-2 °C Budapest

"Igyunk előtte egy vodkát!" - demográfiai katasztrófa Oroszországban

Pénzcentrum
2009. június 26. 16:02

Kritikus méreteket öltött Oroszországban az alkoholfogyasztás és az ehhez kapcsolódó megbetegedések és halálesetek száma. Egy ENSZ tanulmány szerint - amennyiben nem sikerül valamilyen beavatkozással megállítani a jelenlegi tendenciát, akkor a 142 milliós ország lakossága 2025-re 131 millióra csökkenhet.

Az orosz rákkutató központ vezetője szerint az országban évente 1,3 millióan veszítik életüket szív- és érrendszeri megbetegedés következtében, a halálesetek harmada egyértelműen az alkoholfogyasztáshoz köthető.

A gyakori megbetegedések és halálokok közé tartozik még a májgyulladás, a májrák és a gégerák is. Sokan halnak meg tüdőrákban, tüdőgyulladásban és alkoholmérgezésben. Gyenge a lakosság általános ellenálló-képessége a fertőzésekkel szemben, ami az alacsony életszínvonalra és a táplálkozási szokásokra vezethető vissza.

A 15-54 közötti korosztályban előforduló halálesetek 50 %-áért az alkohol a felelős, a férfiak 40 %-a nagy ivónak számít, országszerte több millióra teszik a masszív alkoholisták számát. Politikai beavatkozás nélkül a demográfiai katasztrófa elkerülhetetlen. Az illegális szeszgyártás és a szervezett bűnözés elleni küzdelem újabb terhet rak a hatóságok vállára.

A halálozási ráták a férfiak tekintetében ötszörös, a nőknél háromszoros a Nyugat-Európai átlaghoz képest. Az üzletek polcait elárasztják az olcsó szeszesitalok, fél liter vodkához 400-600 forintért hozzá lehet jutni. A becslések szerint az alkoholfogyasztás 50 %-át az illegálisan előállított szeszesitalok adják.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egy főre vetített éves alkoholfogyasztás 15 liter (ebben benne van a csecsemőtől az aggastyánig mindenki), csak összehasonlításul ez a szám 1864-ben még csak 6 liter volt. Becslések szerint Oroszországban évente kétszer annyi ember hal meg alkoholmérgezésben, mint ahány katona 10 év alatt összesen odaveszett az Afganisztán elleni háborúban.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm