Feltehetően hipószármazékot tartalmazott az az ásványvíz, amelytől egy idős nő rosszul lett szombaton. A Magyar Ásványvíz Szövetség szerint a gyártási technológia rendkívül biztonságos, nincs ok pánikra.
A megdöbbentő eset még a hétvégén történt: a hetvenkét éves hölgy egy InterCity vonat mozgóárusától vásárolta a félliteres ásványvizet, amelyből fogyasztott is. A tatabányai nőt ezt követően kórházba szállították.
Az elsődleges eredmények arra utalnak, hogy az idős nő által fogyasztott víz hipószármazékot tartalmazott. A szakigazgatási hivatal központi laborjában készült ellenőrzés adatai szerint a folyadék erősen lúgos kémhatású volt, pH-értéke elérte a megengedett érték kétszeresét, azaz 5,5 helyett 11 volt.
Az esettel kapcsolatban a rendőrség ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés vétsége miatt indított eljárást. A mérgezés miatt az ÁNTSZ és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal is soron kívül vizsgálatot indított. A vonaton talált többi vizet is lefoglalták, azonban a vizsgálatok nem mutattak rendellenességet.
A hírek szerint a betegen a szükséges vizsgálatokat azonnal elvégezték, ezt követően a panaszai megszűntek, jól érezte magát, bár vasárnap hasi görcsre panaszkodott és újra köhögni kezdett. Jelenleg az állapota kielégítő, már el is hagyta a kórházat.
Féljünk vagy ne féljünk?
Magyarországon az ásványvizek gyártási technológiája rendkívül biztonságos- nyilatkozta a Pénzcentrumnak dr. Bikfalvi Istvánné, a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács titkára. Megerősítette: folyik a hatósági vizsgálat az ügyben.
A magyar ásványvizeket a legmodernebb technológiával palackozzák, nagyon sok gondot fordítva a biztonságra. Ráadásul a termékek többszöri ellenőrzésen mennek keresztül: az illetékes hatóságok nem csak a boltok polcain található késztermékeket ellenőrzik, hanem a gyártási folyamat alatt is vizsgálják a víz minőségét. Ezekre a kémiai és mikrobiológiai ellenőrzésekre rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak, amelyek teljesítése nélkül nem juthat a termék a fogyasztóhoz.
JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
A természetes ásványvizek összes ásványi anyag tartalma tág határok - 500 és 2.000 mg/l - között változik. Jellegük szerint főleg kalcium-, magnézium,- nátrium-hidrogén-karbonátos, kloridos, szulfátos vizek, illetve ezek változatai. Viszonylag jelentős a fluorid tartalmuk.
A hazai palackozott vizek döntő többsége ásványvíz, ezen kívül palackozott forrásvíz, ivóvíz, és különféle dúsított, illetve ízesített vízalapú ital van forgalomban.
2008-ban a magyar ásványvízfogyasztás 105 liter/fő/év volt.
Arra a kérdésre, hogy a szigorú szabályozás mellett hogy történhetett meg a mostani eset, a szakértő sem tudott egyértelmű választ adni. Mint mondta, a mindenre kiterjedő vizsgálatnak kell kiderítenie, ki és hol hibázott.
Egyelőre még az sem nyilvános, mely cég termékénél jelentkezett a probléma. Ha ez kiderül, az óriási veszteségeket okozhat az adott vállalatnak. Az ásványvízpiac esetében ugyanis rendkívüli mértékben fontos a márka értéke, hiszen maguk a termékek csak nehezen különböztethetőek meg egymástól. Éppen ezért a piac nagyobb vállalatai akár több százmillió forintot is költenek egy-egy márka kiépítésére, így ha egy gondosan felépített brandet akár csak pletyka szinten hírbe hoznak, az néhány hét alatt rendkívüli eladáscsökkenést jelenthet.
Mit tehet a fogyasztó?
Először is nyugodjon meg: bátran fogyaszthatja a magyar ásványvizeket. Ugyanakkor ha valamilyen problémát talál, forduljon a gyártóhoz (minden flakon címkéjén ott szerepel a cég elérhetősége), az illetékes egészségügyi hatóságokhoz (ÁNTSZ), vagy a Magyar Ásványvíz Szövetséghez.
Sok magyar kedvence tűnhet el a boltok polcairól: megjelent a tésztatörvény, rengeteg terméket érint
Megjelent a Magyar Közlönyben az agrárminiszter rendelete, amely szigorítja és pontosítja a száraztésztákra vonatkozó minőségi és kategorizálási előírásokat.
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








