Végre itt a valóban biztonságos bankkártya - a Visa már teszteli!

2009. május 13. 12:02

Korábban az úgynevezett chip and pin kártyákról hangoztatták a kártyakibocsátók, hogy teljes biztonságot nyújtanak a csalások ellen, hiszen a mágnescsík könnyű kijátszhatóságát a beépített chip kiküszöböli. Az állítás persze megdőlt, hiszen az úgynevezett "card not present" tranzakcióknál, mint amilyen az internetes vásárlás is, ezek a kártyák sem voltak biztonságosak. Most azonban egy új fejezet kezdődhet a plasztikok életében.

A Visa egy olyan bankkártya kifejlesztésén dolgozik, melynek segítségével az online vásárlások során sem tudnak visszaélni adatainkkal, mivel ezentúl ennél a tranzakciónál is szükség lesz a PIN-kódunkra.

Idáig a chip and pin kártyák nem jelentettek teljes biztonságot birtokosaiknak, hiszen online rendelés esetében elegendő a kártyán szereplő adatokat, azaz a kártyaszámot, a lejárat dátumát és a kártya hátoldalán található ellenőrző kódot beírni, és már indul is a tranzakció. Ezeket az adatokat pedig nem nehéz lelesni.

A most kifejlesztett kártya azonban véget vet ennek az anomáliának, ugyanis egy beépített "számítógép" segítéségével generálódik minden egyes alkalommal egy négyjegyű ellenőrző kód, méghozzá a PIN-kódunk kártyán történő megadásával, vagyis az online vásárláshoz szükséges adatok ezentúl nem másolhatók le egyszerűen a kártyára pillantva.

A kártyát jelenleg 500 Deloitte alkalmazott teszteli, és ha mindent rendben találnak, év végén akár már a bankok, és hitelkártya-kibocsátók asztalára kerülhet az új technológia, amelyről eldönthetik, bevezetik-e. A Visa azonban úgy gondolja, hogy a pénzintézeteknek is érdekében áll a biztonságos technológia bevezetése.

A fejlesztők számára a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy miként tudják úgy létrehozni a kártyát, hogy az azon található gombok, és a kijelző, amin a négyjegyű számsor megjelenik, használat során ne szenvedjen sérülést. Végül olyan gombokat sikerült rátenniük, amit szinte nem is nyomni kell, csak megérinteni. Szintén kérdéses volt az is, hogy az elem meddig bírja majd, de most úgy fest, akár három évig is használhatók ezek a kártyák, anélkül hogy "lemerülnének", addig pedig a kártya is lejár.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29