Mégsincs biztonságosnak hitt bankkártya?

Pénzcentrum
2008. augusztus 28. 13:00

Folyamatosan csökken a magyar bankok által kibocsátott kártyákkal lebonyolított hazai és külföldi forgalomban keletkezett kár forgalomhoz viszonyított aránya. Ezzel szemben a hazai bankok ATM és POS berendezésein lebonyolított kártyaforgalomban már változatosabb a kár mértékének alakulása. Közös jelenség, hogy 2007-ben ugrásszerűen emelkedett a kár értéke és a forgalomhoz viszonyított aránya - derül ki az MNB legújabb kiadványából.

A jelentés adati szerint a kibocsátói üzletágban felmerült kár 351 millió forint (43%-kal nőtt egy év alatt); ezen belül kiemelkedően magas a hamisított kártyákkal elkövetett visszaélések aránya (42%), rögtön ezt követi az ellopott/elvesztett kártyák használatából eredő kár (27%). A megelőző évekhez képest többszörösére emelkedett a mail/telefon/internet útján lebonyolított bankkártyás fizetésekhez kapcsolódó kár (14%).

Az elfogadói üzletágban még nagyobb mértékű (171%) a kár növekedése, értékben 515,6 millió forint. Ennek 58%-a hamisított kártyák használatából ered, 16% az elveszett/ellopott kártyával okozott kár.

A hazai folyamatok egyébként lényegében a külföldi trendekhez igazodnak. A chip-migráció még nem teljes körű földrajzilag, s egyelőre nem igazolja a hozzá fűzött reményeket. Az átmeneti időszakban a már teljesen migrált országokban is biztosítani kell a külföldi mágnescsíkos kártyák elfogadását, valamint a hazai kibocsátású kártyák külföldi mágnescsíkos környezetben való használhatóságát - tér ki a jelentés a kérdésre, majd arra a következtetésre jut, hogy a mágnescsík adatainak alapján továbbra is lehetséges hamisított kártyákat gyártani, és ezek minden ATM és POS berendezésnél működőképesek.

Az MNB adatai szerint 2007 végén a hazai kibocsátású kártyák 29%-án volt EMV chip (K&H, OTP), az ATM berendezések 39%-a (Allianz, Unicredit, Inter-Európa, OTP, Takarékbank), a POS terminálok 80%-a (Allianz, Budapest Bank, Unicredit, Inter-Európa, K&H, OTP) fogadta el a chip kártyákat - a mágnescsíkos kártyák mellett. Az EU 27 országának átlagában ez az arány a kártyáknál 58%, az ATM berendezéseknél 78%, a POS termináloknál pedig 64%.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jelentés szerint tovább a fogyasztói bizalom tekintetében pozitívan értékelhető, hogy a 2007 márciusától hatályos, a kártyabirtokos ügyfelek érdekeit a korábbinál is szigorúbban védő jogszabályi előírások már éreztetik hatásukat, s ezen szabályoknak köszönhetően a visszaélések értékének emelkedése mellett is a jelentősebb kár kategóriákban valamelyest csökkent a kártyabirtokosokra terhelt veszteség hányad.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. április 1. 16:36
2021 augusztusi hatalomátvételük óta a tálibok szigorú korlátozásokat vezettek be a médiában.
Bankmonitor  |  2023. április 1. 10:08
Megjelent az MNB legfrissebb inflációs jelentése, melyben valamelyest módosult a várható áremelkedés...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35