Mindent megtesz az MNB, hogy ne dőljön be a magyar gazdaság: rengeteg pénzt vág a cégekhez

2020. április 11. 18:40

A Magyar Nemzeti Bank a járvány negatív gazdasági hatásainak tompítása érdekében átalakította a kkv-k megsegítésére létrehozott Növekedési Hitelprogramját és 1000 milliárd forinttal megemelte ennek keretét. Az MNB ezen felül finomhangolta a Növekedési Kötvényprogramot is, mely a magyarországi nagyvállalatoknak biztosít hatékony forrásbevonási lehetőségeket a bankhitel alternatívájaként. Mindezek mellett az értékpapírosítás támogatásával új kockázatkezelési technikák vethetők be - írják elemzésésükben Soltész József és Wieder Gergő, a KPMG menedzserei.

Az MNB 2013 júniusában indította útjára első Növekedési Hitelprogramját azzal a céllal, hogy megfékezze a kkv-hitelezés visszaesését. Az MNB számításai szerint a program első három éve alatt 2 százalékponttal járult hozzá a bruttó hazai össztermék növekedéséhez és 20 000 munkahelyet teremthetett. Az NHP lehetőségével elsősorban mikrovállalatok éltek, akik döntő többségében beruházási célra vettek fel kölcsönt, bár a hitelcélok között forgóeszközhitelek, EU-s támogatások előfinanszírozása és cégvásárlás is szerepelt.

A program a kkv-hitelezés regionális koncentrációját is csökkentette, valamint elsősorban a kereskedelem, feldolgozóipar, és mezőgazdaság szektorokban tevékenykedő vállalatok éltek a lehetőséggel. 2013 és 2017 között az NHP első három szakasza összesen több mint 2700 milliárd forintos keretösszeggel működött.

A folyamatban lévő NHP Fix programot gondolta most újra az MNB, így létrehozva az NHP Hajrá névre keresztelt programot, mely a koronavírus okozta gazdasági válság által sújtott kkv-k számára biztosít széles körben felhasználható forrásokat.

Az április 20-án induló program keretösszegét a jegybank 1000 milliárd forinttal emeli meg, így az NHP Fix programból fennmaradó 500 milliárd forinttal együtt 1500 milliárd forint forrást biztosít a kkv szektornak.

A főbb paraméterek megegyeznek majd az NHP korábbi fázisaival. Az MNB továbbra is 0 százalékos kamat mellett nyújtja a refinanszírozási hitelt a bankoknak, amelyek legfeljebb 2,5 százalékos hitel mellett hitelezhetik a vállalkozásokat. A maximális hitelösszeg 20 milliárd forint.

A felhasználás lehetséges módjai:

  • Beruházási hitelek maximum 20 éves futamidővel;
  • Forgóeszközhitelek legfeljebb 3 éves futamidővel;
  • Európai Uniós támogatás előfinanszírozása;
  • Hitelkiváltás az adósságszolgálat mérséklése céljából;
  • Cégvásárlás.

Fontos változás, hogy a bankok hiteldöntésére ezentúl mindössze két hét áll majd rendelkezésre, amely komoly követelmény és jelentős felkészülést igényel, kockázati, front-office és back-office szempontból is. Ráadásul a változás kapcsán erős verseny várható a piacon, mivel a Monetáris Tanács ülését követő sajtótájékoztatón elhangzottak szerint, ha a bankok nem tudnak ennyi idő alatt döntést hozni, vagy elutasítják a kérelmet, az MNB egy versenytársat kérhet fel a hitel elbírására, így ösztönözve, hogy "hitelkérelem ne maradjon gyors elbírálás nélkül". Ennek részleteit még nem publikálta az MNB.

Az NHP hosszabb futamideje miatt és forgóeszköz-finanszírozásra való felhasználhatósága miatt számos vállalkozásnak segíthet átvészelni a válságot, a bankok számára pedig a kamatkedvezménnyel ellensúlyozza a jegybank a rövidített hitelelbírálati folyamatot, és a bankok számíthatnak a program által generált keresztértékesítésből adódó lehetőségekre is (pl. folyószámlavezetés, devizaügyletek).

Növekedési Kötvényprogram - Nagyvállalatok támogatása

Míg az NHP a kis- és középvállalkozások pénzügyeit igyekszik támogatni, az NKP a nagyvállalatoknak kíván segíteni újfajta, banki hitelezésen kívüli, finanszírozási csatornák kiépítésével potenciálisan 200 hazai nagyvállalat számára. Eredetileg 2019 márciusában indította útjára a programot a Magyar Nemzeti Bank, melynek keretében a jegybank hazai székhelyű, nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó minősítésű kötvényeket vásárol.

A programhoz a jegybank az EKB kötvényprogramját vette alapul, elsődleges célja eredetileg a vállalati kötvénypiac likviditásának növelése volt. A jelentkezésnek nincsenek iparági korlátozásai, a jegybank kikötése, hogy a vállalatok mérlegfőösszege haladja meg az egymilliárd forintot. Hitelminősítést bármely ESMA által felügyelt hitelminősítő végezhet, a folyamat nem különbözik markánsan egy banki hitelt megelőző folyamattól.

A koronavírus hatásainak mérséklése céljából az NKP korábban meghatározott 450 milliárd forintos keretösszege, melyből több mint 200 milliárd forint még rendelkezésre áll, változatlan marad, de módosulnak a program egyes paraméterei:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • a jegybank az egy vállalatcsoporttal szembeni maximális kitettségét 20 milliárd forintról 50 milliárd forintra emeli;
  • a programban vásárolható értékpapírok futamidejét pedig 10 évről 20 évre emeli.

Az MNB május 4-től 2021. június végéig a preferenciális betétet sávos kamatozásúvá alakítja, az NHP Hajrá és NKP konstrukciók keretében megvalósuló, április 7-ét követő hitel és kötvényállomány-növekedésre a bankoknak 4 százalékos kamatot fizet, ezáltal elősegítve a hitelintézetek érdekeltségét az hitelezési aktivitásuk fenntartásában.

Hitelezés további ösztönzése: STS Értékpapírosítás

Az MNB az elmúlt egy évben elindította az európai uniós értékpapírosítási piac erősítésére kialakított STS értékpapírosítási folyamat hazai kereteinek a kialakítását. Az STS (Simple, Transparent, Standardized) értékpapírosítási szabályozás célja, hogy az egyszerű, átlátható és egységesített termékekre egy külön kategóriát hozzon létre, amelyen keresztül a pénzügyi válság kialakulásához vezető problémák megismétlődését elkerülve fejleszthető az értékpapír piac.

Az STS értékpapírosításra a lehetséges kibocsátóknak a hagyományos értékpapírosításnál kedvezőbb tőkekövetelmények jelenthetik az ösztönzést, ehhez ugyanakkor szigorúbb szabályozási feltételeknek kell megfelelniük. Az STS értékpapírosítás speciális szabályait az (EU) 2017/2402 rendelete szabályozza, a hazai alkalmazásra vonatkozó ajánlásokat pedig nemrég tette közzé az MNB az EBA iránymutatásai alapján. A hitelezés bővítését támogatni szándékozó MNB számára az STS értékpapírosítás lehetőséget jelent a magyar bankrendszer forrásainak részleges felszabadítására, így szabályozói részről a hazai gyakorlati bevezetés ösztönzése várható hosszabb távon.

A Monetáris Tanács további gazdaságsegítő intézkedései

A jegybank az NHP és NKP újragondolásával együtt összesen a bruttó hazai össztermék 6 százalékának megfelelő, 3000 milliárd forintnyi új forrást biztosít a gazdaság védelmére és újraindítására. A fentieken túl a Magyar Nemzeti Bank bejelentette, hogy

  • 250 milliárd forint értékben fizet osztalékot a központi költségvetés felé;
  • 250 milliárd forint likviditást hagy a bankrendszerben azzal, hogy felmentést ad az 1 százalékos tartalékráta teljesítése alól (március 24-i MT döntés);
  • 1500 milliárd forint értékben indít államkötvény és jelzáloglevélvásárlási programot.

Mindezek mellett a jegybank az alapkamatot változatlanul 0,9 százalékon, az O/N betéti kamatot -0,05 százalékon hagyta, miközben az O/N és az 1 hetes fedezett hiteleszközének kamatát 0,9 százalékról 1,85 százalékra emelte. Az egyhetes betéti eszköz kapcsán ugyanakkor lehetségessé válik az ettől való eltérés a kamatfolyosón belül, ezt minden héten az aktuális tender meghirdetésekor határozza meg a jegybank.

Összefoglalva a Magyar Nemzeti Bank legújabb intézkedéseit, a jegybanki kommunikáció és gyakorlati lépések is azt a képet mutatják, hogy az MNB a bankrendszeren kívüli gazdasági szereplők gazdasági stabilitását is fontosnak tartja, a jegybanki és felügyeleti eszköztár fejlesztésével kész támogatni a pénzügyi stabilitásukat.

A bankok számára ezen megoldások implementálása jelentős feladatot jelent (különösen a 2 hét alatti hitelelbírálás az NHP alatt), de ennek eredményeként a bankok hitelezési aktivitása és eredménye javulhat, míg a reálgazdasági szereplők kedvező költségű, stabil finanszírozási forrásokhoz juthatnak. A vállalkozásoknak érdemes a hamarosan megjelenő kormányzati vállalkozási finanszírozási csomag elemeivel együtt ezen lehetőségek is átgondolni és kiválasztani az adott célra legmegfelelőbb finanszírozási lehetőséget, ez utóbbi szerencsére a sokrétű lehetőségeknek lehet egy részletesebb elemzést igényel.

A szerzők a KPMG menedzserei.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem