8 °C Budapest

Balesetben hal meg a legtöbb gyerek a WHO szerint

Pénzcentrum
2009. július 7. 15:07

A balesetek okozzák a legtöbb halálesetet a gyermekek körében, derült ki az Egészségügyi Világszervezet és az Egészségügyi Minisztérium július 7-én tartott közös sajtótájékoztatóján. Dr. Medgyaszai Melinda Szakállamtitkár Asszony és Dr. Dinesh Sethi a WHO baleset megelőzési szakértője arra hívták fel a figyelmet, hogy amennyiben nem történik hatékony beavatkozás, a balesetek száma és súlyossága növekedni fog.

Dr. Dinesh Sethi a WHO által közétett "European Report on Child Injury Prevention" Gyermekbalesetek Megelőzéséről szóló Európai Jelentés című kiadvány bemutatásán keresztül rávilágított arra, hogy a balesetek okozzák a legtöbb halálesetet, illetve élethosszig tartó rokkantságot a gyermekek körében, amelyek nagy hányadát hatékony módszerek és stratégia kidolgozásával el lehetne kerülni.

Évente mintegy 42.000 gyermek, illetve 20 év alatti fiatal hal meg véletlen balesetek következtében az Európai régióban. Magyarországon évente közel 1 millió ember szenved el egészségügyi ellátást igénylő balesetet, közülük 7.500 halálos kimenetelű, ebből 193 gyermek. Magyarországon tehát minden hatodik gyermek véletlen balesetben hal meg. Egy biztonságosabb környezet kialakításával ez az arány akár a felére is csökkenthető lenne. Az egyes balesetek közül kiemelkedő helyen állnak a közlekedési balesetek, vízbefúlás, mérgezések, égési sérülések és esések.

A baleset megelőzés ugyanakkor nem csak emberi szempontból, hanem anyagilag is súlyos terheket ró az államra. A WHO becslései szerint 1 EUR befektetéssel 29 EUR megtakarítást lehetne elérni például a kerékpáros sisakok alkalmazásával. A felnőttkori baleseteket is figyelembe véve több mint 200.000 fő kórházi ellátására kerül sor évente, ami több milliárd forintot emészt fel.

Dr. Medgyaszai Melinda éppen ezért a felnőttkori balesetek megelőzésére helyezte a hangsúlyt, és felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben nem történik országos szintű beavatkozás a balesetek számának illetve súlyosságának csökkentésére, bizonyos baleset típusok gyakorisága - például a közúti illetve háztartási baleseteké - növekedni fog.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Egészségügyi Minisztérium - az idevonatkozó WHO irányelveket és tapasztalatokat is figyelembe véve - egy korszerű és hatékony stratégia kialakításán dolgozik, ami a megelőzésre fordított összeg többszörös megtérülését biztosíthatja.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem