvezetők elkötelezik magukat az energiatakarékosság és a megújuló energiaforrások előmozdítása, valamint polgáraik környezettudatosságának növelése mellett - közölte az Európai Bizottság.

A Polgármesterek Szövetsége nyilatkozat az Európai Bizottság környezetvédelmi kezdeményezése, melyhez a világ városainak polgármesterei csatlakozhatnak. A csatlakozó városvezetők vállalják, hogy településeiken 2020-ig túlteljesítik az Európai Unió által vállalt célt, mely szerint az 1990-es bázishoz képest 20%-kal csökkenteni kell a széndioxid-kibocsátást. Az aláíróknak a fenntartható energiaforrások hasznosítása érdekében cselekvési tervet dolgoznak ki, és ígéretet tesznek, hogy a kitűzött célok teljesülésének folyamatáról legalább kétévente beszámolót is közzétesznek.

A kezdeményezéshez eddig 1680, többségében európai város csatlakozott, de az aláírók között van például egy új-zélandi település és az argentin főváros, Buenos Aires is. Az európai országokban eltérő népszerűségnek örvend a kezdeményezés. Minden uniós országból van legalább egy csatlakozó, de érdekes, hogy míg a környezeti értékeiről is híres Ausztriából vagy Finnországból eddig csak négyen-négyen csatlakoztak, addig Olaszországból már összesen 488, Spanyolországból pedig 604 polgármester találta aláírásra érdemesnek a nyilatkozatot.

A csatlakozás folyamatos, a mai aláírási ceremónián 500 európai város polgármestere hitelesíti aláírásával települése szándékát. Magyarországról eddig három település Biharkeresztes, Budapest és Tata polgármestere csatlakozott a Polgármesterek Szövetségéhez. A Pénzcentrum kérdésére a Főpolgármesteri Hivatal úgy nyilatkozott, hogy Demszky Gábor 2009. február 10-én másik 600 európai polgármester társaságában írta alá az egyezményt.

A Főpolgármesteri Hivatalnál elárulták, hogy a főpolgármester az aláírásával vállalta, hogy a főváros 2020-ig 20%-kal csökkenti a széndioxid-kibocsátást, 20%-kal növeli a város által elfogyasztott energia hatékonyságát, és 20%-kal növeli a megújuló energiák felhasználását. A hivatalnak nincsenek arról becslései, hogy milyen mértékű lesz a város széndioxid-kibocsátása tíz év múlva, de állítják, a 2020-ig megvalósuló beruházások - mint például a négyes metró vagy távhő gerincvezeték megépítése, és a város új gépjárműforgalmi rendjének kialakítása - biztosítani fogják a vállalások teljesülését.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem