0 °C Budapest

Többe kerül mégis használjuk: egyre több az idős hitelkártyás is!

Pénzcentrum
2009. június 10. 10:02

Lassan de biztosan bővülő magyarországi hitelkártya-használati szokásokról tanúskodnak a Bankindex legutóbbi eredményei. A Scale Research által félévente végzett reprezentatív vizsgálat adatai szerint elsősorban a magasabb jövedelműek, a közép- és felsőfokú végzettségűek, valamint az idősebb korosztály körében nőtt meg az elmúlt év során a hitelkártya-használat gyakorisága. Ez még akkor is igaz, ha a legtöbben nincsenek tisztában azzal, pontosan milyen díjakat és jutalékokat fizetnek is mindezért bankjuknak.

A Scale Research 2009 tavaszán, immár harmadik alkalommal végezte el a mintegy 1500 banki ügyfél megkérdezésén alapuló Bankindex kutatását. A bank- és termékválasztási, valamint termékhasználati szokások megismerését is célzó kutatás legfrissebb adatai ezúttal a bankok által forgalmazott hitelkártyák használatát vizsgálták. A magyar lakosság mintegy 11%-a használja a banki forrásokat hitelkártya formájában. Egy év alatt a hitelkártya tulajdonosok között markáns emelkedés figyelhető meg - majdnem 2%-os emelkedéssel - az 50 és 65 év közöttiek körében. Szintén jelentős a növekedés a középfokú (2%) és a felsőfokú (3%) végzettséggel rendelkezők körében. Ez a tendencia megfelel annak a természetes fejlődési folyamatnak, hogy a fiatalabb, jól kereső elsődleges célcsoportot követően a jól szituált idősebbek is hitelkártya-használókká válnak.

"A jövedelmi adatok alapján összeállított idősoros adatok már különbségekről is tanúskodnak." - mondta Kovács Lívia, a Scale Research kutatója. "Az 50-130 ezer Ft havi nettó háztartási jövedelemmel rendelkező hitelkártya birtokos ügyfelek aránya 2-3%-al csökkent, miközben 3 %-kal emelkedett azoknak a kártya-tulajdonosoknak az aránya, akik háztartásában a havi nettó jövedelem 260 és 300 ezer Ft között mozog, és 2%-kal, akiknél ez meghaladja a 300 ezer forintot."

A hitelkártyával rendelkezők 61%-a rendelkezik valamilyen hitellel, amely 20%-uk esetében személyi hitelt, 16%-uk esetében pedig áruvásárlási hitelt jelent. A hitelkártya tulajdonosok általában 20 ezer Ft alatti összegű hiteltörlesztést fizetnek havonta a bankoknak, miközben jövedelmük 15-50%-át költik élelmiszerre. "Joggal feltételezhetjük tehát, hogy a nehezebb időkben az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők esetében "alvóvá" válnak a hitelkártyák." - mondta Kovács Lívia.

Ami a földrajzi megoszlást illeti, itt találhatóak a legmarkánsabb változások. A hitelkártyával rendelkezők száma leginkább a Dél-alföldi (8%), a Dél-dunántúli (6%), valamint a Közép-magyarországi (6%) régióban emelkedett, miközben a korábban viszonylag magasabb hitelkártya állományú Észak-alföldi régióban 10 %-os csökkenés tapasztalható a tavalyi adatokhoz képest.

A banki kapcsolattal rendelkezők döntéseit vizsgálva az tapasztalható, hogy a hitelkártya igénylés legtöbbször a már velük korábban is valamilyen kapcsolatban álló banknál valósul meg. A hitelkártyával rendelkezők 60%-a úgy nyilatkozott, hogy bankjának megfelelő időben történő ajánlata alapján döntött a hitelkártya igénylés mellett, és csupán 15%-uk kereste meg proaktívan a bankját hitelkártya igényével. A megkérdezetteknek azonban csak 20%-a tájékozódott egyszerre több bank hitelkártya ajánlatáról is mielőtt meghozta volna végső döntését. "Valószínűleg a kezdeményező banki magatartás, az aktív eladási és keresztértékesítési tevékenység köszön vissza abban, hogy egyes bankok esetében jelentősen magasabb a hitelkártya használók aránya" - mondta Galla Krisztina, a Scale Research kutatási vezetője. "A hitelkártya ellátottságot vizsgálva - a kutatásban részt vevők bankkapcsolati és termékhasználati arányait figyelembe véve - a Citi, a Budapest, a CIB és a Raiffeisen Bank jár az élen."

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az igénylés során, illetve a használat alatt kapott tájékoztatással kapcsolatban összességében az ügyfelek elégedettek voltak, 78%-uk úgy vélte, teljes körű tájékoztatásban részesült az ügyintézés alatt. Jelentős elégedetlenség mutatkozott azonban a költségekkel kapcsolatban: a hitelkártya tulajdonosok 48%-a szerint a termékkel kapcsolatos díjak és jutalékok nem a korábbi tájékoztatásnak megfelelően alakultak. "A kellemetlen meglepetések egy része abból adódik, hogy az ügyfelek jelentős része nem tudja, hogy a hitelkártyáról történő készpénzfelvétel jóval drágább, mint a hagyományos folyószámláról történő felvétel. Többek között ez is oka annak, hogy az ügyfelek végső soron nem igazán tudják, mennyibe is kerül nekik a hitelkártya-használat." - véli Galla Krisztina.

A hitelkártya tulajdonosok általában a váratlan nagyobb kiadások fedezésére igényelték a terméket, ez egyfajta biztonsági fedezetet, tartalékot jelent számukra. Csupán 21%-uk fizet kártyájával belföldi vásárlás során, míg a hitelkeretet átlagosan havonta három alkalommal veszi igénybe.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. december 7. 12:09
Három hónapja írtam arról, hogy mennyire amatőr módon sebezhető az Államkincstár online felülete, sz...
MEDIA1  |  2023. december 7. 11:38
Decembertől Daradics Kinga tölti be az eMAG Magyarország ügyvezető igazgatói pozícióját.
Bankmonitor  |  2023. december 7. 08:18
A részletes jogszabály alapján számos, eddig homályos részletre derült fény a CSOK Pluszhoz kapcsoló...
Holdblog  |  2023. december 7. 06:13
Adott egy nyersanyagpiac, ahol két ország és lényegében két cég kontrollálja a globális kitermelés 5...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem