18 °C Budapest
Budapest, 2023. október 25.Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. október 25-én.MTI/Koszticsák Szilárd

Bemondta Gulyás Gergely: 10 százalék körül lehet az októberi infláció

2023. november 9. 13:13

10 százalék körül lesz az októberi infláció, decemberre 7 százalék körüli értéket vár a kormány - mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A miniszter szerint a 2024-es bérmegállapodás egyezség-közeli helyzetben van, ami jelentős minimálbér emelés és garantált bérminimum emelést jelent.

A kormány a tegnapi ülésén foglalkozott a gazdasági helyzettel, az ukrán háború kitörése óta teszik ezt- kezdte Gulyás Gergely. Az infláció kapcsán elmondta, az elmúlt évben ez lennei döntéseket hoztak. Az év végére egyszámjegyű lesz az infláció, holnap érkeznek a KSH októberi adatai, de

a 10 százalékhoz nagyon közeli érték a számítások szerint az októberi infláció. Hogy kicsit felette, vagy alatta, ez pénteken derül ki.

A decemberi infláció 7 százalék körül lesz - tette hozzá a miniszter. A bérmegállapodás egyezség-közeli helyzetben van, ami jelentős minimálbér emelés és garantált bérminimum emelést jelent, a jövő évre legpesszimistábban jósolt inflkációt meghaladó mértékben.

A miniszter elmondta, jövőre az előrejelzések szerint a régióban Magyarországon lehet a legnagyobb növekedés.

A jövő héten kerül a Parlament elé a digitális állampolgárságról szóló törvény: a cél, hogy a legtöbb hazai ügyintézés digitális legyen, és a közüzemi számlákat is lehessen így is fizetni - mondta.

Beszélt az idegenrendészeti törvényről is, amelynek Gulyás Gergely szerint az a lényege, hogy amennyiben valaki nem magyar állampolgárként nem tartja be az ország szabályait, azonnal ki kell toloncolni.

Amíg van magyar munkaerő, addig nekik kell betölteni az állásokat, nem lehet több vendégmunkás Magyarországon, mint ahány betöltetlen álláshely van

- mondta a miniszter. Az új törvényben szabályozzák majd a külföldiek tartózkodási idejét is, és a családegyesítésre is csak speciális esetekben lesz lehetőség. Minden jogcím meghatározott időre szól, nem lesz lehetőség az automatikus meghosszabbításra.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról beszélt, pénteken érkezik a kiegészítő nyugdíjemelés az idősek számlájára, és a posta is kézbesíti a pénzeket. A kiegészítést januárig visszamenőleg fizetnek ki, az intézkedés 2,5 millió embert érint, közel 190 milliárdba kerül a költségvetésnek. Januárban újabb 6 százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak, ennyire becsüli a kormány a 2024-es inflációt.

Az online térben elkövetett jogsértések kapcsán arról beszélt, a járvány kezdete óta költöztek át a bűnözők az internetre, ott hozzájutni a sértettek pénzéhez. Január és október között 9515 ilyen bűncselekményről tudnak a hatóságok, a kár meghaladja a 8 milliárd forintot. A leggyakoribb elkövetési mód az adathalászat, sokan jóhiszeműségből dőlnek be a csalóknak. Ennek megfékezésére a Belügyminiszter 300 fős országos kibernyomozó-hálózat alakult október 1-től. Ezzel párhuzamosan a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál is alakult egy 15 fős csoport.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, 1-2 héten belül érkeznek a CSOK Plusz részletszabályai, de legkésőbb november végéig nyilvánosak lesznek. Támogatja, hogy a részletszabályokat lehessen véleményezni, amennyiben módosítás kell, akkor változtatni fognak.

Egy másik kérdésre azt felelte, meg kell vizsgálni, miért nőtt a gyerekszegénység Magyarországon.

Az üzemanyagok jövedéki adója az uniós minimumra nő januártól - mondta kérdésre Gulyás. Novemberben megjelenik minden jogszabály, amely a biohulladékok gyűjtését szabályozza 2024 januárjától. Ebben közösen dolgoznak a koncesszió győztesével, majd tájékoztatókampány is indulhat - mondta egy másik újságírói kérdésre.

A 18 éven aluliak körében az energiaital betiltásáról tárgyalt már a kormány, de még nem született döntés.

A szélerőművekre vonatkozó új szabályozás már nagyjából kész, november-december folyamán lehet nyilvános - mondta a miniszter. Az biztos, koncessziók nem lesznek, erről letett a kormány.

Van egy javaslat a kormány előtt, amely segítené a magyar háztartásokat a karácsonyi fogyasztói időszakban, de erről csak a jövő heti ülésen dönthet a kabinet - mondta Gulyás.

15 perces lakáshitelt javasol a Bankszövetség, cserébe azért, hogy elfogadják az önkéntes kamatstop intézményét. Gulyás Gergely azt mondta, hogy támogathatónak tartja ezt a feltételt, minél gyorsabb az ügyintézés, annál jobb.

Címlapkép: Koszticsák Szilárd, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem