13 °C Budapest

Bízhatunk-e a hazai bankrendszerben? - a subprime válság hatása hazánkra

Pénzcentrum
2008. május 5. 05:55

Ahogy kezdődött Másodlagos jelzáloghitel-piaci válság, subprime válság, emelkedő hitelkamatok, szigorodó hitelfeltételek...Az Egyesült Államokon túl már a világ minden tájáról ilyen, és ehhez hasonló hírekkel szolgáltunk az elmúlt hónapokban. De hogyan alakulhatott ki ilyen szintű káosz a pénzügyi világban, milyen hatással lehetnek ezek a magyar bankokra, az egész gazdaságra és a háztartások pénztárcáira? Az MNB-szemle áprilisi kiadásában, Nagy Márton és Szabó E. Viktor "Az amerikai másodrendű jelzáloghitel-piaci válság és hatásai a magyar bankrendszerre" című tanulmányában is ezekre keresik a választ.

Érdemes a legelején kezdeni, vagyis ott, hogy mit jelent a másodlagos, pontosabban fogalmazva másodrendű jelzáloghitelezés. Ezek tulajdonképpen a kockázatosabb ügyfeleknek nyújtott hiteleket foglalják magukba, vagyis az olyan ügyfelekét, akiknek korábban már fizetési problémái voltak, illetve azokat is ide soroljuk, melyek összege meghaladja a fedezetül nyújtott eszköz piaci értékének jelentős részét (80%-át). Ezek tehát az úgynevezett subprime, vagyis nem elsőrendű hitelek. Szintén kockázatosabbak azok a hitelek, ahol a hiteligénylő nem rendelkezik megfelelő jövedelemigazolással, vagy az adósság jövedelemhez viszonyított aránya rendkívül magas.

Ezek ugyan jóval magasabb kamatozásúak, mint az elsőrendű ügyfeleknek nyújtott hitelek, azonban jelentős kockázatot hordoznak magukban. Az 1990-es évektől kezdve igen gyors növekedésnek indultak ezek a termékek az USA-ban, és a virágkorukat 2004-2006 között élték át. Ezzel egyidőben az amerikai ingatlanárakban is folyamatos emelkedés volt tapasztalható, ami kedvet hozott sokak számára hitelből finanszírozott ingatlanok vásárlására annak reményében, hogy a befektetés a hitelkamatokon felüli hasznot hoz majd.

Mivel 2003 végén a kamatok emelkedni kezdtek, a bankok úgy próbálták fenntartani a hitelfelvételi kedvet, hogy enyhítettek a hitelezési feltételeken, ami kevesebb önerőt, alacsonyabb kezdeti törlesztő-részleteket és enyhébb hitelbírálatot jelentett.

Az igazi csavart azonban a jelzáloghitelek értékpapírosítása hozta. A bankok számára ugyanis ez jelentette az egyik legolcsóbb likviditásnövelő lépést, vagyis ezzel próbáltak kihelyezhető forrásokhoz jutni. Az értékpapírosítás azt jelenti, hogy a bankok jelzáloghiteleik egy csoportját egy külön erre a célra létrehozott céltársaságnak (Special Purpose Vehicle) eladják, akik - ezt fedezetül felhasználva - kötvényeket bocsátanak ki, és értékesítenek befektetők felé. A hitelfelvevő ezek után továbbra is a banknak fizet, azonban a bank a hiteltörlesztés összegét továbbítja az SPV-nek, aki eleget tesz a kötvények esedékes tőketörlesztési és kamatfizetési kötelezettségeinek a befektetők felé.

Ebben a folyamatban kiemelt szerepet töltenek be a hitelminősítők, ők vizsgálják meg az értékpapírok hitelkockázatát, és megállapítják, hogy az SPV mennyire tudja lejáratkor a befektetőket illető kifizetéseket teljesíteni. Ez egy rendkívül fontos feladat, ugyanis az értékpapírokat megvásárló befektetők ezzel tulajdonképpen megspórolják azt a lépést, hogy maguknak kelljen ellenőrizni az értékpapír mögött lévő hitelek kockázatát.

A problémát az hozta, hogy 2006-ban a lakáspiac kezdett visszaesni, és a kamatszint emelkedése miatt a hitelterhek is megnőttek, ezért egyre többen késedelmesen kezdték visszafizetni hiteleiket. Ez azzal járt, hogy az értékpapírok tulajdonosai is késve, vagy egyáltalán nem kapták meg a nekik járó kamatokat, ami veszteséget okozott a befektetőknek. Ezt tovább erősítette a késedelmes fizetések miatti hitelminősítések romlása, ami leértékelte az értékpapírokat, további veszteségeket indukálva. Érthető tehát, hogy a befektetők beszüntették ezen termékek vásárlását, ezzel azonban a veszteség a bankok mérlegeiben halmozódott fel, ezért 2007-től egyre több piaci szereplő számolt be jelentős mértékű veszteségről.

A válság tovagyűrűzése

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezzel azonban nem csak az amerikai, de európai bankok tőkeellátottsága is veszélybe került. A likviditás hiánya, és a hitelek leminősítése folytán a bankok szigorítani kényszerültek a hitelnyújtás feltételein, és a forrásköltségek megemelkedése miatt a hitelek kamatait is emelték. Innen nem nehéz továbbgondolni a tovagyűrűző hatásokat: a gyengülő fogyasztási és beruházási kedvet és az ebből következő lassuló gazdasági fejlődést.

Mivel a pénzügyi piacok nem elszigetelten működnek - elég ha csak a bankok különböző országokban lévő leánybankjaira gondolunk - az amerikai válság más országokra is átterjedt. Az európai piacok és hazánk közvetlen kitettsége szerencsére nem jelentős. Ez azt jelenti, hogy a hazai bankoknak - a jegybank szerint - nincs külföldi jelzálog-fedezetű értékpapírja, amin keresztül közvetlenül érintené a veszteség, ilyen papírokat itthon inkább befektetési alapok vásároltak, de ezek mértéke is elenyésző. Ezzel szemben a bankok közötti bizalmatlanság, és ezáltal a likviditáshiány itthon is megjelenhet. A jegybank szakértői szerint azonban ettől a közeljövőben nem kell félni, maximum egy tartós likviditási zavar esetén fordulhatna elő, hogy csökken a bankok közötti hitelezés.

A hazai bankokat elsősorban közvetetten, azaz a likviditás szűkülése miatt dráguló finanszírozási költségek érinti kellemetlenül. A bankok tehát dönthetnek: igénybe veszik a drágább forrásokat, ekkor várhatóan azonban a megnövekedett terheket áthárítják az ügyfelekre, vagy szűkítik hitelezési tevékenységüket. Természetesen az is előfordulhat, hogy nem emelik a hitelezési terheket, hanem "lenyelik" a drágább források miatti veszteséget, ekkor azonban más formában hajtják be azt.

Az USA-ban és Európában már jelentősen szigorítottak a bankok hitelezési feltételeiken, sőt vissza is fogták tevékenységüket. Ezzel szemben hazánkban még nem jelent meg ez a tendencia. Az ábrán látható, hogy tavaly ugyan szigorítottak némileg a lakáshitelek és a fogyasztási hitelek feltételein is, azonban idén ismét enyhítettek azokon.

A forrásköltségek emelkedésére a bankok a hitelkamatok emelésével reagáltak Amerikában és néhány európai országban is. Ezzel szemben hazánkban és a régióban nem jellemző az ügyfelekre való áthárítás. Forrás: MNB

Hogy kialakulhat-e itthon is az USA-ban tapasztalthoz hasonló jelenség, nehéz eldönteni, erre a jegybank sem tesz egyértelmű kijelentést. A hitelezési feltételek túlzott enyhítése, illetve kockázatos termékek - például jen alapú hitel - megjelenése nem fest pozitív képet. Ráadásul az éles verseny miatt minden bank igyekszik felzárkózni, és hitelkeresletet növelő lépéseket tenni. Ugyanakkor hazánkban nem fordulhat elő, hogy feketelistán lévő ügyfél banki hitelhez jusson, nem úgy, mint Amerikában. Szintén nincs jele ingatlanpiaci buboréknak itthon, márpedig ezek a tényezők mélyítették igazán a tengerentúli válságot.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem