21 °C Budapest
Belengette a korszakváltás idejét Lázár János: ez sokaknak fájni fog

Belengette a korszakváltás idejét Lázár János: ez sokaknak fájni fog

2024. május 21. 16:02

Lázár János építési és közlekedési miniszter a Portfolio-nak adott interjújában kijelentette, hogy a kínai elnök látogatása Magyarországon a magyar szuverenitás erősítését szolgálja, hangsúlyozva, hogy az ország gazdasági és politikai függetlenségének megőrzése érdekében fontos a tudatos stratégiai együttműködés Kínával.

Az építési és közlekedési miniszter, Lázár János a Portfolio-nak adott interjújában kifejtette, hogy a kínai elnök magyarországi látogatása a magyar szuverenitás erősítését szolgálja, nem pedig annak feladását jelenti. Hangsúlyozta, hogy a kínai-magyar kapcsolatok fejlesztése egy előre megtervezett stratégia részét képezi, nem csupán politikai rögtönzés eredménye. A miniszter úgy véli, az Európai Unió jelenleg bizonytalan abban, hogyan pozicionálja magát Kínával szemben.

Lázár János beszélt arról is, hogy Európa gazdaságilag gyengülő tendenciát mutat, ami aggodalomra ad okot. Az unió gazdag ugyan, de politikailag és katonailag gyengének bizonyul. Az interjú során kiemelte a Budapest-Belgrád vasútvonal és a V0 vasútvonal fontosságát, amelyek megvalósításában kulcsszerepet játszik a kínai tőke. A miniszter szerint Magyarországnak gazdasági kulcsállammá kell válnia az infrastruktúra-fejlesztések révén.

A tárcavezető említést tett az orosz-ukrán háború hatásairól is, amelyek közvetlenül érintik Magyarországot és szűkítik a beruházási lehetőségeket. Kiemelte az európai-orosz energetikai együttműködés fontosságát a háború után, valamint azt, hogy Magyarország közvetítő szerepet tölthet be ebben a folyamatban.

Az interjúban Lázár János elismeri az állami beruházások jelentőségét a legnagyobb magyar tulajdonú építőipari cégek megerősödésében. Hangsúlyozza azonban, hogy elérkezett az idő egy korszakváltásra: az államnak már nem az a célja, hogy javítsa ezeknek a vállalatoknak a tőkehelyzetét, hanem hogy versenyben és költséghatékonyan valósítsák meg a projekteket.

A miniszter beszámolt arról is, hogy 2025 nyarára várhatóan elkészül a Budapest-Belgrád vasútvonal teljes pályája. Ezáltal Magyarország még inkább kulcsfontosságú gazdasági állammá válhat Európában.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Végül Lázár János rámutatott: bár Európa jelenlegi helyzetét nehézségek jellemzik – mint például az energiaválság vagy a biztonságpolitikai kihívások – Magyarországnak ki kell tudnia állni saját érdekei mellett és meg kell őriznie függetlenségét és mozgástérét ebben az átalakuló világrendben.

Címlapkép: MTI/Derencsényi István

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem