19 °C Budapest

Óvszer-hitelkártya: focipályán kapnák a tinédzserek a fogamzásgátlót

2009. június 8. 12:03

Nagy-Britanniában minden 13 éven felüli fiú ingyen juthatna óvszerhez, amennyiben bevezetik az óvszer-hitelkártyát, amellyel még csak egy patikáig sem kellene elfáradniuk a fiataloknak, ha védekező eszközre lenne szükségük.

Az új kormányzati javaslat értelmében akkor juthatnának hozzá a plasztikhoz a 13 éven felüli fiúk (12 évesek is kaphatnának, amennyiben aktív szexuális életet élnek), ha előtte részt vennének egy felvilágosító oktatáson, természetesen név, és szexuális életükre vonatkozó keresztkérdések nélkül.

Az óvszerek terjesztésén is változtatnának a képviselők, olyan helyeken tennék elérhetővé, ahol a fiatalok jellemzően gyakran előfordulnak, például focipályák környékén, ahol csak fel kellene mutatniuk a kártyát, és ingyen kapnának gumit, így nem kellene kínos perceket átélniük a patikákban, vagy a boltok pénztárainál.

Az intézkedéstől azt várják a kidolgozók, hogy csökkenteni fogja az ifjúkori gyerekszülést, Nagy-Britanniában a legmagasabb ugyanis a 18 éven aluliak körében a terhesek aránya, ami erősen aggasztja a honatyákat. Továbbá abban is reménykednek, hogy a fiatal fiúk is nagyobb szerepet vállalnak majd a fogamzásgátlásban.

Az ifjúsági minisztérium által kidolgozott javaslatnak persze vannak ellenzői is, akik szerint az ingyen óvszerosztogatással csak "legalizálják", illetve elfogadottá teszik a fiatalkori szexuális életet, felvilágosítást, illetve mentális oktatás nélkülözve.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fiatalkori terhesség problémája akkor került a közfigyelem középpontjába, mikor idén egy kelet-sussexi, 15 éves kislány gyereket szült. Első körben azt hitték, hogy egy 12 éves kisfiútól esett teherbe, később azonban kiderült, hogy egy másik, 15 éves fiú az apa.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55