14 °C Budapest

Így spórolj a nyaraláson: hasznos tippek utazóknak!

Pénzcentrum
2009. május 20. 05:55

A diszkont légitársaságok megjelenésével jelentősen megnőtt a légiutasforgalom hazánkban, hiszen ma már azok is megengedhetik maguknak a repülés kényelmét, akik korábban álmodni sem mertek róla. Persze néhány ezer forintos jegyeket csak különleges akciók kifogásakor lehet találni, azonban ha időben megvesszük a jegyet, a bőröndünket sem tömjük ki felesleges holmikkal, és lemondunk néhány kényelmi szolgáltatásról, néhány ezer forintot könnyűszerrel megspórolhatunk. Lássuk, hol, mennyibe kerülnek az extra szolgáltatások!

Csalóka ajánlatok?

Bár az EU-ban működő légitársaságok honlapjain feltüntetett árak vonatkozásában tavaly októberben törvény született Brüsszelben, amely kimondja, hogy a meghirdetett áraknak minden adót, illetéket és olyan díjtételt tartalmaznia kell, amely nem opcionális, és a lehető legtöbb extraszolgáltatást - mint például az utasbiztosítást - választhatóvá kell tenni, vizsgálatok szerint közel egy tucat cég honlapja nem felelt meg a fogyasztóvédelmi előírásoknak.

Három fapados légitársaság: az Air Berlin, az EasyJet és a Wizz Air is szerepel azon a listán, akiknél problémákat találtak a vizsgálatok során, de mindegyikük kötelezettséget vállalt azok orvoslására.

Az EU szabályozásnak köszönhetően tehát szinte biztosak lehetünk abban, hogy olyan szolgáltatásokért nem kell fizetnünk, amit nem akarunk feltétlenül igénybe venni, bizonyos díjakat azonban nem lehet minden esetben elkerülni, érdemes tehát tisztában lenni, mivel "büntetik" a légitársaságok a későn észbe kapókat, a túlsúlyos poggyásszal érkezőket, vagy a hitelkártyával fizetőket.

Mire figyelj, ha pár ezret spórolni akarsz

Online jegyvásárlás során, miután kiválasztottuk úti célunkat, és az időpontot, a legtöbb oldalon az a következő kérdés, hogy hány darab, mekkora, és milyen súlyú csomaggal kívánunk utazni. Ezen érdemes jó alaposan elgondolkodni, hiszen néhány napos kirándulás esetén elegendő lehet egy kézipoggyász is, amivel több ezer forintot megspórolhatunk.

A legtöbb légitársaság ugyanis a kézipoggyászért nem, míg a feladott csomagokért borsos díjat számít fel. Ezek díja a poggyász számától, súlyától, illetve az igénylés módjától függően eltérő lehet. Ha valaki ugyanis csak induláskor kap észbe, hogy nem fér el bőröndjében, a helyszínen akár a dupláját is kifizetheti az online foglaláskor felszámított poggyászdíjnak.

Amennyiben nem interneten keresztül, hanem call centeren, vagy utazásszervező irodán keresztül szeretnénk plusz csomagot igényelni, úgy szintén többet kell fizetnünk a legtöbb társaságnál. A Wizzair-nél a telefonos ügyintézésért például 2100 forintot számolnak fel.

A kézipoggyászokra vonatkozó korlátozások a Wizzair, Ryanair, illetve EasyJet esetén, a mértet illetően egyformák, azonban utóbbinál nincs súlykorlátozás, míg a többinél 10 kiló a maximum, amit kézipoggyászként fel lehet vinni a fedélzetre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A túlysúlyos poggyászért szintén mindegyik légitársaságnál fizetni kell, azonban míg a Ryanairnél már 15 kg felett díjat számítanak fel, addig a Wizz Airnél és az EasyJetnél 20 kg-ig nyugodtak lehetünk. Ha ennél nehezebb csomagot vinnénk magunkkal, igen magas díjat szabhatnak ki ránk, ami alól akkor sincs kibúvó, ha például párunkkal közösen már benne lennénk a súlyhatárban, mivel nem lehet a csomagokat összevonni.

A legtöbb társaság bevezette már a online check-in szolgáltatást, ami azt jelenti, hogy nem kell a helyszínen hosszú sorokat végigállni a beszálláskor, időt és pénzt spórolva ezzel a légitársaságnak és magunknak is. Ugyanakkor ezt a szolgáltatást csak meghatározott feltételek mellett lehet igénybe venni, az egyik ilyen, hogy csak kézipoggyásszal rendelkezhetünk, máskülönben a helyszínen kell beszállókártyát kérnünk.

Aki nem szereti a véletlenre bízni, hogy hol foglal majd a gépen helyet, annak több társaság már megadja az elsőbbségi beszállás lehetőségét, természetesen nem ingyen. Sőt, a WizzAirnél- ha nem vagyunk például túlsúlyosak, vagy várandósak, és vállaljuk, hogy szükség esetén kinyitjuk a vészkijáratot - nagyobb lábterű ülőhelyet is választhatunk, járatonként online foglaláskor 1500, helyszínen 3000 forintért. A kevésbé válogatósak, erről a szolgáltatásról lemondva egy retúr út esetén tehát szintén több ezer forintot spórolhatnak.

A kártyával történő fizetést a legtöbb légitársaság díjakkal bünteti, kártyatípustól függően akár több ezer forinttal is, ráadásul a díjat nem is tranzakciónként, hanem utasonként és menetirányonként számítják fel, ami tehát azt jelenti, hogy két ember retúrjegyének megvásárlásakor négyszer kell megfizetni a díjat.

A fent említett szolgáltatásokon, és díjakon kívül számos egyéb is létezik, például a csecsemők esetében felszámított viteldíj, a különféle módosítási díjak, a visszaigazoló sms-ek, amikben az utazás adatait közlik velünk, a rendelkezésre tartásért felszámított díjak, sőt néhol még a kibocsátott széndioxidot is kompenzálhatjuk néhány száz forinttal, ha nagyon környezettudatosak vagyunk.

Ezek többsége, mint látjuk, komfortigényünktől függően elkerülhető, vagy legalábbis csökkenthető, ha jó előre átgondoljuk foglalásunkat, azonban a különböző adók, és illetékek, az üzemanyagpótdíjak és egyéb kötelezően megfizetendő tételek nem opcionálisak.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm