20 °C Budapest

Mérgezett ásványvíz Magyarországon: féljünk vagy ne féljünk?

2009. április 22. 05:40

Feltehetően hipószármazékot tartalmazott az az ásványvíz, amelytől egy idős nő rosszul lett szombaton. A Magyar Ásványvíz Szövetség szerint a gyártási technológia rendkívül biztonságos, nincs ok pánikra.

A megdöbbentő eset még a hétvégén történt: a hetvenkét éves hölgy egy InterCity vonat mozgóárusától vásárolta a félliteres ásványvizet, amelyből fogyasztott is. A tatabányai nőt ezt követően kórházba szállították.

Az elsődleges eredmények arra utalnak, hogy az idős nő által fogyasztott víz hipószármazékot tartalmazott. A szakigazgatási hivatal központi laborjában készült ellenőrzés adatai szerint a folyadék erősen lúgos kémhatású volt, pH-értéke elérte a megengedett érték kétszeresét, azaz 5,5 helyett 11 volt.

Az esettel kapcsolatban a rendőrség ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés vétsége miatt indított eljárást. A mérgezés miatt az ÁNTSZ és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal is soron kívül vizsgálatot indított. A vonaton talált többi vizet is lefoglalták, azonban a vizsgálatok nem mutattak rendellenességet.

A hírek szerint a betegen a szükséges vizsgálatokat azonnal elvégezték, ezt követően a panaszai megszűntek, jól érezte magát, bár vasárnap hasi görcsre panaszkodott és újra köhögni kezdett. Jelenleg az állapota kielégítő, már el is hagyta a kórházat.

Féljünk vagy ne féljünk?

Magyarországon az ásványvizek gyártási technológiája rendkívül biztonságos- nyilatkozta a Pénzcentrumnak dr. Bikfalvi Istvánné, a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács titkára. Megerősítette: folyik a hatósági vizsgálat az ügyben.

A magyar ásványvizeket a legmodernebb technológiával palackozzák, nagyon sok gondot fordítva a biztonságra. Ráadásul a termékek többszöri ellenőrzésen mennek keresztül: az illetékes hatóságok nem csak a boltok polcain található késztermékeket ellenőrzik, hanem a gyártási folyamat alatt is vizsgálják a víz minőségét. Ezekre a kémiai és mikrobiológiai ellenőrzésekre rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak, amelyek teljesítése nélkül nem juthat a termék a fogyasztóhoz.

A magyar ásványvizek
Magyarországon jelenleg közel 100 kút és forrás szolgáltat elismert, természetes ásványvizet, amelyek közül 45 - 50 vizét palackozzák.

A természetes ásványvizek összes ásványi anyag tartalma tág határok - 500 és 2.000 mg/l - között változik. Jellegük szerint főleg kalcium-, magnézium,- nátrium-hidrogén-karbonátos, kloridos, szulfátos vizek, illetve ezek változatai. Viszonylag jelentős a fluorid tartalmuk.

A hazai palackozott vizek döntő többsége ásványvíz, ezen kívül palackozott forrásvíz, ivóvíz, és különféle dúsított, illetve ízesített vízalapú ital van forgalomban.

2008-ban a magyar ásványvízfogyasztás 105 liter/fő/év volt.

Arra a kérdésre, hogy a szigorú szabályozás mellett hogy történhetett meg a mostani eset, a szakértő sem tudott egyértelmű választ adni. Mint mondta, a mindenre kiterjedő vizsgálatnak kell kiderítenie, ki és hol hibázott.

Egyelőre még az sem nyilvános, mely cég termékénél jelentkezett a probléma. Ha ez kiderül, az óriási veszteségeket okozhat az adott vállalatnak. Az ásványvízpiac esetében ugyanis rendkívüli mértékben fontos a márka értéke, hiszen maguk a termékek csak nehezen különböztethetőek meg egymástól. Éppen ezért a piac nagyobb vállalatai akár több százmillió forintot is költenek egy-egy márka kiépítésére, így ha egy gondosan felépített brandet akár csak pletyka szinten hírbe hoznak, az néhány hét alatt rendkívüli eladáscsökkenést jelenthet.

Mit tehet a fogyasztó?

Először is nyugodjon meg: bátran fogyaszthatja a magyar ásványvizeket. Ugyanakkor ha valamilyen problémát talál, forduljon a gyártóhoz (minden flakon címkéjén ott szerepel a cég elérhetősége), az illetékes egészségügyi hatóságokhoz (ÁNTSZ), vagy a Magyar Ásványvíz Szövetséghez.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?