21 °C Budapest
Beleroppan a világgazdaság a járványba? Kína kiesése nagy érvágás

Beleroppan a világgazdaság a járványba? Kína kiesése nagy érvágás

2020. március 20. 13:45

A vállalatok nagy része nem tudja teljesíteni a megrendeléseit a kínai ellátási láncok megszakadása miatt, a koronavírus így rávilágított, hogy mennyire sérülékeny a kiépült ellátási hálózat. A vállalatoknak emiatt érdemes a jövőben diverzifikálniuk a partnereiket, és így az sem kizárt, hogy a globalizáció, ahogy a válság előtt ismertük, véget ért.

A globális ellátási láncok lényegesen átalakulhatnak a koronavírus válság következtében, mert a jelenlegi krízis pontosan rávilágít a korlátozott számú kereskedelmi partnerekre támaszkodó országok sebezhetőségére. A vírus Kínában ütötte fel a fejét, és a kínai gyárak lezárása azt eredményezte, hogy a globális ellátási láncok szerte a világban megszakadtak. 

Az egyik dolog, ami nyilvánvalóvá vált a COVID-19 terjedésével, hogy milyen kiterjedt, Kínából induló ellátási láncok épültek ki 2003-tól, a SARS-járvány tetőzésétől 2019-ig

- mondta Alex Capri, a Szingapúr Nemzeti Egyetem tanára a CNBC-nek. A SARS-járványt egy korábbi típusú koronavírus okozta, és 2002-2003 között tetőzött Kínában, jelentős kárt okozva a kínai gazdaságnak. Abban az időben Kína részesedése a globális GDP-ből 4% volt, ma ez körülbelül 20%, és ennek nagy részét a külföldi befektetések eredményezik.

A beruházások nagy része a feldolgozóiparba irányult, ez azonban most visszafordulóban az ellátási láncok kockázata miatt, főleg az olyan stratégiai ágazatokban, mint a gyógyszeripar és az technológiai ipar - mondta el Capri. Nem a koronavírus jelentette az első kockázatot, az amerikai-kínai kereskedelmi háborús bizonytalanságok miatt a vállalatok már eddig is abban voltak érdekeltek, hogy diverzifikálják az ellátási láncukat.

Az ellátási láncok jelentős átstrukturálását fogjuk tapasztalni

- mondta a KPMG munkatársa. Hozzáteszi: Kína ugyan most elkezdi a termelést, de hónapkba, akár negyedévekbe is telik, mire be tudja hozni a kiesett termelést. Ez pedig nem csak nekik fáj, a német Kloepfel Consulting felmérése szerint a válaszadó vállalatok 81%-a támaszkodik valamilyen módon a kínai beszállítókra. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ellátási lánc problémáit már több európai és amerikai vállalat is érzi, a felmérés szerint 44%-uk már élt a "vis maior" okra hivatkozva szerződésbontással.

Az is nagy probléma, hogy ugyan a Kínából érkező ellátási láncok lassan felépülnek, a világ más pontjain, így például Japánban és Dél-Korában terjedő járvány újabb ellátási láncokat szakít meg. Capri szerint emiatt az vállalatoknak diverzifikálniuk kell az ellátási láncaikat. Azt is elmondta, hogy a dolgok nem fognak visszatérni a normál kerékvágásba, és "a globalizáció, ahogy eddig ismertük, véget ért."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Holdblog  |  2022. augusztus 12. 05:59
“Mit gondoltok az olyan alternatív befektetési eszközök áráról, mint a mtárgyak vagy a te...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?