2 °C Budapest

Csak költsd a pénzt, és repülhetsz!

Pénzcentrum
2009. április 22. 05:55

Kedvező kedvezmények? Hazánkban az úgynevezett co-branded kártyák nem arattak akkora sikert, mint külföldön, ezt mutatják az MNB statisztikák is, melyek szerint tavaly év végén továbbra is alig 10 százalékos volt a kereskedőkkel vagy non-profit szervezetekkel együtt kibocsátott társkártyák aránya. Ennek több oka is lehet, többek között az is, hogy az itthoni kereskedők nem mindig nyújtanak érdemi kedvezményeket a kártyahasználóknak. Ennek ellenére újra és újra akadnak új termékek a piacon!

Tavaly év végén összesen alig több mint 925 ezer co-branded, illetve affinity kártya volt hazánkban forgalomban, melynek több mint 85 százaléka MasterCard típusú volt. 2007. év végén azonban még több mint 1 millió ilyen kártyát használtak a magyarok, egy év alatt 75 ezerrel csökkent a co-branded kártyák száma.

A szélesebb körű használat terjedése ellen hat többek között az is, hogy a partnercégek nem mindig tesznek valós programot, vagy kedvezményt a kártya mögé, holott az ügyfeleknek két dolog fontos: az egyik, hogy milyen név szerepel a kártyán, a másik pedig a kedvezmények, amiket biztosítani tudnak.

A társkártyáknak, illetve az általa elérhető kedvezményeknek számtalan típusa létezik, van olyan plasztik, amivel televíziók, rádiók törzsközönségét igyekeznek ügyfélkörükbe vonzani a bankok, mások nagyobb üzletláncokkal, benzinkutakkal dobnak közösen piacra hitelkártyát.

Akadnak azonban olyan pénzintézetek is, akik a nagyobb halakra, vagyis vastagabb pénztárcájú ügyfelek vadásznak, ezért olyan vállalatokkal társulva bocsátanak ki hitelkártyát, melyek nagyobb értékű termékeket, szolgáltatásokat árulnak, lásd például a repülőjegyeket.

Itthon három olyan co-branded kártyával találkozhatunk, melyet egy-egy légitársasággal közösen bocsátottak ki bankok. Az egyik a Citibank és Malév márkázott hitelkártyája, a másik az MKB és a Lufthansa Miles & More MKB MasterCard kártyája, a legújabb pedig az Erste Bank és a Wizz Air hitelkártyája. Ezek mindegyike pontgyűjtő programokon keresztül kínál kedvezményeket a plasztikokat használóknak.

Bónusz bónusz hátán!

2006 őszén indította útjára közös, márkázott hitelkártya konstrukcióját a Malév és a Citibank, valamint az MKB Bank és a Lufthansa is. A termékkel elsősorban azokat célozták meg, akik sűrűn használnának hitelkártyát és repülővel is viszonylag gyakran közlekednek.

Mindként konstrukciónál a havi költések után ajándék pontok járnak a kártyabirtokosnak, függetlenül attól, hogy a kártya igénylése előtt tagjai voltak-a az adott légitársaság törzsutas programjának.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Citibanknál kétféle hitelkártya igényelhető, ezüst illetve arany típusú MasterCard, amelyek eltérő pontgyűjtési feltételeket, és persze kártyahasználati díjakat jelentenek. Ezüst típusú fő-, illetve társhitelkártya esetén a havi költés során minden kétszázötven forint után egy Bónusz Pont jár. Arany típusú fő-, illetve társhitelkártya esetén minden négyszáz forint költés után kettő Bónusz Pont jár. Dupla pontok járnak ugyanakkor a promóciós időszakban, ami ezüst típusú kártya esetén a kibocsátást követő 3 hónapot, arany kártya esetén hat hónapot jelent.

Ezen kívül belépési bónusz is jár a kártyát igénylőknek, méghozzá ezüst típusú főkártya aktiválásakor 2000, arany típusúnál 4000 pont, társkártya aktiválásakor azonban nem jár pont. A kibocsátástól számított 12 hónapig további havi kártyahasználati bónusz is jár, ha havonta legalább egyszer tranzakciót hajtunk végre kártyánkkal, méghozzá ezüst esetén 75 pont, arany kártyánál 150 pont, a 12 hónap lejáratakor pedig ezek kétszeresét írják jóvá számlánkon, egyszeri alkalommal, évfordulós bónusz címén.

Hasonlóan működik az MKB Lufthansa Miles & More törzsutas programja is, ahol bónusz pontok helyett mérföldeket lehet gyűjteni, amennyiben Lufthansával, Star Alliance partner légitársaságokkal, illetve regionális partnerek járatain repülünk. További mérföldeket kaphatunk autóbérlés, szállodai tartózkodás, illetve a törzsutas program partnerei által ajánlott szolgáltatások igénybevétele során, illetve mindennapi kártyás vásárlásaink során is, kivéve persze a készpénzfelvételi tranzakciót.

A kártyával bárhol a világon eszközölt vásárlások után egy eurónként egy ajándék mérföld íródik jóvá a Miles & More számlán. Mindkét kártyafajtához díjmentes utazási biztosítás, díjmentes hitelfedezeti életbiztosítás és korszerű, díjmentes elektronikus szolgáltatások kapcsolódnak.

Ennél a kártyánál is számíthatunk induló kedvezményekre, illetve pontokra. MM Hitelkártya első, vásárlásra történő használatát követően, gold törzskártya esetén egyszeri 8.000, standard típusnál 3000 Induló Ajándék Mérföldet, társkártyák használatakor pedig egyszeri 2.000, illetve 1000 Induló Ajándék mérföldet ír jóvá MM a Főkártyabirtokos Törzsutas számláján.

Már fapadossal is gyűjthetjük a pontokat!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 09:07
Pikó András, Budapest VIII. kerülete, Józsefváros Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP színekben megválasz...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?