35 °C Budapest
Money: euro and Hungarian forint banknotes

Kongatja a vészharangot a Fitch: 20 éve nem volt ilyen rossz a helyzet a magyar térségben

MTI
2023. február 25. 14:57

Két évtizede nem mért mélypontra süllyedt a feltörekvő európai térség stabil kilátással nyilvántartott államadós-osztályzatainak aránya a Fitch Ratings besorolási listáján - áll a nemzetközi hitelminősítő pénteken Londonban ismertetett tanulmányában.

A Fitch hangsúlyozza, hogy ez a folyamat is annak a sokkhatásnak az egyik megnyilvánulása, amelyet az ukrajnai háború gyakorolt a régió szuverén osztályzataira. A cég úgy fogalmaz: a háború mindenekelőtt emberi tragédia, de példátlan hatással járt a feltörekvő európai gazdaságok államadós-osztályzataira is.

A Fitch Ratings kimutatása szerint most, egy évvel a háború kitörése után alig 36 százalék azoknak a besorolással ellátott közép- és kelet-európai gazdaságoknak az aránya, amelyeknek szuverén osztályzataira a cég stabil kilátást tart érvényben. A stabil kilátású minősítések aránya 2003 óta nem volt ilyen alacsony a régióban.

A Fitch elemzői kiemelik, hogy egy évvel ezelőtt, tavaly februárban a feltörekvő európai gazdaságok államadós-osztályzatainak 70 százalékára volt érvényben stabil kilátás a cég szuverén minősítési listáján. Hangsúlyozzák azt is, hogy a stabil kilátású közép- és kelet-európai osztályzatok jelenlegi 36 százalékos aránya messze a legalacsonyabb a Fitch Ratings regionális szuverén besorolási portfolióin belül.

Az osztályzati kilátások megoszlása ugyanakkor most kiegyensúlyozottabb, mint a múltbeli szélsőértékek idején: a pozitív kilátású minősítések aránya jelenleg 23 százalék, a negatív kilátású besorolásoké 32 százalék a feltörekvő európai térségben - közölte a Fitch.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Fitch Ratings Észak-Macedónia "BB plusz" és Románia "BBB mínusz" államadós-besorolását már az ukrajnai háború előtt negatív kilátással tartotta nyilván. Csehország és Észtország egyaránt "AA mínusz", Magyarország "BBB" és Szlovákia "A" osztályzatának negatív kilátása elsősorban a háború okozta energiaválságot és a költségvetési kockázatokat tükrözi - áll a Fitch elemzésében.

A cég szerint Törökország "B" besorolásának negatív kilátását a török gazdaságpolitikából eredő, hosszú ideje fennálló kockázatok indokolják. Ukrajna és Fehéroroszország leminősítésével együtt a folyamat jelzi azt az alapvető romlást, amelyet a háború a térség szuverén adósainak hitelpiaci kondícióiban előidézett - hangsúlyozza pénteki elemzésében a hitelminősítő.

A Fitch Ratings közölte: alapeseti várakozása szerint a háború az idén jelenlegi paraméterein belül folytatódik, és a feltörekvő európai gazdaságok szuverén hitelképességének elsődleges meghatározó tényezői továbbra is a háború geopolitikai kihatásai, átgyűrűző gazdasági hatásai és az ezekhez kötődő szakpolitikai válaszlépések lesznek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyengült a forint kedden

Az euró árfolyama a reggel hét órakor jegyzett 391,53 forintról 391,99 forintra erősödött 18 órakor.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 17. 10:53
A Párizsi Olimpia megnyitója július 26-án pénteken lesz, de már július 24-én, szerdától elkezdődik a...
Holdblog  |  2024. július 17. 07:40
Új tőzsdét akar indítani a világ legnagyobb magántőkealap-kezelője és az első számú hedge fund. De m...
Bankmonitor  |  2024. július 17. 06:31
Augusztus elsejétől emelkedni fog a tranzakciós illeték hazánkban, vagyis a bankoknak több adót kell...
Kiszámoló  |  2024. július 16. 17:48
A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés fol...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 17. szerda
Endre, Elek
29. hét
Július 17.
Emoji világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem