37 év után is mérgez a rovarirtószer!

2009. augusztus 25. 16:02

Egy új felmérés szerint az amerikai Nagy Tavakból kifogott halak nagy mennyiségű fogyasztása, illetve a cukorbetegség kialakulása között releváns összefüggés mutatható ki. Ijesztő.

A vizsgálatok szerint akik rendszeresen fogyasztanak a Nagy Tavakból kifogott halakból, azok vérében felgyülemlik a DDE, ami cukorbetegség kialakulásához vezethet, hiába tartják egészséges tápláléknak a halat. És hogy mi az a DDE? A híres-hírhedt DDT rovarirtószer maradványa, mely az azt elfogyasztó halak testében, egy hidrogén-klorid lebomlása után marad vissza. A kishalak szervezetéből aztán a nagy ragadozókéba kerül a szer a természet könyörtelensége folytán, onnan pedig a nagyhalakat elfogyasztó emberek szervezetébe.

A DDT-t 37 éve betiltották az Egyesült Államokban, épp a szennyező mivolta miatt, ám az általa okozott károk és mellékhatások még mindig aggasztják a tudósokat. Hogy a DDE hogyan függ össze pontosan a cukorbetegséggel, még nem világos. Bár egy másik rovatirtószer, az Agent Orange esetében sikerült kimutatni a közvetlen hatást, a DDE más hatásmechanizmussal működik.

A legveszélyeztetettebb csoport a horgásztúrákat szervező hajóskapitányoké, akik az átlag sporthorgászoknál is sokkal több halat fogyasztanak a tó "kínálatából". A helyi egészségügyi központ évről évre tájékoztatót ad ki arról, milyen mennyiségű halat lehet fogyasztani a tavak vizéből az egészségkárosodás veszélye nélkül. A tájékoztató elkészítéséhez 14 különféle vegyianyag koncentrációját vizsgálják a halakban, ám a DDE miatt eddig még sosem adtak ki figyelmeztetést, mivel a halakban felgyülemlett mennyiség sosem érte el az egészségre veszélyesnek tartott mennyiséget.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?