13 °C Budapest

Az EU döntött: ellenőrzés alá kerülnek a hitelminősítők!

2009. április 24. 14:02

Az Európai Parlament csütörtökön 569-47 arányban megszavazta azt a törvényjavaslatot, mely szerint a jövőben egy felügyeleti szerv vizsgálja majd a válság felelőseinek tartott hitelminősítők munkáját.

Az elfogadott törvény értelmében egy új központi uniós hatóság rendszeresen vizsgálja majd a munkájukat, és elemzéseket tesz közzé az általuk minősített értékpapírok teljesítményéről. Ebből az Unió szerint egyértelműen és objektíven megállapítható lesz, hogy mennyire megbízhatóak a hitelminősítői besorolások, továbbá az érdek-összefonódásokat is ki lehet majd szűrni.

Jose Manuel Barroso szerint erre azért van szükség, hogy a befektetői döntéshozást a minősítések valóban megkönnyítsék, és a valódi kockázatot mutassák, elkerülendő a túlzott mértékű, és sok esetben előre nem látott kockázatvállalást.

A hitelminősítők felügyeletét első évben a tagállamok szakhatóságai látják el az Európai Értékpapír-felügyeleti Bizottság keretében, de később erre a célra létrejön egy központi uniós szakhatóság. Ezen kívül minden egyes hitelminősítőt külön is ellenőriz majd azon országok delegáltjaiból összeálló szerv, ahol az adott intézmény tevékenykedik. A tervezett szakhatóság a szükséges forrásokat a leendő ügyfelektől beszedett díjakból szerzi meg, legyen szó hitelt értékpapírosító bankról, vagy a befektetőtől, aki megveszi ezt.

Az új szabályok értelmében a hitelminősítők kötelesek lesznek minden olyan ügyfél nevét nyilvánosságra hozni, melyektől bevételük több mint 5 százaléka származik. Az alkalmazottak nem minősíthetnek olyan papírt, melyből maguk is vásároltak. Az elemzőket rotálni kell, hogy ne épülhessenek ki túl szoros kapcsolataik egyes üzletági szereplőkkel, s megtiltják számukra, hogy tanácsadói tevékenységet is folytassanak.

A hitelminősítőket a válság kirobbanása kapcsán meglehetősen sok kritika érte, különösen ami a subprime hitelek kockázatának téves felmérését illeti, ami ugye a pénzpiaci válság kirobbanásához vezetett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nem európai hitelminősítőknek két évük lesz, hogy az új szabályoknak eleget tegyenek, és bizonyítsák, hogy kellő információval, szakértelemmel, és működőképes módszertannal rendelkeznek a kockázatok helyes felméréséhez.

Sőt, ezen túlmenően felelősségre vonhatók lesznek az irodák a kiadott minősítéseikét, véleményezésükért, melyek ha félrevezetőnek bizonyulnak, akár fel is függeszthetik az EU-n belüli tevékenységüket.

Az igazgatói testületükben is legalább két olyan független vezetőnek kell ülnie, aki nem a cég teljesítménye alapján kapja a fizetését, és legalább egy olyan szakértőnek is az igazgatóságban kell ülnie, aki az értékpapírosításban, illetve a strukturált pénzügyi termékekben szakértőnek számít.

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 25. 18:05
A népszer szerkeszt-riporter közel hat év után döntött így.
Holdblog  |  2022. szeptember 25. 11:50
Archívumunkból (2017) Amikor 25 évvel ezeltt a kis Hajdú-Bihar megyei város melletti tanyánkon megsz...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07