Végre itt a valóban biztonságos bankkártya - a Visa már teszteli!

2009. május 13. 12:02

Korábban az úgynevezett chip and pin kártyákról hangoztatták a kártyakibocsátók, hogy teljes biztonságot nyújtanak a csalások ellen, hiszen a mágnescsík könnyű kijátszhatóságát a beépített chip kiküszöböli. Az állítás persze megdőlt, hiszen az úgynevezett "card not present" tranzakcióknál, mint amilyen az internetes vásárlás is, ezek a kártyák sem voltak biztonságosak. Most azonban egy új fejezet kezdődhet a plasztikok életében.

A Visa egy olyan bankkártya kifejlesztésén dolgozik, melynek segítségével az online vásárlások során sem tudnak visszaélni adatainkkal, mivel ezentúl ennél a tranzakciónál is szükség lesz a PIN-kódunkra.

Idáig a chip and pin kártyák nem jelentettek teljes biztonságot birtokosaiknak, hiszen online rendelés esetében elegendő a kártyán szereplő adatokat, azaz a kártyaszámot, a lejárat dátumát és a kártya hátoldalán található ellenőrző kódot beírni, és már indul is a tranzakció. Ezeket az adatokat pedig nem nehéz lelesni.

A most kifejlesztett kártya azonban véget vet ennek az anomáliának, ugyanis egy beépített "számítógép" segítéségével generálódik minden egyes alkalommal egy négyjegyű ellenőrző kód, méghozzá a PIN-kódunk kártyán történő megadásával, vagyis az online vásárláshoz szükséges adatok ezentúl nem másolhatók le egyszerűen a kártyára pillantva.

A kártyát jelenleg 500 Deloitte alkalmazott teszteli, és ha mindent rendben találnak, év végén akár már a bankok, és hitelkártya-kibocsátók asztalára kerülhet az új technológia, amelyről eldönthetik, bevezetik-e. A Visa azonban úgy gondolja, hogy a pénzintézeteknek is érdekében áll a biztonságos technológia bevezetése.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fejlesztők számára a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy miként tudják úgy létrehozni a kártyát, hogy az azon található gombok, és a kijelző, amin a négyjegyű számsor megjelenik, használat során ne szenvedjen sérülést. Végül olyan gombokat sikerült rátenniük, amit szinte nem is nyomni kell, csak megérinteni. Szintén kérdéses volt az is, hogy az elem meddig bírja majd, de most úgy fest, akár három évig is használhatók ezek a kártyák, anélkül hogy "lemerülnének", addig pedig a kártya is lejár.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 25. 18:15
11 kérdésre várnak választ az oknyomozó portáltól. A Transparency International Magyarország ellen i...
Holdblog  |  2024. június 25. 08:19
Miközben az egyes megtakarítások hozamára kivetett szociális hozzájárulási adó tavaly júliusi beveze...
Bankmonitor  |  2024. június 25. 07:26
2024. januárjától egyes esetekben nem szükséges ingatlanvásárláshoz legalább a vételár 20%-át biztos...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 24. 21:15
Márciusban módosítottam a rajzomon, aminek a lényege az volt, hogy egy ending diagonal jön lefelé 20...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 26. szerda
János, Pál
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem