17 °C Budapest
Ki tudja ezt még megfizetni? 60 millió forinttól indul az otthonteremtés ebben a vármegyében

Ki tudja ezt még megfizetni? 60 millió forinttól indul az otthonteremtés ebben a vármegyében

2023. augusztus 30. 13:32

Veszprém vármegyében 55 százalékkal emelkedtek az átlagos négyzetméterárak 2022-höz képest, az átlagos ingatlanárak alapján pedig már a 60 millió forintot is meghaladja itt az otthonteremtés. A balatoni települések töretlen népszerűsége és az áremelkedés a vármegyei átlagokon is mély nyomot hagyott, míg a királynék városában enyhén csökkenő, stagnáló árak jellemzik a piacot. A Veszprémben letelepedők a tavalyinál közel 9 millióval kevesebbet költöttek ingatlanra a Duna House 2023-as értékesítési adatai alapján.  

„A balatoni települések négyzetméterárai felfelé húzzák a vármegyei átlagot a Duna House 2023-as adatai alapján. A Veszprém vármegyei ingatlantranzakciók 42 százaléka a tó északi partján található községekben és városokban zárult, míg az adásvételek 29 százaléka a vármegyeszékhelyen és agglomerációjában köttetett.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A vármegyei átlag a 2022-es értékesítési adatok alapján számított 480 ezer forintos négyzetméterenkénti árról 744 ezerre változott az idei év első hét hónapjában történt ingatlanvásárlások szerint, ami 55 százalékos emelkedést jelent. Az otthonteremtésre fordított összeg a tavalyi 44 millió forint helyett 60 millió forintnál is nagyobb kiadást jelentett a területen vásárlók számára 2023-ban. A megnövekedett vételárért cserébe azonban az új tulajdonosok 11 négyzetméterrel csekélyebb, átlagosan 81 négyzetméteres ingatlanokhoz jutottak.

A királynék városában a Balaton mellett található településekkel ellentétben minimálisan, de csökkent az átlagos négyzetméterár, a tavalyi 608 ezer forint feletti árról 595 ezer forintra változott. A négyzetméterárakkal együtt az otthonteremtés költsége is mérséklődött, a Veszprémben letelepedők 39,8 millió forintot költöttek, átlagosan 67 négyzetméteres alapterületű ingatlanokra”

– összegezte a szakértő.

A vármegyei érdeklődők közel fele, 48 százaléka családi házra szerződött idén, az átlagos alapterület 92 négyzetméter, amely a tavalyinál 12 millióval több, vagyis 60,7 millió forintos kiadást jelentett átlagosan a vevők számára. A négyzetméterár a Veszprém vármegyei házak esetében 418 ezer forintról 660 ezer forintra nőtt 2023-ban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Jelentős számban akadtak olyan otthonteremtők, akik a téglaépítésű lakásokat preferálták, a szerződéskötések 30 százaléka tartozott ide. A nyaralók és családi házak évek óta tartó töretlen áremelkedése miatt egyre többen választják megfizethetőbb alternatívaként a Balatonnál található, saját célra, vagy bérbeadásra vásárolt lakásokat, apartmanokat, amelyek kiugró négyzetméteráraikkal szintén jelentősen formálták a vármegyei átlagot. Míg tavaly 392 ezer forintot fizettek a vásárlók egy téglaépítésű lakásért a vármegyében, addig az idei évben már az 1 millió forintot közelítette, 930 ezer forint volt a négyzetméterenkénti átlag. Aki Veszprém vármegyében téglaépítésű lakás vásárlásán gondolkodik, annak érdemes a 2023-as értékesítési adatok alapján 57,6 millió forintos kiadással számolnia, amiért azonban egy élhető, 62 négyzetméteres lakás kapható.

Emelkedett a panellakások népszerűsége a területen, a vásárlók 16 százaléka szerződött házgyári lakásra a vármegyében. A legtöbb ilyen ingatlan Veszprémben kelt el, átlagosan 564 ezer forint/négyzetméterért, ami az átlagos, 59 négyzetméteres lakásmérettel számolva 33,5 millió forint ráfordítást igényelt a vevők részéről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem