31 °C Budapest

Átváltásra buzdítják a frankhiteleseket! Kinek nem éri meg?

Pénzcentrum
2010. március 24. 15:02

Mint arról a Pénzcentrum.hu korábban beszámolt, a frankhitelek kiváltása több hullámban valósulhat meg. Az egyiket az euró bevezetése indíthatja el, de addig is sokan megfontolhatják a frankhitelük kiváltását, ha az árfolyam újra megközelíti a 160 forintos szintet. Azok az ügyfelek azonban egyelőre jó ideig nem tudnak szabadulni a frankhitelüktől, akik a vételár 80-90%-át vették fel vagy az ingatlanuk fedezeti értéke a fennálló tartozás összege alá csökkent, mert az új hitelfedezeti szabályok ezt nem teszik lehetővé.

Több helyen is megjelent ma, hogy a Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesülete azt javasolja a svájci frank alapú hitellel rendelkezőknek, hogy ne várják meg, míg újra az egekbe szökik hiteltartozásuk és törlesztésük, vizsgáltassák meg lehetőségeiket meglévő hitelük forint, vagy euró alapúra váltására.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a frankhitelesek döntő többsége a válság előtti 145-165 forint közötti árfolyamon vette fel a hitelét, vagyis egy kiváltással azonnal realizálnának 10-20% közötti árfolyamveszteséget. Nem beszélve arról, hogy az euró árfolyama jelenleg az elmúlt hónapokhoz képest alacsonynak mondható, tehát egy újabb forintgyengüléssel ismét mínuszban találnák magukat.

Az egyesület szerint a gazdasági folyamatok a frankhitelek forintösszegének és törlesztésének emelkedését eredményezik, az elemzői várakozások 190 forint fölé teszik a frank árfolyamát a következő negyedévben.

A CHF alapú lakáshiteleket jellemzően 20 évre vették fel az ügyfelek, mely időszak alatt sok minden történhet, a válság alatt járt már 210 forint felett is a frank árfolyama, majd néhány hónappal később 170 környékén jegyezték. Ezért nem javasoljuk a frankhitelek azonnali kiváltását, mivel rövidtávon sokat veszíthetnek rajta az ügyfelek.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?