"Igyunk előtte egy vodkát!" - demográfiai katasztrófa Oroszországban

Pénzcentrum
2009. június 26. 16:02

Kritikus méreteket öltött Oroszországban az alkoholfogyasztás és az ehhez kapcsolódó megbetegedések és halálesetek száma. Egy ENSZ tanulmány szerint - amennyiben nem sikerül valamilyen beavatkozással megállítani a jelenlegi tendenciát, akkor a 142 milliós ország lakossága 2025-re 131 millióra csökkenhet.

Az orosz rákkutató központ vezetője szerint az országban évente 1,3 millióan veszítik életüket szív- és érrendszeri megbetegedés következtében, a halálesetek harmada egyértelműen az alkoholfogyasztáshoz köthető.

A gyakori megbetegedések és halálokok közé tartozik még a májgyulladás, a májrák és a gégerák is. Sokan halnak meg tüdőrákban, tüdőgyulladásban és alkoholmérgezésben. Gyenge a lakosság általános ellenálló-képessége a fertőzésekkel szemben, ami az alacsony életszínvonalra és a táplálkozási szokásokra vezethető vissza.

A 15-54 közötti korosztályban előforduló halálesetek 50 %-áért az alkohol a felelős, a férfiak 40 %-a nagy ivónak számít, országszerte több millióra teszik a masszív alkoholisták számát. Politikai beavatkozás nélkül a demográfiai katasztrófa elkerülhetetlen. Az illegális szeszgyártás és a szervezett bűnözés elleni küzdelem újabb terhet rak a hatóságok vállára.

A halálozási ráták a férfiak tekintetében ötszörös, a nőknél háromszoros a Nyugat-Európai átlaghoz képest. Az üzletek polcait elárasztják az olcsó szeszesitalok, fél liter vodkához 400-600 forintért hozzá lehet jutni. A becslések szerint az alkoholfogyasztás 50 %-át az illegálisan előállított szeszesitalok adják.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egy főre vetített éves alkoholfogyasztás 15 liter (ebben benne van a csecsemőtől az aggastyánig mindenki), csak összehasonlításul ez a szám 1864-ben még csak 6 liter volt. Becslések szerint Oroszországban évente kétszer annyi ember hal meg alkoholmérgezésben, mint ahány katona 10 év alatt összesen odaveszett az Afganisztán elleni háborúban.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?