Engineer talking on phone while working in refinery oil

Hihetetlen, rengeteg kőolajat talált a Mol Magyarországon: kiváló minőségű, ennyit termelnek ki belőle naponta

2024. május 10. 18:03

Olajat talált a Mol és az O&GD Tura közelében, a napi kb. 1000 hordó kitermelésére alkalmas találat az egyik legjelentősebb hazai olajkút lehet, az innen felszínre hozott olaj a Mol százhalombattai Dunai Finomítójában kerül feldolgozásra - írja a Portfolio. Lehetőségünk volt személyesen is megtekinteni a helyszíni munkálatokat, ahol több fontos kérdésünkre is válaszoltak a társaság vezetői.

A Mol kőolajat talált Tura közelében: a sikeres fúrást azután kezdték meg, hogy 2023 nyarán a társaság 49 százalékos részesedést szerzett az O&GD vonatkozó kutatási koncesszióiban - a turai munkálatok operátora tehát az O&GD, vagyis ők felelnek a projekt végrehajtásáért. Az új lelőhelyről jelenleg körülbelül napi 1000 hordó kőolajat termelnek, amit a Dunai Finomítóban dolgoznak fel.

A Tura-D-3 nevű kútnál 2100 méter mélyen bukkantak az olajkészletre, az O&GD és a Mol az 51%-49% tulajdoni hányad arányában osztoznak a kitermelt mennyiségen.

Ez a Mol számára napi körülbelül 500 hordót jelent, ami a csoport 2023-as átlagos napi kőolajtermelésének körülbelül 1 százalléka és a Mol magyarországi kőolajtermelésének 5 százaléka.

A Mol emlékeztetett: az úgynevezett Paleogén-medencében, amely egy Budapesttől nem messze található földtani egység, jelenleg 4 kutatási koncesszió van, ebből a Mol a Dány terület felett rendelkezik. A Mol még 2022-ben fedezett fel itt olajmezőt, az ezen található Vecsés-2 kút mára a Mol egyik legnagyobb hozamú magyarországi olajkútjává vált napi 1400 hordó termeléssel, de a 2016 óta sikeresen termelő Tóalmás-Észak olajmező is a közelben található.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos részletek

A portál munkatársainak lehetőségük volt személyesen is megtekinteni a helyszíni munkálatokat, ahol Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója, Schubert Archibald, a Mol Magyarország Kutatás-Termelés üzletágért felelős igazgatója és Csapó András, az O&GD ügyvezető igazgatója kérdésekre is válaszoltak. A következő kérdések és válaszok hangoztak el:

  • Várható a későbbiekben a termelés felfuttatása? Mi a maximum kapacitás? A jelenlegi napi ezer hordó felhozatala egy 6,5 milliméteres fúvókán keresztül történik, ilyen specifikációnál elméletileg lehetne növelni a termelést, azonban az olajtelep nyomásviszonyai nem feltétlenül engedik meg a jelentős bővítést, emellett a magas dermedési pont jelenti a kihívást. Jelenleg is folynak a vizsgálatok azzal kapcsolatban, hogy mekkora termelés tekinthető biztos hozamnak. Jelen állapotban úgy tűnik, hogy hosszú távon a napi 1 000 - 1 100 hordó kitermelése lesz megvalósítható.
  • A Dunai Finomító tudja kezelni az új mennyiséget? Igen, tudja. Napi 6 tartálykocsis szállításra elegendő mennyiséget termel a kút, amit tehát nem csővezetéken, hanem járművekkel oldanak meg, a finomító közelsége miatt.
  • Mennyi időn belül állhat termelésbe az új kút? Pár hónap múlva fejeződhet be a próbatermeltetés, ezt követően indulhat a teljes volumenű termelés.
  • Milyen lehet a projekt megtérülése? A magas termelési hozam viszonylag gyors megtérülést eredményez. A magas termelési szintet legalább 4-5 évig tervezi fenntartani a Mol, de ezt követően is folytatható lesz a gazdaságos termelés, amit a finomító közelsége is elősegít.
  • Milyen minőségű olajról van szó? 0,83 kg/dm3 sűrűségű az olaj, ami összességében sem túl nehéz, sem túl könnyű kőolajnak nem nevezhető, így alapvetően jó minőségű a nyersanyag, nem feltétlenül kell könnyebb olajakkal keverni, mint például az Urali típusú olajok esetében. Megközelítőleg 60°C-os hőmérsékleten termelik az olajat.
  • Milyen egyéb, folyamatban lévő projektek vannak a Kutatás-Termelés üzletágnál? A vecsési program továbbra is folytatódik, jelenleg is zajlanak munkálatok, ez lehet az egyik legnagyobb, legígéretesebb mező, ahol folytatja a fejlesztéseket a Mol. Ezen felül további három sekélygáz fúrás várható idén, a jövőre tekintve pedig az új koncessziós lehetőségek lesznek majd érdekesek a társaság számára. A szénhidrogéneken felül jelentős potenciál van még a geotermia és a lítium területén is - emelte ki Bacsa György.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 20. 21:36
Eladtam ma az összes részvényemet 22 és 22,2 dolláron, 33% felett egy kicsivel kerestem rajtuk. Soka...
MEDIA1  |  2024. május 20. 12:00
A Media1 legújabb podcast adásában részletesen bemutatjuk a kínai média és cenzúra rendszerét és a K...
Holdblog  |  2024. május 20. 08:32
Még a héten megszületik a döntés a spot Ethereum ETF-ekről, a piac pesszimista. Nehéz nem politikai...
Bankmonitor  |  2024. május 20. 07:58
Megjelent az MNB Lakáspiaci jelentésének legfrissebb, 2024. májusi kiadványa. A dokumentumban a jegy...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 21. kedd
Konstantin
21. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem