12 °C Budapest

Egyre többször megyünk készpénz nélkül nyaralni

Pénzcentrum
2008. augusztus 14. 09:00

Egyre gyakrabban használunk inkább bankkártyát a külföldi utak során, és most már az is kijelenthető, hogy túlsúlyban van a kártyás vásárlás az ATM-ből történő pénzfelvétellel szemben - írja a Világgazdaság.

A külföldi kártyahasználat esetében a nyár a főszezon, az összes költés nagyjából felét ilyenkor hozzuk össze. Az adatokat az MNB is alátámasztotta, 2007 végéig három év alatt megkétszereződött a külföldi termináloknál végrehajtott vásárlások összese, a száma pedig már meghaladta a 6 milliót.

Ennek ellenére még mindig sokan vannak, akik ugyan kártyával mennek nyaralni, de a külföldi ATM-ekből felveszik a pénzt, hogy fedezzék a nyaralást ahelyett, hogy inkább vásárolnának a kártyával. Tavaly a külföldön felvett pénz összege 155,4 milliárd forintot ért el.

A külföldi kártyahasználatot a bankok is igyekeznek ösztönözni, leggyakrabban úgy, hogy a csoporthoz tartozó régiós automaták igénybevételét teszik kedvezőbbé. Az Unicredit például 17 európai országban tette ingyenessé a pénzfelvételt a saját ATM-ből.

EZT OLVASTAD MÁR?