0 °C Budapest

Veszélyes fagyizók, gyanús büfék: hol NE egyél a nyáron - interjú

2009. június 11. 05:50

Menthetetlenül itt a nyár, a strandbüfék és fagyizók szezonja. A rekkenő hőségben gyorsabban olvad a mirelit, hamarabb romlik a sütemény, és sokan lazábban értelmezik a higiénés szabályokat. Zoltai Anna élelmiszerbiztonsági szakértőt kérdeztük a szezonális veszélyekről.

Nyáron a hőmérséklet miatt gyorsabban romlanak az élelmiszerek, gyakoribbak az élelmiszer eredetű megbetegedések. A Pénzcentrum Zoltai Annát, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának Étkeztetés, Vendéglátás felügyeleti Osztályának vezetőjét kérdezte a nyári élelmiszertárolás szabályairól, a fertőzések megelőzéséről, és arról, hogy mikor hagyjunk ott azonnal egy fagyizót.

Napjainkban -legalábbis azt feltételezzük- hogy az élelmiszerbiztonság már olyan szinten van hazánkban, amely lehetővé teszi, hogy ne kelljen félnünk a romlandónak tartott élelmiszereket megvásárolni, akár a legnagyobb kánikulában is. Tapasztalataik szerint nevezhetjük-e kockázatosnak a nyári szezont élelmiszerbiztonság szempontjából?

Az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban nem félni kell, hanem ismerni, felismerni a kockázatokat és annak alapján meg kell előzni azokat. Bármennyire is meghökkentő, sajnos tudomásul kell venni, hogy minden tekintetben biztonságos élelmiszer nem létezik, mert mindig előfordulhatnak újabb és újabb kockázatok, amelyekkel ezideig még nem találkoztunk, vagy amelyeket ezideig nem vizsgáltunk. A legismertebb élelmiszerbiztonsági kockázatokkal azonban a gondos háziasszony tisztában van, és elvárás, hogy ennél több ismerettel rendelkezzenek azok, akik az élelmiszerrel hivatásszerűen foglalkoznak.

Közismert, hogy nyáron, a külső hőmérséklet miatt gyorsabban romlanak az élelmiszerek, és gyakoribbak az élelmiszer eredetű megbetegedések. Nyáron zajlanak a különböző rendezvények, kitelepülések, fesztiválok, közösségi tömegétkeztetések is. Emiatt beszélhetünk a téma szezonalitásáról, bár a megelőző szemlélet, az előre gondolkodás, a veszélyek felismerése és kezelése nem csak nyáron fontos.

A romlandó élelmiszerek beszerzése megköveteli a körültekintést. Ezek többsége hűtendő, tehát nemcsak a vásárlás helyén kell biztosítani a hűtésüket, de célszerű a hazaszállításuknál is megoldani a hűtőláncot, ami egyébként az élelmiszeripari vállalkozások számára kötelező. Nem tanácsos olyan árusítóhelyen vásárolni, ahol a mélyhűtött termék felolvadt, vagy a hűtendő élelmiszert hűtés nélkül kínálják.

Vannak olyan élelmiszerek (például tejtermékek, húsfélék) amelyekkel -elsősorban könnyebb romlandóságuk miatt- ajánlatosabb vigyázni a melegebb hónapokban. Melyek a legkockázatosabbak ilyen szempontból, az ellenőrzéseknél mik akadnak fel leggyakrabban a rostán?

Valóban a friss állati eredetű élelmiszereink a gyorsan romlandók, vagy azok a fogyasztásra kész élelmiszerek, amiket ezekből készítenek, mint például a hidegkonyhai termékek, cukrászsütemények, felvágottak. Ezek esetében tanácsos odafigyelni a beszerzésre, a szállításra és a hűtött tárolásra. Nyáron a gyorsan romlandó élelmiszerek hűtése kiemelt jelentőséggel bír. Sajnos a külső meleg hatása alatt nem vagyunk képesek a hűtőtér hőmérsékletét reálisan megítélni, mert a romlás és a kórokozó mikrobák szaporodásának gátlása miatt fontos 2-3- 4 -5 C alatti hőmérséklet helyett a 10-15 C-s hőmérsékletet is hidegnek érezzük.

Emiatt kell hangsúlyozni, hogy a vállalkozók a hűtőterek hőmérsékletét rendszeresen mérjék, ellenőrizzék, annak érdekében, hogy eltérés esetén legyen idejük beavatkozni. Érdemes megfigyelni a meleg konyhaterekben gyakran nyitogatott hűtőszekrények hőmérsékletét, amely sokszor a kívánt hőmérsékleti érték feletti. Az ilyen hűtőtérben romlandó élelmiszert hosszú ideig tárolni kockázatos. Az ellenőrzések során a hűtőterek és élelmiszer hőmérsékletének vizsgálatára is sor kerül.

Zoltai Anna(Fotó: MGSZH)


Leggyakoribb probléma a kitelepüléseken van, ahol nem folyamatos a hűtőszekrények áram ellátása, miközben a hűtőszekrényt süti a nap, és folyamatos üzemelés mellett nem képes 5 C alatti hőmérsékletet biztosítani. Előfordul nyáron a meleg főzőterekben, konyhákban, hogy a tűzhelyek, sütők mellett üzemelő hűtőszekrények -üzemelésükkel a hűtök is melegítik a helyiséget!,- hőmérséklete a kívántnál magasabb.

Hiába a szigorú biztonsági szabályok, mégis előfordulhat, hogy az üzletben rosszul tárolták, csomagolták a terméket. Adna néhány tanácsot a nyári vásárláshoz? Mire ügyeljünk, mikor gyanakodhatunk?

Nagyon fontos szabály, hogy a saját élelmiszerbiztonságunkért mi is felelősek vagyunk.
Jónéhány külső jelre érdemes vásárláskort figyelni. Ne vásároljunk ápolatlan személytől, aki árusítás közben étkezik, dohányzik, ne vásároljunk utcai, "földre lerakós" árustól, és ott, ahol elszaporodtak a legyek és a darazsak, ahol a hűtőpultokon kívül is tárolnak hűtendő élelmiszereket, ahol piszkos a környezet, ahol szemetes az üzlet, ahol nem gondoskodnak az élelmiszerek szennyeződéstől védelméről. Nem szabad megvenni azt az élelmiszert, aminek a csomagolása szennyezett, vagy sérült, amelyen nem olvasható magyarul az összetétele, gyártója, vagy forgalmazója. A felvágottas és húspultból nem kell megvenni a terméket, ha beszáradt, elszíneződött, ha nem tudják megmondani mikor szeletelték, és ki gyártotta, és hazavitele után meddig fogyasztható.


Fagyasztott élelmiszerek esetében érdemes megfigyelni, hogy jégbordás-e a termék, egybefagyott állagú-e, mert az ilyen termék már egyszer biztosan felolvadt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kényes kérdés a fagylaltok, jégkrémek esete. Mire kell figyelni jégkrém vásárlásakor, hogyan szállítsuk, tároljuk őket? Jelenthet-e veszélyforrást egy családi fagylaltozás? Előfordul, hogy nincsenek meg a szükséges higiéniai feltételek a fagyizókban? Mikor hagyjuk ott azonnal a fagyizót? Említene példát kirívó esetekre?

Aki jégrémet vásárol, vagy azonnal fogyassza el, vagy mielőbb szállítsa haza. A jégkrémet célszerű hazaszállítás során is termo zacskóban tartani, otthon azonnal mélyhűtőbe helyezni. A felolvadt jégrémet el kell fogyasztani, újra fagyasztani kockázatos.

A köztudatban még napjainkban is él, hogy gyakran történnek fagylaltmérgezések, ami a 60-as, 70-es és még a 80-as években érvényes is volt. Az igazság, hogy hazánkban évek óta nem fordult elő fagylaltmérgezés, de némi babonával ezt óvatosan merem megfogalmazni. A fagylalt egyike a veszélyes ételeinknek, de az utóbbi időben a készítéséhez korszerű gépeket használnak, amelyek az előállítás legkockázatosabb fázisát, a főzés utáni lehűtést és a fagyasztást biztonsággal végzik. Természetesen ott érdemes fagylaltot fogyasztani, ahol külső szemlélődéssel is megállapítható a gondosság. Én nem vásárolok olyan helyen fagylaltot, ahol a fagylaltosnak a rövid póló miatt érintkezik a hasa a pulttal, miközben a haja belelóg a tégelybe, és a kezén műkörmök továbbá ékszercsodák vannak. Ezek azt mutatják, hogy a fagylaltos nem ismeri az alapvető személyi higiénés szabályokat, és ebből arra következtetek, hogy más higiénés szabályoknak sincs birtokában.

Ugyancsak elkerülöm azokat a fagyizókat, ahol az adagoló kanalat a vízöblítés után ráütik egy mosogatórongyra, vagy szivacsra. Ezzel a mozdulattal ugyanis a szivacson pangó és szaporodó mikrobákat rákenik, rájuttatják a fagyos csemegére. Fagyizóknál érdemes megfigyelni a tölcsérek szennyeződéstől védelmét, a fagylaltok állagát és a folyós, felolvadt fagylaltot nem kell megvenni.

Nyaralás során gyakori, hogy büfékben, sütödékben étkezünk. Ezeknek azonban sokszor elég rossz hírük van. Mit tanácsol, mit fogyasszunk ilyen helyeken, és mi az, amit mindenképp érdemes elkerülni?

A rosszhírű létesítményeket messziről el kell kerülni. Esetükre nincs jótanácsom.

Szükséges-e a kánikulában jobban odafigyelnünk saját konyhánk tisztán tartására? Mire figyeljünk, ha zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk? Ráadásul közeleg a dinnyeszezon, ami különösen kényesnek gyümölcsnek számít....

Természetesen fokozott figyelem kell otthon is. A konyha mindig legyen tiszta, ételeinktől tartsuk távol a rovarokat, rágcsálókat és a házi kedvenceket. A hűtőszekrényben különítsük el a nyers és a készételeket, utóbbiakat mindig fedve tároljuk.

Tanácsos az ételeket frissen készíteni és azonnal elfogyasztani. Ha ez nem megoldható, a főzés befejezése után a forró ételeket vízfürdőben, vagy jégkocka segítségével mielőbb le kell hűteni és fedve a hűtőszekrényben tárolni, majd közvetlenül a fogyasztása előtt alaposan átsütni, forralni.

A gyümölcsöt természetesen alapos mosás után fogyasszuk. A gyümölcsök mosására csak ivóvíz minőségű víz alkalmas.
Kevesen mossák meg a dinnyét felszeletelése előtt, pedig a felülete poros, piszkos, és a termőföldön megtalálható számtalan mikróba jelenlétével számolni kellene. A dinnye utcai árusításakor a lékeléssel könnyen befertőzhető, emiatt ezt tanácsos kerülni.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm