Itt az MNB szigorú intézkedése: mostantól csak így teheti, aki ilyen ügyletet akar kötni

2020. április 9. 21:35

Idén április 10-től csupán rendkívül korlátozott feltételekkel értékesíthetők Magyarországon a bináris opciók az MNB döntése alapján. A különbözetre vonatkozó pénzügyi megállapodásokat (CFD) érintő korábbi korlátozások fennmaradnak: azokkal a továbbiakban is csak az ügyfél által elhelyezett kezdeti fedezet, biztosítékzárási és negatív egyenleg elleni védelem esetén lehet kereskedni. Az ESMA friss véleményében arányosnak, indokoltnak és kellően szigorúnak minősítette az MNB intézkedéseit.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2020. április 10-től korlátozza a bináris opciók lakossági ügyfelek részére történő értékesítését. A bináris opció egy olyan készpénzben kiegyenlített származtatott eszköz, amelynél a rögzített összegű kifizetés attól függ, hogy egy vagy több meghatározott esemény - a mögöttes eszköz (például részvény, deviza, áru vagy index) árának vonatkozásában - az eszköz lejáratakor vagy azt megelőzően bekövetkezik-e (pl. a mögöttes eszköz elér-e egy meghatározott árat lejáratkor). A bináris opció jellemzően a megkötését követően néhány perccel le is jár, amely rendkívül spekulatív jellegűvé teszi. Ezzel tehát a befektető tulajdonképpen meghatározott esemény bekövetkeztére fogad a mögöttes eszközök értékéhez kapcsolódóan.

A jövőben kizárólag azok a bináris opciók lesznek értékesíthetők, amelyek megfelelnek a jegybank ma közzétett határozatában foglalt szigorú követelményeknek.

A forgalmazható bináris opció legalább 90 napos futamidővel és a termékre vonatkozó szabványosított tájékoztatóval kell, hogy rendelkezzen, s azon a szolgáltatónak (az előre meghirdetett jutalékon és a kapcsolódó díjakon túl) nem lehet nyeresége vagy vesztesége. Szintén forgalmazható marad azon bináris opció, amelynél a befektető a futamidő végén két előre meghatározott, a kezdeti befektetésnél nem kisebb összegű kifizetés közül az egyiket bizonyosan megkapja. Ez utóbbi típusú terméknél a befektető egyik esetben sem vesztene pénzt a termékbe való teljes befektetéséhez képest, ezért e téren a korlátozás nem indokolt.

Mint ismeretes, az Európai Értékpapírpiaci Hatóság (ESMA) - a pénzügyi eszközök piacáról szóló uniós rendelet (MiFIR) előírása alapján - a különbözetre vonatkozó pénzügyi megállapodások (CFD) kapcsán 2018. augusztus 1-jétől, a bináris opciók vonatkozásában pedig tavaly július 2-ától alkalmazott termékintervenciós döntéseket, amelyeket (kisebb módosításokkal) többször meghosszabbított.

A CFD-ket érintő ESMA-korlátozás így 2019. július 31-ig, a bináris opciókra vonatkozó tiltás 2019. június 30-ig maradt érvényben az Európai Unió, így Magyarország területén is. A nemzeti felügyeleti hatóságok a vonatkozó uniós korlátozások lejártával, a MiFIR felhatalmazásának megfelelően vették át a termékintervenció feladatát e kockázatos spekulatív konstrukcióknál.

A mostani általános intézkedéseket megelőzően az MNB 2019 augusztusában öt, a CFD-k piacán érintett hazai piaci szereplő esetében korlátozta a CFD-k forgalmazását. E konstrukció magyarországi piaca mind forgalom, mind pedig ügyfélszám tekintetében jelentősen meghaladja a bináris opciók piacméretét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Utóbbiak mostani korlátozásával egyidejűleg a CFD-kre vonatkozó hatósági korlátozás hatályát is kiszélesíti az MNB, szintén ma közzétett határozatában. A továbbiakban a szigorítás nem csupán az adott termék értékesítésében korábban érintett hazai szolgáltatókra, de az azzal potenciálisan kereskedni jogosult valamennyi hazai és határon átnyúló piaci szereplőre is kiterjed. Az MNB CFD-ket korlátozó, megújított döntése a korábban bevezetett tőkeáttételi és egyéb korlátokat (biztosítékzárási védelem, negatív számlaegyenleg elleni védelem, reklámokra vonatkozó korlátozás) tartalmában nem érinti.

A jegybank a továbbiakban is figyelemmel kíséri a lakossági befektetők számára kiemelt kockázatot hordozó termékek piacának az alakulását. A jegybank szükség esetén további lépéseket tesz a magyarországi befektetők érdekeinek a védelme céljából.

Az ESMA mind a bináris opciókra, mind a CFD-kre vonatkozóan véleményeket bocsátott ki a magyar jegybanki intézkedések kapcsán. Ezekben arányosnak, indokoltnak és kellően szigorúnak minősítette az MNB termékintervencióit e konstrukciók kapcsán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm