Hasznos tippek külföldi utazás előtt

2009. július 15. 15:32

Míg Nyugat-Európában a külföldre utazók több mint 70 százaléka köt utasbiztosítást, Magyarországon ez az arány még mindig csak 35 százalék körüli.

A bankkártyák szolgáltatásai közé beépített utasbiztosítások túlnyomó többsége csak alapfedezetet nyújt, komolyabb baj (pl. autóbaleset, infarktus) esetén azonban általában nem elég a kártyákba épített szolgáltatás, a sürgősségi orvosi ellátás költségei annak többszörösét is elérhetik. 

Az orvosi ellátás költségeinek nagyságára legtöbben csak akkor döbbennek rá, ha megtörtént a baj.

Hogy csak egy pár tipikus nyári példát említsünk:

Lábtörés ellátása - Európa: 60-120 eFt, USA: 600 eFt
Vakbélműtét Európa - 150 eFt-on felüli összeg, USA: akár 1 mFt
Felületi sérülések ellátása - Európa 20-70 eFt, USA: 200 eFt-on felüli összeg
Allergiás rohamok pl. darázscsípés kezelése - Európa: 10-20 eFt
Ételmérgezés kórházi kezelése, pl. Törökországban - 170 eFt
Sürgősségi fogászati kezelés - Európa: akár 50 eFt 

Az utasbiztosítások nem csak anyagi segítséget nyújtanak: a magyar nyelven hívható asszisztencia szolgálat segít például orvosok, kórházak, szerelők, autómentők megtalálásában, a betegszállítás vagy az idő előtti hazautazás megszervezésében.

Érdemes az EU területére is utasbiztosítást kötni? 

Kevesen tudják, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) kiváltásával az Európai Unió országaiban - kizárólag a tagállamok egészségbiztosítójával szerződött egészségügyi intézményekben és közkórházakban - jogosultak sürgősségi betegellátásra. 

Az - országonként eltérő mértékű - önrész, vagy az azonnal kifizetendő gyógyszerek költsége baj esetén a beteget terheli. 

Az utasbiztosítással rendelkező utazók azonban bármely egészségügyi intézmény szolgáltatásait igénybe vehetik, és a költségeket nem kell a helyszínen kifizetniük. Emellett a biztosító segélyszolgálata is segítséget nyújt külföldön bajba jutott ügyfeleinknek pl. a hazaszállítás megszervezése, vagy nyelvi nehézségek felmerülése esetén.

Milyen szintű szolgáltatást válasszunk?

Legtöbb biztosító különböző szolgáltatási szintű utasbiztosítási csomagokat állít össze. Gyakran nehéz az eligazodás, íme néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni: 

Európán belüli családi nyaraláshoz, utazáshoz általában elegendőek az ún. alap csomagok. A Groupama Garancia Biztosító Bázis csomagja például megfelelő biztosítási védelmet nyújt a gondtalan kikapcsolódáshoz, hiszen baleset vagy betegség esetén 8 millió forintig téríti a felmerült orvosi költségeket. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hosszabb (több hetes) kint tartózkodás, tengerentúli, távolabbi (egzotikus) úticél, vagy kockázatosabb programok esetén mindenképpen érdemes emelt szintű szolgáltatások igénybevétele (a Groupama Garanciánál pl. az Exkluzív csomagot ajánljuk.) 

Az extrém sportnak minősülő szabadidős sporttevékenységek (búvárkodás, hegymászás, hegyi kerékpározás, jetski, lovaglás, rafting, vadászat, vizisí) általában pótdíj ellenében biztosíthatóak.

Hol kössük meg a biztosítást? 

Sokan az internetet választják, ami nem meglepő, hiszen itt a legtöbb társaság - ahogy a Groupama Garancia Biztosító is - jelentős díjengedménnyel kínálja szolgáltatását. Fontos azonban, hogy ne csak az árakat, hanem a szolgáltatásokat is vessük össze, érdemes azt is megvizsgálni, hogy pl. az 50%-os gyermekkedvezmény esetén a szolgáltatás is felére csökken-e? 

Akik idegenkednek az internettől, befáradhatnak az ügyfélszolgálati irodákba, ahol minden kérdésükre felvilágosítást kaphatnak. Hasznos tudni, hogy a Groupama Garancia Biztosító utasbiztosítása az ország legkiterjedtebb fiókhálózatával rendelkező OTP Bankban is elérhető. 

Egyedülálló lehetőség az ATM-es utasbiztosítás kötés: A Groupama Garancia Biztosító keretszerződéssel rendelkező ügyfelei 20% kedvezménnyel, rendkívül egyszerűen és gyorsan, a nap 24 órájában bármikor megköthetik utasbiztosításukat az országban található több mint 1400 OTP bankjegy-automatánál. (A keretszerződés megkötéséről részletes leírás található a társaság honlapján.) 

Ha a külföldre utazók elfelejtették, vagy nem volt rá idejük, a Groupama Garancia Biztosító utasbiztosítása akár útközben is köthető a MOL kijelölt töltőállomásainál.

Az utasbiztosítások tehát ma már rendkívül sok helyen elérhetőek, a nap 24 órájában bármikor, egyszerűen megköthetőek. Egy négyfős család napi másfél ezer forint alatti összegért több millió forintos biztosítási védelmet érhet el.

A leghasznosabb tipp a Groupama Garancia Biztosítótól tehát: ne induljunk el külföldre utasbiztosítás kötése nélkül!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Holdblog  |  2024. április 22. 06:24
Ez csak egy politikai üzenet mondta Zsiday Viktor a Partizán vendégeként arról, hogy a kormányzat az...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem