15 °C Budapest

Többet vásárolunk kártyával külföldön

Pénzcentrum
2008. augusztus 13. 11:19

Átlagosan 30 és 35 ezer forint közötti értékben vesznek fel készpénzt pénzkiadó automatából az Erste Bank Hungary Nyrt. ügyfelei külföldön, a nyári hónapokban a külföldi vásárlások átlagos értéke pedig eléri a 15 ezer forintot. 2008 első hat hónapjában a külföldi készpénzfelvételek darabszáma 13 százalékkal, a vásárlások száma viszont 51 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

Sipos Zoltán, az Erste Bank kártya üzleti igazgatója elmondta: a pénzintézet által kibocsátott bankkártyák száma június végén meghaladta a 760 ezret, és a bank adatai szerint a kártyák közel 10 százalékával végeztek valamilyen tranzakciót külföldön, közel 160 országban. Felméréseik szerint a pénzintézet kártyáit az ügyfelek leginkább Európában használják, a tranzakciók 87 százaléka ezen a kontinensen zajlik. Az európai országok között az Egyesült Királyság, Ausztria és Németország a listavezető, de előkelő helyen szerepel Szlovákia, Románia, Horvátország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország is az ügyfelek rangsorában.

Az Erste Bank igazgatója rámutatott: a külföldi kártyahasználat felfutásában jelentős szerepet játszott, hogy tavaly május óta a bank ügyfelei a nemzetközi Erste Csoport 6 országában található közel 4 ezer készpénzkiadó automatájából egységesen 45 forint + 0,45 százalék díjért vehetnek fel készpénzt, ami megegyezik a bank saját készpénzfelvételi díjával. A bankkártyával végzett összes vásárlási forgalom 7 százaléka bonyolódik az országhatáron túl, amelynek közel felét telefonos, írásos, internetes megrendelések teszi ki. Itt a listavezetőnek Anglia és az Egyesült Államok számít, a bankkártyával rendelkezők ugyanis előszeretettel rendelnek meg terméket vagy szolgáltatást ezekből az országokból.

A külföldre utazóknak az Erste elsősorban a dombornyomott kártyákat ajánlja, mivel azok jobban elfogadottak. Bankkártyával külföldi pénznemben végzett tranzakciókat a nemzetközi kártyaszervezet USA dollárra (VISA kártya) vagy euróra (MasterCard, Maestro kártya) konvertálja. A bank ezt az összeget a kártyaszervezettől a bankhoz való beérkezés napján érvényes banki számlakonverziós deviza eladási árfolyamon átszámítja forintra. A tranzakció forint összege a feldolgozást követő munkanapon kerül az ügyfelek bankszámláján terhelésre/jóváírásra, a tranzakció nemzetközi kártyaszervezettől a bankhoz való beérkezés értéknapjával.

Sipos Zoltán hozzátette: az Erste Banknál már MasterCard Devizakártya is igényelhető, aminek az egyik legnagyobb előnye külföldi használat esetén, hogy amennyiben a tranzakció eredeti összegének devizaneme megegyezik a számla devizanemével, úgy nem történik konverzió, a tranzakció eredeti összegét terhelik a számlára.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 26. 12:38
A programmal kapcsolatban amiatt merülnek fel aggályok, hogy a kínai hatóságok és titkosszolgálatok...
Buxelliott  |  2023. március 26. 10:30
Gyakran olvasom a különböző topikokban, hogy a TA szerint ennyit ér a bankpapír, vagy a TA szerint m...
Holdblog  |  2023. március 26. 07:01
Baj van a bankokkal! Honnan tudod? Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. De miért esik? Mert baj va...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 25. 20:39
A héten háromszor is jelentette az OTP, hogy saját részvényt vásárolt. Az árfolyam nagyot emelkedett...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04