A japán szilva termesztése: a japán szilva fa gondozása, a japán szilva oltvány beszerzése. Japán savanyított szilva recept: ez a különleges savanyúság mindenkit levesz a lábáról!

Japán szilva kisokos: így gondozd a fát, hogy a legfinomabb japán savanyított szilva készülhessen

2022. március 5. 09:15

A japán szilva termesztése: a japán szilva fa gondozása, a japán szilva oltvány beszerzése. Japán savanyított szilva recept: ez a különleges savanyúság mindenkit levesz a lábáról!

Az itthon megszokott, kellemesen édes szilvafélék mellett a gömbölyded japán szilva is rendkívül népszerű és elterjedt gyümölcs, amiből rengeteg finomságot, sőt, savanyúságot is készíthetünk. Cikkünkben eláruljuk, hogyan történik a japán szilva termesztése a háztáji kertekben, és hogy mire figyeljünk oda a japán szilva gondozása során. Hogyan zajlik a japán szilva fa ültetése, a japán szilva oltvány milyen fákhoz adható sikeresen? Izgalmas japán savanyított szilva recept: így készíts különleges, fűszeres köretet ételeid mellé!

Milyen növény a japán szilva?

A japán szilva egy távol-keleti szilvaféle, a hazai nemes szilváktól úgy tudjuk a legkönnyebben megkülönböztetni, ha megvizsgáljuk az alakjukat és a héjukat. Míg az európai kék szilvák (nem összekeverendő a ringlószilvával) tojásdad alakúak, héjuk kék színű és hamvas, addig a japán szilva alakja egészen kerek, mérete nagyobb, héja pedig fajtától függően világos, sötétlila, akár feketébe hajló árnyalattal és jóval kevésbé hamvas, mint a hazai gyümölcsök.

A gyümölcshús íze hasonló, ám a japán szilva színe belülről egészen élénksárga, illetve pirosas, középen mindkét esetben csonthéjas mag található. A japán szilva gazdag vitaminokban, rostokban és természetes illóolajokban, fogyasztása egészséges, gyakorlatilag bármilyen diétába könnyedén beilleszthető. A japán szilva felhasználása ugyanúgy történik, mint a „sima” szilváé: nagyszerű szilvalekvár, alkoholos párlat, süteménytöltelék, sőt, savanyúság is készíthető a japán szilva fa terméseiből.

A világon a legnagyobb mértékben Kínában termesztik ezt a gyümölcsöt (találkozhatunk a kínai szilva elnevezéssel is). Mivel ez egy keményebb húsú, nagy szemű szilva, leggyakrabban étkezési gyümölcsként és desszertgyümölcsként hasznosítják. Gyakran keresztezik a gyümölcsöket a cseresznyeszilvával, aminek az eredményeképp a japán szilva húsa vöröses, héja világosabb. Ma már számtalan nemesített japán szilva fajta elérhető a kertészetekben, gondozásuk azonban hasonlóképpen történik.

A japán szilva fa ültetése és gondozása

A japán szilva fa csemeték ültetése a legtöbb gyümölcsfához hasonlóan az október végétől március végéig történik, a hideg, ám fagymentes időszakban – a szabadgyökerű facsemeték bármelyik nagyobb faiskolából könnyen beszerezhetőek már körülbelül 3.000 forinttól. Sokáig úgy tartották, hogy a japán szilva a természetben a mediterrán térségtől északra már nem ültethető, azonban Magyarország éghajlata alkalmas a japán szilva termesztésére.

A japán szilva ültető gödrét a fa méretéhez igazítsuk, általában elég egy 60x60-as mélyedést kiásnunk. A sérült, törött gyökereket érdemes eltávolítanunk, a hosszú szálakat visszavágnunk. A földdel betakart facsemeték tövénél taposással tömörítsük a talajt, ami gyakorlatilag bármilyen típus lehet. A japán szilva fa ültetési távolságát 3-5 méter között állítsuk be, vegyük figyelembe azt is, hogy a japán szilva koronája dinamikusan növekszik.

Amíg a japánszilva fa fiatal – az első 3 évben -, alkalmazzunk koronaalakító metszést, a szilvafákra jellemző váza- vagy katlanformára. Ügyeljünk a kisebb termőnyársak meghagyására, alkalmazzunk külső rügyre történő metszést. A metszést a kora tavaszi fagyok után, de még a virágzás előtt végezzük el, higiénikus eszközökkel. A 4. évtől már csak fenntartó metszést végezzünk, öreg japánszilva fa esetén ifjítsuk a koronát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Érdemes évente trágyázni a talajt a japán szilva fa fejlődése érdekében. A japán szilva inkább a napfényes területeket kedveli, vízigénye közepes – a legnagyobb szárazságok idején locsoljuk. Permetezzük más szilvafákhoz hasonló módon (lemosó permetezés ajánlott), azonban, ha jelentős kiterjedésű növénybetegséget, vagy kártevőfertőzést észlelünk, mindenképpen forduljunk növényegészségügyi szakemberhez.

Japán szilva oltvány: milyen fát oltsunk be vele?

A japán szilva esetében gyakran keresztezik a gyümölcsöket úgy, hogy oltványokat helyeznek el különféle szilvafákon. Kísérletezhetünk európai nemes szilvákkal, cseresznyeszilvával, illetve ringlószilvával is; a lényeg, hogy a japán szilva oltvány mindig a föld fölötti részre kerüljön.

Japán szilva recept: különleges savanyúság készülhet belőle

A japán savanyított szilva a Távol-Keleten és Európában is igazi kuriózum, azonban minden országnak megvan a maga verziója a különféle savanyítási eljárások esetében. Magyarországon leginkább az ecetes ízeket kedveljük, éppen ezért mindenképpen ajánljuk, hogy próbáljuk ki a fűszeres savanyú szilva készítését. Nézzük, hogyan készül a japán szilva savanyúság sok-sok fűszerrel!

A japán szilva savanyúság hozzávalói

  • 4 kg japán szilva (kemény gyümölcsök)
  • 700 g kristálycukor
  • 1 kk szegfűszeg üvegenként
  • 1 db fahéjrúd üvegenként
  • 1 db babérlevél üvegenként
  • 2 dl ecet (20%-os)
  • 2 l víz
  • 1 ek só

A savanyított japán szilva készítése

  1. Válogassuk ki a szilváinkat: azok az érett (semmi esetre sem zöld) gyümölcsök a megfelelőek, amik még kemények, roppanósak (a puha japán szilvát inkább süteménybe tegyük). Mossuk meg a szilvákat alaposan, majd egészben, vagy félbevágva, kimagozva tegyük őket nagyobb befőttes üvegekbe (literes üveg ajánlott, mert a japán szilva nagyméretű gyümölcs).
  2. A vizet az ecettel, a cukorral, a sóval és a fűszerekkel forraljuk össze, majd öntsük egyből a szilvákra. Hagyjuk állni 10-15 percig, majd öntsük vissza a lábasba és forraljuk újra. Ha ezzel készen vagyunk, öntsük a levet a szilvákra, rendezzük el a fűszereket úgy, hogy minden üvegbe jusson belőlük, majd zárjuk le az üvegeket légmentesen.
  3. Száraz dunsztban hagyjuk, hogy a japán savanyított szilva lassan, 2-3 nap alatt hűljön ki, ezután mehetnek a befőttek a polcra. Fontos tudnunk, hogy ilyenkor a savanyú japán szilva még nincs kész: 6-8 hetes érlelés következik, ez idő alatt a japán szilva és az ecetes felöntő lé kölcsönösen átveszik egymás ízét, a gyümölcshús állaga megváltozik. Ősszel, télen fogyasszuk bármilyen húsétel mellé, fűszeres, egzotikus savanyúság formájában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Temérdek magyar él óriási tévhitben: azt hiszik, olcsón vásárolnak, pedig így sokkal jobban megérné

"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.

Megelégelték a fővárost, a Mátrába költöztek: lesajnált csodakertet próbál megmenteni a fiatal pár

Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?

Három kiló ruháért másik három kilót kapsz - így forgasd fel a ruhatáradat! (x)

Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. április 26. szombat
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2025. április 26. 19:19
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33