12 °C Budapest

Mégsincs biztonságosnak hitt bankkártya?

Pénzcentrum
2008. augusztus 28. 13:00

Folyamatosan csökken a magyar bankok által kibocsátott kártyákkal lebonyolított hazai és külföldi forgalomban keletkezett kár forgalomhoz viszonyított aránya. Ezzel szemben a hazai bankok ATM és POS berendezésein lebonyolított kártyaforgalomban már változatosabb a kár mértékének alakulása. Közös jelenség, hogy 2007-ben ugrásszerűen emelkedett a kár értéke és a forgalomhoz viszonyított aránya - derül ki az MNB legújabb kiadványából.

A jelentés adati szerint a kibocsátói üzletágban felmerült kár 351 millió forint (43%-kal nőtt egy év alatt); ezen belül kiemelkedően magas a hamisított kártyákkal elkövetett visszaélések aránya (42%), rögtön ezt követi az ellopott/elvesztett kártyák használatából eredő kár (27%). A megelőző évekhez képest többszörösére emelkedett a mail/telefon/internet útján lebonyolított bankkártyás fizetésekhez kapcsolódó kár (14%).

Az elfogadói üzletágban még nagyobb mértékű (171%) a kár növekedése, értékben 515,6 millió forint. Ennek 58%-a hamisított kártyák használatából ered, 16% az elveszett/ellopott kártyával okozott kár.

A hazai folyamatok egyébként lényegében a külföldi trendekhez igazodnak. A chip-migráció még nem teljes körű földrajzilag, s egyelőre nem igazolja a hozzá fűzött reményeket. Az átmeneti időszakban a már teljesen migrált országokban is biztosítani kell a külföldi mágnescsíkos kártyák elfogadását, valamint a hazai kibocsátású kártyák külföldi mágnescsíkos környezetben való használhatóságát - tér ki a jelentés a kérdésre, majd arra a következtetésre jut, hogy a mágnescsík adatainak alapján továbbra is lehetséges hamisított kártyákat gyártani, és ezek minden ATM és POS berendezésnél működőképesek.

Az MNB adatai szerint 2007 végén a hazai kibocsátású kártyák 29%-án volt EMV chip (K&H, OTP), az ATM berendezések 39%-a (Allianz, Unicredit, Inter-Európa, OTP, Takarékbank), a POS terminálok 80%-a (Allianz, Budapest Bank, Unicredit, Inter-Európa, K&H, OTP) fogadta el a chip kártyákat - a mágnescsíkos kártyák mellett. Az EU 27 országának átlagában ez az arány a kártyáknál 58%, az ATM berendezéseknél 78%, a POS termináloknál pedig 64%.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A jelentés szerint tovább a fogyasztói bizalom tekintetében pozitívan értékelhető, hogy a 2007 márciusától hatályos, a kártyabirtokos ügyfelek érdekeit a korábbinál is szigorúbban védő jogszabályi előírások már éreztetik hatásukat, s ezen szabályoknak köszönhetően a visszaélések értékének emelkedése mellett is a jelentősebb kár kategóriákban valamelyest csökkent a kártyabirtokosokra terhelt veszteség hányad.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?