23 °C Budapest
Budapest cityscape seen from St. Stephens basilica top, Hungary

Tömegével érkeznek a kínai cégek Magyarországra: ezen a területen a legaktívabbak

2024. május 10. 20:33

Magyarországon nőtt a kínai vállalkozások száma 2023-ban: a legfrissebb adatok szerint közel 600 kínai tulajdonnal rendelkező cég működik hazánkban - olvsható az OPTEN közleményében. Az árbevétel több mint háromszorosára nőtt a legutolsó elérhető pénzügyi adatok alapján, míg a feldolgozóipar és az építőipar egyre meghatározóbb szerepet játszik a kínai cégek tevékenységében.

Az OPTEN adatai alapján ma Magyarországon több mint 350 kínai vállalat van jelen, melynek kizárólagos és közvetlen tulajdonosai Kínában bejegyzett cégek vagy magánszemélyek. Azon cégek száma azonban megközelíti a 600-at, ahol legalább egy kínai illetőségű tulajdonos is jelen van a vállalkozásban. A kínai vállalatok „legöregebb” tagja több mint harminc éves múltra tekint vissza, míg a legfiatalabbak éppen, hogy elkezdték működésüket. A 2010-et követő években alakult a kínai vállalatok több mint 85%-a, ami jól mutatja a megnövekedett érdeklődést Magyarország irányába.

A vállalkozások 85%-a öt tevékenységi körben van jelen, amiből kiemelkedik a kereskedelem. „A kereskedelem és az ingatlanügyletek statisztikai adatok nélkül is ismertek voltak, mint a kínai befektetők célpontjai, hiszen a magánszemélyek is könnyen szembesültek ezzel a hétköznapokban. A 2020 és az azt követő években alakult kínai cégeknél ugyan még mindig a kereskedelmi tevékenység a meghatározó, ellenben a feldolgozóipar egyre inkább látókörbe került, és a dobogó második helyét foglalja el az új cégek körében.” – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.

Az adatok szerint öt kínai vállalkozásból négy Budapesten működik, vagy székhelye itt található. Ezen kívül, a feldolgozóiparban tevékenykedő cégek közel kétharmada is Budapestre települt. A második legkeresettebb terület azonban nem Pest vármegye, hanem Csongrád-Csanád vármegye a kínai cégek körében, ahol a meghatározó tevékenység itt is a kereskedelem, de a szálláshely-szolgáltatás mellette a legkeresettebb.

A kínai vállalkozások 2022-ben 450 milliárd forintot meghaladó árbevételt realizáltak, ami több mint háromszorosa lett az azt megelőző év árbevételének. Az árbevétel 70%-a a feldolgozóiparból származott, és minden ötödik „forint” az építőiparból. A feldolgozóipar árbevétele 2021-hez képest megháromszorozódott, míg az építőipar közel kilencszeres növekedést ért el 2022-re.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

„Látható, hogy szerkezetében a kínai gazdasági kapcsolatok átalakulóban vannak. Bevétel tekintetében a feldolgozóipar és az építőipar erőteljesebb jelenléte a meghatározó, szemben a múltat jellemző kereskedelem dominanciájával. A cégalapításokban a 2010-es éveket követően ugrásszerű változás történt, egyre több kínai vállalkozás választotta Magyarországot.” – mondta Alföldi Csaba, céginformációs szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 19. 20:39
A közelmúltban elhunyt Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező művészi öröksége előtt négy filmmel és...
Kiszámoló  |  2024. június 19. 09:29
Nézegettem az Auchan weboldalát és most vettem észre, hogy újra elérhetővé vált az Auchan mobilflott...
Holdblog  |  2024. június 19. 08:30
Tarolt a HOLD Alapkezelő a Privátbankár.hu Klasszis 2024 díjátadóján: három első hely, egy második é...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 18. 21:30
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem