10 °C Budapest

Az EU döntött: ellenőrzés alá kerülnek a hitelminősítők!

2009. április 24. 14:02

Az Európai Parlament csütörtökön 569-47 arányban megszavazta azt a törvényjavaslatot, mely szerint a jövőben egy felügyeleti szerv vizsgálja majd a válság felelőseinek tartott hitelminősítők munkáját.

Az elfogadott törvény értelmében egy új központi uniós hatóság rendszeresen vizsgálja majd a munkájukat, és elemzéseket tesz közzé az általuk minősített értékpapírok teljesítményéről. Ebből az Unió szerint egyértelműen és objektíven megállapítható lesz, hogy mennyire megbízhatóak a hitelminősítői besorolások, továbbá az érdek-összefonódásokat is ki lehet majd szűrni.

Jose Manuel Barroso szerint erre azért van szükség, hogy a befektetői döntéshozást a minősítések valóban megkönnyítsék, és a valódi kockázatot mutassák, elkerülendő a túlzott mértékű, és sok esetben előre nem látott kockázatvállalást.

A hitelminősítők felügyeletét első évben a tagállamok szakhatóságai látják el az Európai Értékpapír-felügyeleti Bizottság keretében, de később erre a célra létrejön egy központi uniós szakhatóság. Ezen kívül minden egyes hitelminősítőt külön is ellenőriz majd azon országok delegáltjaiból összeálló szerv, ahol az adott intézmény tevékenykedik. A tervezett szakhatóság a szükséges forrásokat a leendő ügyfelektől beszedett díjakból szerzi meg, legyen szó hitelt értékpapírosító bankról, vagy a befektetőtől, aki megveszi ezt.

Az új szabályok értelmében a hitelminősítők kötelesek lesznek minden olyan ügyfél nevét nyilvánosságra hozni, melyektől bevételük több mint 5 százaléka származik. Az alkalmazottak nem minősíthetnek olyan papírt, melyből maguk is vásároltak. Az elemzőket rotálni kell, hogy ne épülhessenek ki túl szoros kapcsolataik egyes üzletági szereplőkkel, s megtiltják számukra, hogy tanácsadói tevékenységet is folytassanak.

A hitelminősítőket a válság kirobbanása kapcsán meglehetősen sok kritika érte, különösen ami a subprime hitelek kockázatának téves felmérését illeti, ami ugye a pénzpiaci válság kirobbanásához vezetett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A nem európai hitelminősítőknek két évük lesz, hogy az új szabályoknak eleget tegyenek, és bizonyítsák, hogy kellő információval, szakértelemmel, és működőképes módszertannal rendelkeznek a kockázatok helyes felméréséhez.

Sőt, ezen túlmenően felelősségre vonhatók lesznek az irodák a kiadott minősítéseikét, véleményezésükért, melyek ha félrevezetőnek bizonyulnak, akár fel is függeszthetik az EU-n belüli tevékenységüket.

Az igazgatói testületükben is legalább két olyan független vezetőnek kell ülnie, aki nem a cég teljesítménye alapján kapja a fizetését, és legalább egy olyan szakértőnek is az igazgatóságban kell ülnie, aki az értékpapírosításban, illetve a strukturált pénzügyi termékekben szakértőnek számít.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Holdblog  |  2024. április 21. 06:59
Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink...
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 21. vasárnap
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 21. 16:08
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm