17 °C Budapest

37 év után is mérgez a rovarirtószer!

2009. augusztus 25. 16:02

Egy új felmérés szerint az amerikai Nagy Tavakból kifogott halak nagy mennyiségű fogyasztása, illetve a cukorbetegség kialakulása között releváns összefüggés mutatható ki. Ijesztő.

A vizsgálatok szerint akik rendszeresen fogyasztanak a Nagy Tavakból kifogott halakból, azok vérében felgyülemlik a DDE, ami cukorbetegség kialakulásához vezethet, hiába tartják egészséges tápláléknak a halat. És hogy mi az a DDE? A híres-hírhedt DDT rovarirtószer maradványa, mely az azt elfogyasztó halak testében, egy hidrogén-klorid lebomlása után marad vissza. A kishalak szervezetéből aztán a nagy ragadozókéba kerül a szer a természet könyörtelensége folytán, onnan pedig a nagyhalakat elfogyasztó emberek szervezetébe.

A DDT-t 37 éve betiltották az Egyesült Államokban, épp a szennyező mivolta miatt, ám az általa okozott károk és mellékhatások még mindig aggasztják a tudósokat. Hogy a DDE hogyan függ össze pontosan a cukorbetegséggel, még nem világos. Bár egy másik rovatirtószer, az Agent Orange esetében sikerült kimutatni a közvetlen hatást, a DDE más hatásmechanizmussal működik.

A legveszélyeztetettebb csoport a horgásztúrákat szervező hajóskapitányoké, akik az átlag sporthorgászoknál is sokkal több halat fogyasztanak a tó "kínálatából". A helyi egészségügyi központ évről évre tájékoztatót ad ki arról, milyen mennyiségű halat lehet fogyasztani a tavak vizéből az egészségkárosodás veszélye nélkül. A tájékoztató elkészítéséhez 14 különféle vegyianyag koncentrációját vizsgálják a halakban, ám a DDE miatt eddig még sosem adtak ki figyelmeztetést, mivel a halakban felgyülemlett mennyiség sosem érte el az egészségre veszélyesnek tartott mennyiséget.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 24. 15:31
Mindössze egy héttel azután, hogy a Paramount bejelentette a Skyshowtime hirdetéssel támogatott csom...
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
Bankmonitor  |  2024. május 24. 09:09
Mind nagyobb lakáshiteleket vesznek fel a magyarok, az átlagos hitelösszeg 2024. februárban már elér...
Holdblog  |  2024. május 24. 08:00
Brutális büntetővámmal igyekszik védeni Amerika a saját autópiacát, de a kínaiak olyan járművekkel é...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem