14 °C Budapest

Többet vásárolunk kártyával külföldön

Pénzcentrum
2008. augusztus 13. 11:19

Átlagosan 30 és 35 ezer forint közötti értékben vesznek fel készpénzt pénzkiadó automatából az Erste Bank Hungary Nyrt. ügyfelei külföldön, a nyári hónapokban a külföldi vásárlások átlagos értéke pedig eléri a 15 ezer forintot. 2008 első hat hónapjában a külföldi készpénzfelvételek darabszáma 13 százalékkal, a vásárlások száma viszont 51 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

Sipos Zoltán, az Erste Bank kártya üzleti igazgatója elmondta: a pénzintézet által kibocsátott bankkártyák száma június végén meghaladta a 760 ezret, és a bank adatai szerint a kártyák közel 10 százalékával végeztek valamilyen tranzakciót külföldön, közel 160 országban. Felméréseik szerint a pénzintézet kártyáit az ügyfelek leginkább Európában használják, a tranzakciók 87 százaléka ezen a kontinensen zajlik. Az európai országok között az Egyesült Királyság, Ausztria és Németország a listavezető, de előkelő helyen szerepel Szlovákia, Románia, Horvátország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország is az ügyfelek rangsorában.

Az Erste Bank igazgatója rámutatott: a külföldi kártyahasználat felfutásában jelentős szerepet játszott, hogy tavaly május óta a bank ügyfelei a nemzetközi Erste Csoport 6 országában található közel 4 ezer készpénzkiadó automatájából egységesen 45 forint + 0,45 százalék díjért vehetnek fel készpénzt, ami megegyezik a bank saját készpénzfelvételi díjával. A bankkártyával végzett összes vásárlási forgalom 7 százaléka bonyolódik az országhatáron túl, amelynek közel felét telefonos, írásos, internetes megrendelések teszi ki. Itt a listavezetőnek Anglia és az Egyesült Államok számít, a bankkártyával rendelkezők ugyanis előszeretettel rendelnek meg terméket vagy szolgáltatást ezekből az országokból.

A külföldre utazóknak az Erste elsősorban a dombornyomott kártyákat ajánlja, mivel azok jobban elfogadottak. Bankkártyával külföldi pénznemben végzett tranzakciókat a nemzetközi kártyaszervezet USA dollárra (VISA kártya) vagy euróra (MasterCard, Maestro kártya) konvertálja. A bank ezt az összeget a kártyaszervezettől a bankhoz való beérkezés napján érvényes banki számlakonverziós deviza eladási árfolyamon átszámítja forintra. A tranzakció forint összege a feldolgozást követő munkanapon kerül az ügyfelek bankszámláján terhelésre/jóváírásra, a tranzakció nemzetközi kártyaszervezettől a bankhoz való beérkezés értéknapjával.

Sipos Zoltán hozzátette: az Erste Banknál már MasterCard Devizakártya is igényelhető, aminek az egyik legnagyobb előnye külföldi használat esetén, hogy amennyiben a tranzakció eredeti összegének devizaneme megegyezik a számla devizanemével, úgy nem történik konverzió, a tranzakció eredeti összegét terhelik a számlára.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm