18 °C Budapest

Hasznos tippek külföldi utazás előtt

2009. július 15. 15:32

Míg Nyugat-Európában a külföldre utazók több mint 70 százaléka köt utasbiztosítást, Magyarországon ez az arány még mindig csak 35 százalék körüli.

A bankkártyák szolgáltatásai közé beépített utasbiztosítások túlnyomó többsége csak alapfedezetet nyújt, komolyabb baj (pl. autóbaleset, infarktus) esetén azonban általában nem elég a kártyákba épített szolgáltatás, a sürgősségi orvosi ellátás költségei annak többszörösét is elérhetik. 

Az orvosi ellátás költségeinek nagyságára legtöbben csak akkor döbbennek rá, ha megtörtént a baj.

Hogy csak egy pár tipikus nyári példát említsünk:

Lábtörés ellátása - Európa: 60-120 eFt, USA: 600 eFt
Vakbélműtét Európa - 150 eFt-on felüli összeg, USA: akár 1 mFt
Felületi sérülések ellátása - Európa 20-70 eFt, USA: 200 eFt-on felüli összeg
Allergiás rohamok pl. darázscsípés kezelése - Európa: 10-20 eFt
Ételmérgezés kórházi kezelése, pl. Törökországban - 170 eFt
Sürgősségi fogászati kezelés - Európa: akár 50 eFt 

Az utasbiztosítások nem csak anyagi segítséget nyújtanak: a magyar nyelven hívható asszisztencia szolgálat segít például orvosok, kórházak, szerelők, autómentők megtalálásában, a betegszállítás vagy az idő előtti hazautazás megszervezésében.

Érdemes az EU területére is utasbiztosítást kötni? 

Kevesen tudják, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) kiváltásával az Európai Unió országaiban - kizárólag a tagállamok egészségbiztosítójával szerződött egészségügyi intézményekben és közkórházakban - jogosultak sürgősségi betegellátásra. 

Az - országonként eltérő mértékű - önrész, vagy az azonnal kifizetendő gyógyszerek költsége baj esetén a beteget terheli. 

Az utasbiztosítással rendelkező utazók azonban bármely egészségügyi intézmény szolgáltatásait igénybe vehetik, és a költségeket nem kell a helyszínen kifizetniük. Emellett a biztosító segélyszolgálata is segítséget nyújt külföldön bajba jutott ügyfeleinknek pl. a hazaszállítás megszervezése, vagy nyelvi nehézségek felmerülése esetén.

Milyen szintű szolgáltatást válasszunk?

Legtöbb biztosító különböző szolgáltatási szintű utasbiztosítási csomagokat állít össze. Gyakran nehéz az eligazodás, íme néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni: 

Európán belüli családi nyaraláshoz, utazáshoz általában elegendőek az ún. alap csomagok. A Groupama Garancia Biztosító Bázis csomagja például megfelelő biztosítási védelmet nyújt a gondtalan kikapcsolódáshoz, hiszen baleset vagy betegség esetén 8 millió forintig téríti a felmerült orvosi költségeket. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hosszabb (több hetes) kint tartózkodás, tengerentúli, távolabbi (egzotikus) úticél, vagy kockázatosabb programok esetén mindenképpen érdemes emelt szintű szolgáltatások igénybevétele (a Groupama Garanciánál pl. az Exkluzív csomagot ajánljuk.) 

Az extrém sportnak minősülő szabadidős sporttevékenységek (búvárkodás, hegymászás, hegyi kerékpározás, jetski, lovaglás, rafting, vadászat, vizisí) általában pótdíj ellenében biztosíthatóak.

Hol kössük meg a biztosítást? 

Sokan az internetet választják, ami nem meglepő, hiszen itt a legtöbb társaság - ahogy a Groupama Garancia Biztosító is - jelentős díjengedménnyel kínálja szolgáltatását. Fontos azonban, hogy ne csak az árakat, hanem a szolgáltatásokat is vessük össze, érdemes azt is megvizsgálni, hogy pl. az 50%-os gyermekkedvezmény esetén a szolgáltatás is felére csökken-e? 

Akik idegenkednek az internettől, befáradhatnak az ügyfélszolgálati irodákba, ahol minden kérdésükre felvilágosítást kaphatnak. Hasznos tudni, hogy a Groupama Garancia Biztosító utasbiztosítása az ország legkiterjedtebb fiókhálózatával rendelkező OTP Bankban is elérhető. 

Egyedülálló lehetőség az ATM-es utasbiztosítás kötés: A Groupama Garancia Biztosító keretszerződéssel rendelkező ügyfelei 20% kedvezménnyel, rendkívül egyszerűen és gyorsan, a nap 24 órájában bármikor megköthetik utasbiztosításukat az országban található több mint 1400 OTP bankjegy-automatánál. (A keretszerződés megkötéséről részletes leírás található a társaság honlapján.) 

Ha a külföldre utazók elfelejtették, vagy nem volt rá idejük, a Groupama Garancia Biztosító utasbiztosítása akár útközben is köthető a MOL kijelölt töltőállomásainál.

Az utasbiztosítások tehát ma már rendkívül sok helyen elérhetőek, a nap 24 órájában bármikor, egyszerűen megköthetőek. Egy négyfős család napi másfél ezer forint alatti összegért több millió forintos biztosítási védelmet érhet el.

A leghasznosabb tipp a Groupama Garancia Biztosítótól tehát: ne induljunk el külföldre utasbiztosítás kötése nélkül!

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 29. 12:21
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a júliusban megkezdett eljárása során jog...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 29. 12:11
Negatív rekord negatív rekord hátán, a 13%-ra emelt magyar alapkamat után ma a 420 forintot is átvit...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 29. 07:59
Hiteligénylés eltt állsz? Bármelyik bankot is választod, a kérelem mellé számos dokumentumot kell be...
Holdblog  |  2022. szeptember 29. 05:00
Az orosz-ukrán konfliktus hetedik hónapjában már nem az a kérdés, hogy Európa recesszióba süllyed-e,...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?