24 °C Budapest
Belengette a korszakváltás idejét Lázár János: ez sokaknak fájni fog

Belengette a korszakváltás idejét Lázár János: ez sokaknak fájni fog

2024. május 21. 16:02

Lázár János építési és közlekedési miniszter a Portfolio-nak adott interjújában kijelentette, hogy a kínai elnök látogatása Magyarországon a magyar szuverenitás erősítését szolgálja, hangsúlyozva, hogy az ország gazdasági és politikai függetlenségének megőrzése érdekében fontos a tudatos stratégiai együttműködés Kínával.

Az építési és közlekedési miniszter, Lázár János a Portfolio-nak adott interjújában kifejtette, hogy a kínai elnök magyarországi látogatása a magyar szuverenitás erősítését szolgálja, nem pedig annak feladását jelenti. Hangsúlyozta, hogy a kínai-magyar kapcsolatok fejlesztése egy előre megtervezett stratégia részét képezi, nem csupán politikai rögtönzés eredménye. A miniszter úgy véli, az Európai Unió jelenleg bizonytalan abban, hogyan pozicionálja magát Kínával szemben.

Lázár János beszélt arról is, hogy Európa gazdaságilag gyengülő tendenciát mutat, ami aggodalomra ad okot. Az unió gazdag ugyan, de politikailag és katonailag gyengének bizonyul. Az interjú során kiemelte a Budapest-Belgrád vasútvonal és a V0 vasútvonal fontosságát, amelyek megvalósításában kulcsszerepet játszik a kínai tőke. A miniszter szerint Magyarországnak gazdasági kulcsállammá kell válnia az infrastruktúra-fejlesztések révén.

A tárcavezető említést tett az orosz-ukrán háború hatásairól is, amelyek közvetlenül érintik Magyarországot és szűkítik a beruházási lehetőségeket. Kiemelte az európai-orosz energetikai együttműködés fontosságát a háború után, valamint azt, hogy Magyarország közvetítő szerepet tölthet be ebben a folyamatban.

Az interjúban Lázár János elismeri az állami beruházások jelentőségét a legnagyobb magyar tulajdonú építőipari cégek megerősödésében. Hangsúlyozza azonban, hogy elérkezett az idő egy korszakváltásra: az államnak már nem az a célja, hogy javítsa ezeknek a vállalatoknak a tőkehelyzetét, hanem hogy versenyben és költséghatékonyan valósítsák meg a projekteket.

A miniszter beszámolt arról is, hogy 2025 nyarára várhatóan elkészül a Budapest-Belgrád vasútvonal teljes pályája. Ezáltal Magyarország még inkább kulcsfontosságú gazdasági állammá válhat Európában.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Végül Lázár János rámutatott: bár Európa jelenlegi helyzetét nehézségek jellemzik – mint például az energiaválság vagy a biztonságpolitikai kihívások – Magyarországnak ki kell tudnia állni saját érdekei mellett és meg kell őriznie függetlenségét és mozgástérét ebben az átalakuló világrendben.

Címlapkép: MTI/Derencsényi István

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 17. 17:22
Az ARC idei témája: CSALÁD? A közérzeti plakátkiállítás helyszíne várhatóan ismét az újbudai Bikás p...
Bankmonitor  |  2024. június 17. 08:56
Nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy újabb hír a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatban....
Holdblog  |  2024. június 17. 08:26
Az Adidas-sztori első részében leírtuk, hogyan vált a vállalat egy kis német garázscégből meghatároz...
Buxelliott  |  2024. június 16. 13:54
Megérkezett az újabb ATH, majd lefordult a piac. Van fordulós jelzés (megerősítés a jövő héten érkez...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem