24 °C Budapest

Átváltásra buzdítják a frankhiteleseket! Kinek nem éri meg?

Pénzcentrum
2010. március 24. 15:02

Mint arról a Pénzcentrum.hu korábban beszámolt, a frankhitelek kiváltása több hullámban valósulhat meg. Az egyiket az euró bevezetése indíthatja el, de addig is sokan megfontolhatják a frankhitelük kiváltását, ha az árfolyam újra megközelíti a 160 forintos szintet. Azok az ügyfelek azonban egyelőre jó ideig nem tudnak szabadulni a frankhitelüktől, akik a vételár 80-90%-át vették fel vagy az ingatlanuk fedezeti értéke a fennálló tartozás összege alá csökkent, mert az új hitelfedezeti szabályok ezt nem teszik lehetővé.

Több helyen is megjelent ma, hogy a Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesülete azt javasolja a svájci frank alapú hitellel rendelkezőknek, hogy ne várják meg, míg újra az egekbe szökik hiteltartozásuk és törlesztésük, vizsgáltassák meg lehetőségeiket meglévő hitelük forint, vagy euró alapúra váltására.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a frankhitelesek döntő többsége a válság előtti 145-165 forint közötti árfolyamon vette fel a hitelét, vagyis egy kiváltással azonnal realizálnának 10-20% közötti árfolyamveszteséget. Nem beszélve arról, hogy az euró árfolyama jelenleg az elmúlt hónapokhoz képest alacsonynak mondható, tehát egy újabb forintgyengüléssel ismét mínuszban találnák magukat.

Az egyesület szerint a gazdasági folyamatok a frankhitelek forintösszegének és törlesztésének emelkedését eredményezik, az elemzői várakozások 190 forint fölé teszik a frank árfolyamát a következő negyedévben.

A CHF alapú lakáshiteleket jellemzően 20 évre vették fel az ügyfelek, mely időszak alatt sok minden történhet, a válság alatt járt már 210 forint felett is a frank árfolyama, majd néhány hónappal később 170 környékén jegyezték. Ezért nem javasoljuk a frankhitelek azonnali kiváltását, mivel rövidtávon sokat veszíthetnek rajta az ügyfelek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?