4 °C Budapest

Végre itt a valóban biztonságos bankkártya - a Visa már teszteli!

2009. május 13. 12:02

Korábban az úgynevezett chip and pin kártyákról hangoztatták a kártyakibocsátók, hogy teljes biztonságot nyújtanak a csalások ellen, hiszen a mágnescsík könnyű kijátszhatóságát a beépített chip kiküszöböli. Az állítás persze megdőlt, hiszen az úgynevezett "card not present" tranzakcióknál, mint amilyen az internetes vásárlás is, ezek a kártyák sem voltak biztonságosak. Most azonban egy új fejezet kezdődhet a plasztikok életében.

A Visa egy olyan bankkártya kifejlesztésén dolgozik, melynek segítségével az online vásárlások során sem tudnak visszaélni adatainkkal, mivel ezentúl ennél a tranzakciónál is szükség lesz a PIN-kódunkra.

Idáig a chip and pin kártyák nem jelentettek teljes biztonságot birtokosaiknak, hiszen online rendelés esetében elegendő a kártyán szereplő adatokat, azaz a kártyaszámot, a lejárat dátumát és a kártya hátoldalán található ellenőrző kódot beírni, és már indul is a tranzakció. Ezeket az adatokat pedig nem nehéz lelesni.

A most kifejlesztett kártya azonban véget vet ennek az anomáliának, ugyanis egy beépített "számítógép" segítéségével generálódik minden egyes alkalommal egy négyjegyű ellenőrző kód, méghozzá a PIN-kódunk kártyán történő megadásával, vagyis az online vásárláshoz szükséges adatok ezentúl nem másolhatók le egyszerűen a kártyára pillantva.

A kártyát jelenleg 500 Deloitte alkalmazott teszteli, és ha mindent rendben találnak, év végén akár már a bankok, és hitelkártya-kibocsátók asztalára kerülhet az új technológia, amelyről eldönthetik, bevezetik-e. A Visa azonban úgy gondolja, hogy a pénzintézeteknek is érdekében áll a biztonságos technológia bevezetése.

A fejlesztők számára a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy miként tudják úgy létrehozni a kártyát, hogy az azon található gombok, és a kijelző, amin a négyjegyű számsor megjelenik, használat során ne szenvedjen sérülést. Végül olyan gombokat sikerült rátenniük, amit szinte nem is nyomni kell, csak megérinteni. Szintén kérdéses volt az is, hogy az elem meddig bírja majd, de most úgy fest, akár három évig is használhatók ezek a kártyák, anélkül hogy "lemerülnének", addig pedig a kártya is lejár.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?