16 °C Budapest

Így spórolj a nyaraláson: hasznos tippek utazóknak!

Pénzcentrum
2009. május 20. 05:55

A diszkont légitársaságok megjelenésével jelentősen megnőtt a légiutasforgalom hazánkban, hiszen ma már azok is megengedhetik maguknak a repülés kényelmét, akik korábban álmodni sem mertek róla. Persze néhány ezer forintos jegyeket csak különleges akciók kifogásakor lehet találni, azonban ha időben megvesszük a jegyet, a bőröndünket sem tömjük ki felesleges holmikkal, és lemondunk néhány kényelmi szolgáltatásról, néhány ezer forintot könnyűszerrel megspórolhatunk. Lássuk, hol, mennyibe kerülnek az extra szolgáltatások!

Csalóka ajánlatok?

Bár az EU-ban működő légitársaságok honlapjain feltüntetett árak vonatkozásában tavaly októberben törvény született Brüsszelben, amely kimondja, hogy a meghirdetett áraknak minden adót, illetéket és olyan díjtételt tartalmaznia kell, amely nem opcionális, és a lehető legtöbb extraszolgáltatást - mint például az utasbiztosítást - választhatóvá kell tenni, vizsgálatok szerint közel egy tucat cég honlapja nem felelt meg a fogyasztóvédelmi előírásoknak.

Három fapados légitársaság: az Air Berlin, az EasyJet és a Wizz Air is szerepel azon a listán, akiknél problémákat találtak a vizsgálatok során, de mindegyikük kötelezettséget vállalt azok orvoslására.

Az EU szabályozásnak köszönhetően tehát szinte biztosak lehetünk abban, hogy olyan szolgáltatásokért nem kell fizetnünk, amit nem akarunk feltétlenül igénybe venni, bizonyos díjakat azonban nem lehet minden esetben elkerülni, érdemes tehát tisztában lenni, mivel "büntetik" a légitársaságok a későn észbe kapókat, a túlsúlyos poggyásszal érkezőket, vagy a hitelkártyával fizetőket.

Mire figyelj, ha pár ezret spórolni akarsz

Online jegyvásárlás során, miután kiválasztottuk úti célunkat, és az időpontot, a legtöbb oldalon az a következő kérdés, hogy hány darab, mekkora, és milyen súlyú csomaggal kívánunk utazni. Ezen érdemes jó alaposan elgondolkodni, hiszen néhány napos kirándulás esetén elegendő lehet egy kézipoggyász is, amivel több ezer forintot megspórolhatunk.

A legtöbb légitársaság ugyanis a kézipoggyászért nem, míg a feladott csomagokért borsos díjat számít fel. Ezek díja a poggyász számától, súlyától, illetve az igénylés módjától függően eltérő lehet. Ha valaki ugyanis csak induláskor kap észbe, hogy nem fér el bőröndjében, a helyszínen akár a dupláját is kifizetheti az online foglaláskor felszámított poggyászdíjnak.

Amennyiben nem interneten keresztül, hanem call centeren, vagy utazásszervező irodán keresztül szeretnénk plusz csomagot igényelni, úgy szintén többet kell fizetnünk a legtöbb társaságnál. A Wizzair-nél a telefonos ügyintézésért például 2100 forintot számolnak fel.

A kézipoggyászokra vonatkozó korlátozások a Wizzair, Ryanair, illetve EasyJet esetén, a mértet illetően egyformák, azonban utóbbinál nincs súlykorlátozás, míg a többinél 10 kiló a maximum, amit kézipoggyászként fel lehet vinni a fedélzetre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A túlysúlyos poggyászért szintén mindegyik légitársaságnál fizetni kell, azonban míg a Ryanairnél már 15 kg felett díjat számítanak fel, addig a Wizz Airnél és az EasyJetnél 20 kg-ig nyugodtak lehetünk. Ha ennél nehezebb csomagot vinnénk magunkkal, igen magas díjat szabhatnak ki ránk, ami alól akkor sincs kibúvó, ha például párunkkal közösen már benne lennénk a súlyhatárban, mivel nem lehet a csomagokat összevonni.

A legtöbb társaság bevezette már a online check-in szolgáltatást, ami azt jelenti, hogy nem kell a helyszínen hosszú sorokat végigállni a beszálláskor, időt és pénzt spórolva ezzel a légitársaságnak és magunknak is. Ugyanakkor ezt a szolgáltatást csak meghatározott feltételek mellett lehet igénybe venni, az egyik ilyen, hogy csak kézipoggyásszal rendelkezhetünk, máskülönben a helyszínen kell beszállókártyát kérnünk.

Aki nem szereti a véletlenre bízni, hogy hol foglal majd a gépen helyet, annak több társaság már megadja az elsőbbségi beszállás lehetőségét, természetesen nem ingyen. Sőt, a WizzAirnél- ha nem vagyunk például túlsúlyosak, vagy várandósak, és vállaljuk, hogy szükség esetén kinyitjuk a vészkijáratot - nagyobb lábterű ülőhelyet is választhatunk, járatonként online foglaláskor 1500, helyszínen 3000 forintért. A kevésbé válogatósak, erről a szolgáltatásról lemondva egy retúr út esetén tehát szintén több ezer forintot spórolhatnak.

A kártyával történő fizetést a legtöbb légitársaság díjakkal bünteti, kártyatípustól függően akár több ezer forinttal is, ráadásul a díjat nem is tranzakciónként, hanem utasonként és menetirányonként számítják fel, ami tehát azt jelenti, hogy két ember retúrjegyének megvásárlásakor négyszer kell megfizetni a díjat.

A fent említett szolgáltatásokon, és díjakon kívül számos egyéb is létezik, például a csecsemők esetében felszámított viteldíj, a különféle módosítási díjak, a visszaigazoló sms-ek, amikben az utazás adatait közlik velünk, a rendelkezésre tartásért felszámított díjak, sőt néhol még a kibocsátott széndioxidot is kompenzálhatjuk néhány száz forinttal, ha nagyon környezettudatosak vagyunk.

Ezek többsége, mint látjuk, komfortigényünktől függően elkerülhető, vagy legalábbis csökkenthető, ha jó előre átgondoljuk foglalásunkat, azonban a különböző adók, és illetékek, az üzemanyagpótdíjak és egyéb kötelezően megfizetendő tételek nem opcionálisak.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkor rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm