Állami dolgozók, figyelem! Kamatmentes lakáskölcsön! Íme a részletek

2010. április 6. 11:02

A Magyar Államkincstár a vonatkozó jogszabályi előírások alapján a 2010. évtől ellátja a kincstári körbe tartozó költségvetési szervek (minisztériumok és háttérintézményeik) részére a munkáltatói lakáscélú támogatással kapcsolatos lebonyolítási feladatokat.

A munkáltatók munkavállalóik lakáscéljai megvalósításához vissza nem térítendő támogatást, illetve kamatmentes kölcsönt nyújthatnak. A lakáscélú támogatások adóterhet nem viselő járandóságként való nyújtását az 1995. évi CXVII. Tv. (Szja. tv.) rendelkezései szabályozzák. Az adóterhet nem viselő járandóságként való nyújtás alapfeltétele, hogy a támogatás hitelintézet, vagy a kincstár útján kerüljön folyósításra.

A munkáltatói támogatások bonyolítását a kincstár a "Szerződés a munkáltatói kölcsönök kezelésére" elnevezésű megállapodás alapján, az abban meghatározott módon, a nála pénzforgalmi számlával rendelkező munkáltatók részére végzi.

A munkáltatók a támogatási számlára utalják át a kölcsön folyósításához szükséges pénzeszközeiket és itt kerülnek jóváírásra a munkavállalók törlesztései is, amelyeket a kincstár elsődlegesen egy lebonyolítási számlára szed be. A támogatások folyósításához szükséges pénzügyi fedezetet a munkáltató biztosítja.

A támogatási számla, illetve a támogatások kezelésének üzleti feltételei a pénzügyminiszter 1/2010. (I.29.) PM tájékoztatójában kerültek meghatározásra.

A kincstár teljes körűen látja el a támogatások folyósításával és beszedésével - beleértve az esetlegesen szükségessé váló jogi eljárást is - kapcsolatos tevékenységet, valamint elvégzi a jelzálogjog bejegyeztetésével kapcsolatos feladatokat is. A kincstár egy igazolást állít ki a munkavállalónak arról, hogy a támogatást a munkáltató a kincstár útján nyújtotta, az adóterhet nem viselő járandóság szabályainak való megfelelés további feltételeit nem vizsgálva.

A munkáltató a támogatás odaítélését követően a munkavállalóval támogatási- vagy kölcsönszerződést köt, amelyben meghatározásra kerülnek a szerződés biztosítékai (jelzálogjog, kezes, stb.), a visszafizetés futamideje, és a kamatra, illetve a késedelmi kamatra vonatkozó rendelkezések is. A támogatás folyósításáról a munkáltató külön dokumentumban, egy rendelkező levélben rendelkezik. A folyósítás a rendelkező levélben meghatározott személy részére és módon történik. A támogatás egy összegben kerül a munkavállalók részére kifizetésre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kincstár az általa nyújtott szolgáltatások ellátásáért a munkáltatói támogatásban részesített munkavállalók felé kezelési költséget, a munkáltató felé lebonyolítási díjat számít fel. A kezelési költség és a lebonyolítási díj mértékét a Pénzügyminisztérium által évente közzétett Tájékoztató tartalmazza.

A kezelési költség jelenlegi mértéke 1,5 %, a lebonyolítási díj 1 %. A kincstárat tevékenységért további díjazás nem illeti meg.

A támogatás folyósítását megelőzően a kincstár megállapodást köt a munkavállalóval. A megállapodás tartalmazza a munkáltatói kölcsön folyósításának és beszedésének részletes feltételeit. A kincstár a törlesztő részleteket havi egyenlő részletekben szedi be, az őt illető kezelési költséggel együtt. A törlesztő részletek, és esedékességük a megállapodásban kerülnek rögzítésre.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 17:01
Hosszú fejezet zárult le Roman Abramovics távozásával, aki 19 esztendő után adta át azt a klubot, am...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?