14 °C Budapest

Csak költsd a pénzt, és repülhetsz!

Pénzcentrum
2009. április 22. 05:55

Kedvező kedvezmények? Hazánkban az úgynevezett co-branded kártyák nem arattak akkora sikert, mint külföldön, ezt mutatják az MNB statisztikák is, melyek szerint tavaly év végén továbbra is alig 10 százalékos volt a kereskedőkkel vagy non-profit szervezetekkel együtt kibocsátott társkártyák aránya. Ennek több oka is lehet, többek között az is, hogy az itthoni kereskedők nem mindig nyújtanak érdemi kedvezményeket a kártyahasználóknak. Ennek ellenére újra és újra akadnak új termékek a piacon!

Tavaly év végén összesen alig több mint 925 ezer co-branded, illetve affinity kártya volt hazánkban forgalomban, melynek több mint 85 százaléka MasterCard típusú volt. 2007. év végén azonban még több mint 1 millió ilyen kártyát használtak a magyarok, egy év alatt 75 ezerrel csökkent a co-branded kártyák száma.

A szélesebb körű használat terjedése ellen hat többek között az is, hogy a partnercégek nem mindig tesznek valós programot, vagy kedvezményt a kártya mögé, holott az ügyfeleknek két dolog fontos: az egyik, hogy milyen név szerepel a kártyán, a másik pedig a kedvezmények, amiket biztosítani tudnak.

A társkártyáknak, illetve az általa elérhető kedvezményeknek számtalan típusa létezik, van olyan plasztik, amivel televíziók, rádiók törzsközönségét igyekeznek ügyfélkörükbe vonzani a bankok, mások nagyobb üzletláncokkal, benzinkutakkal dobnak közösen piacra hitelkártyát.

Akadnak azonban olyan pénzintézetek is, akik a nagyobb halakra, vagyis vastagabb pénztárcájú ügyfelek vadásznak, ezért olyan vállalatokkal társulva bocsátanak ki hitelkártyát, melyek nagyobb értékű termékeket, szolgáltatásokat árulnak, lásd például a repülőjegyeket.

Itthon három olyan co-branded kártyával találkozhatunk, melyet egy-egy légitársasággal közösen bocsátottak ki bankok. Az egyik a Citibank és Malév márkázott hitelkártyája, a másik az MKB és a Lufthansa Miles & More MKB MasterCard kártyája, a legújabb pedig az Erste Bank és a Wizz Air hitelkártyája. Ezek mindegyike pontgyűjtő programokon keresztül kínál kedvezményeket a plasztikokat használóknak.

Bónusz bónusz hátán!

2006 őszén indította útjára közös, márkázott hitelkártya konstrukcióját a Malév és a Citibank, valamint az MKB Bank és a Lufthansa is. A termékkel elsősorban azokat célozták meg, akik sűrűn használnának hitelkártyát és repülővel is viszonylag gyakran közlekednek.

Mindként konstrukciónál a havi költések után ajándék pontok járnak a kártyabirtokosnak, függetlenül attól, hogy a kártya igénylése előtt tagjai voltak-a az adott légitársaság törzsutas programjának.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Citibanknál kétféle hitelkártya igényelhető, ezüst illetve arany típusú MasterCard, amelyek eltérő pontgyűjtési feltételeket, és persze kártyahasználati díjakat jelentenek. Ezüst típusú fő-, illetve társhitelkártya esetén a havi költés során minden kétszázötven forint után egy Bónusz Pont jár. Arany típusú fő-, illetve társhitelkártya esetén minden négyszáz forint költés után kettő Bónusz Pont jár. Dupla pontok járnak ugyanakkor a promóciós időszakban, ami ezüst típusú kártya esetén a kibocsátást követő 3 hónapot, arany kártya esetén hat hónapot jelent.

Ezen kívül belépési bónusz is jár a kártyát igénylőknek, méghozzá ezüst típusú főkártya aktiválásakor 2000, arany típusúnál 4000 pont, társkártya aktiválásakor azonban nem jár pont. A kibocsátástól számított 12 hónapig további havi kártyahasználati bónusz is jár, ha havonta legalább egyszer tranzakciót hajtunk végre kártyánkkal, méghozzá ezüst esetén 75 pont, arany kártyánál 150 pont, a 12 hónap lejáratakor pedig ezek kétszeresét írják jóvá számlánkon, egyszeri alkalommal, évfordulós bónusz címén.

Hasonlóan működik az MKB Lufthansa Miles & More törzsutas programja is, ahol bónusz pontok helyett mérföldeket lehet gyűjteni, amennyiben Lufthansával, Star Alliance partner légitársaságokkal, illetve regionális partnerek járatain repülünk. További mérföldeket kaphatunk autóbérlés, szállodai tartózkodás, illetve a törzsutas program partnerei által ajánlott szolgáltatások igénybevétele során, illetve mindennapi kártyás vásárlásaink során is, kivéve persze a készpénzfelvételi tranzakciót.

A kártyával bárhol a világon eszközölt vásárlások után egy eurónként egy ajándék mérföld íródik jóvá a Miles & More számlán. Mindkét kártyafajtához díjmentes utazási biztosítás, díjmentes hitelfedezeti életbiztosítás és korszerű, díjmentes elektronikus szolgáltatások kapcsolódnak.

Ennél a kártyánál is számíthatunk induló kedvezményekre, illetve pontokra. MM Hitelkártya első, vásárlásra történő használatát követően, gold törzskártya esetén egyszeri 8.000, standard típusnál 3000 Induló Ajándék Mérföldet, társkártyák használatakor pedig egyszeri 2.000, illetve 1000 Induló Ajándék mérföldet ír jóvá MM a Főkártyabirtokos Törzsutas számláján.

Már fapadossal is gyűjthetjük a pontokat!

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 24. 06:09
A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban n...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17