Maximális bírságot kapott a K&H Bank!

Pénzcentrum
2009. április 3. 09:05

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Felügyelet) határozatában felszólította K&H Bank Zrt-t az ügyféltájékoztatásra vonatkozó jogszabályok betartására, s 10 millió forint bírságot rótt ki a hitelintézetre. A tőkepiaci törvény alapján kiszabható maximális bírság indoka, többek között, hogy a felügyeleti vizsgálat a banknál több olyan, összefüggő hiányosságot tárt fel, amelyek nagyszámú befektető részére téves következtetések levonására adhattak lehetőséget a szerződéskötéskor, illetve a futamidő alatt.

A Felügyelet befektetői jelzések nyomán CDO (adósságfedezetű kötelezettség, jellemzően hitelek, kötvények, vagy egyéb eszközök mögöttes fedezetével kibocsátott, magas kockázatú értékpapír) struktúrált kötvények értékesítése kapcsán vizsgálta meg: a bank az értékpapírok esetében a szerződéskötést megelőzően, s a befektetések időtartama alatt megfelelően eleget tett-e tájékoztatási kötelezettségeinek. A bank belga anyavállalatától átvett CDO termékeket értékesített, s maga is bocsátott ki olyan kötvényeket, amelyek kifizetései a cégcsoport korábbi kibocsátású CDO kötvényeitől függtek.

A KBC-csoport a CDO kötvényekre likvid másodpiacot garantált, ám egy hitelminősítő intézet leminősítését követően a bank ezt egyoldalúan - a szerződéskötést megelőző feltételektől eltérően és előzetes értesítés nélkül - megszüntette. Ezzel súlyosan megsértette a tőkepiaci törvényt. A bank korábbi ügyféltájékoztatása szerint a kötvények "állampapírszintű kockázattal" fizetnek "azoknál magasabb kamatot". Ez félrevezető volt, mivel a bank nem jelezte az ügyfelek felé: az azonos kockázat alatt a független hitelminősítő szervezetek módszertanai szerinti megegyező kockázati besorolását ért.

Több befektető 10 éves CDO befektetést kívánt megvásárolni, s később szembesült azzal: befektetése akár 35 éves lejáratú is lehet. Nem volt biztosított, hogy a vizsgált CDO kötvények lejárata valóban az ügyfeleknek eredetileg meghirdetett 10 év.

2008. március 27-én egy hitelminősítő intézet leminősítési figyelendő listára helyezte a KBC-csoport által kibocsátott egyes CDO kötvényeket, amelyről a bank nem jelentetett meg hivatalos tájékoztatást. A hitelminősítő lépése azonban lényeges jelzést nyújtott volna a befektetők részére. Ennek hiányában a bank nem teljesítette megfelelően tájékoztatási kötelezettségét az ügyfelekkel fennálló privátbanki szolgáltatása során.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?