20 °C Budapest

"Igyunk előtte egy vodkát!" - demográfiai katasztrófa Oroszországban

Pénzcentrum
2009. június 26. 16:02

Kritikus méreteket öltött Oroszországban az alkoholfogyasztás és az ehhez kapcsolódó megbetegedések és halálesetek száma. Egy ENSZ tanulmány szerint - amennyiben nem sikerül valamilyen beavatkozással megállítani a jelenlegi tendenciát, akkor a 142 milliós ország lakossága 2025-re 131 millióra csökkenhet.

Az orosz rákkutató központ vezetője szerint az országban évente 1,3 millióan veszítik életüket szív- és érrendszeri megbetegedés következtében, a halálesetek harmada egyértelműen az alkoholfogyasztáshoz köthető.

A gyakori megbetegedések és halálokok közé tartozik még a májgyulladás, a májrák és a gégerák is. Sokan halnak meg tüdőrákban, tüdőgyulladásban és alkoholmérgezésben. Gyenge a lakosság általános ellenálló-képessége a fertőzésekkel szemben, ami az alacsony életszínvonalra és a táplálkozási szokásokra vezethető vissza.

A 15-54 közötti korosztályban előforduló halálesetek 50 %-áért az alkohol a felelős, a férfiak 40 %-a nagy ivónak számít, országszerte több millióra teszik a masszív alkoholisták számát. Politikai beavatkozás nélkül a demográfiai katasztrófa elkerülhetetlen. Az illegális szeszgyártás és a szervezett bűnözés elleni küzdelem újabb terhet rak a hatóságok vállára.

A halálozási ráták a férfiak tekintetében ötszörös, a nőknél háromszoros a Nyugat-Európai átlaghoz képest. Az üzletek polcait elárasztják az olcsó szeszesitalok, fél liter vodkához 400-600 forintért hozzá lehet jutni. A becslések szerint az alkoholfogyasztás 50 %-át az illegálisan előállított szeszesitalok adják.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az egy főre vetített éves alkoholfogyasztás 15 liter (ebben benne van a csecsemőtől az aggastyánig mindenki), csak összehasonlításul ez a szám 1864-ben még csak 6 liter volt. Becslések szerint Oroszországban évente kétszer annyi ember hal meg alkoholmérgezésben, mint ahány katona 10 év alatt összesen odaveszett az Afganisztán elleni háborúban.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?