22 °C Budapest
Male doctor and testicular cancer patient are discussing about testicular cancer test report. Testicular cancer and prostate cancer concept

Sokkoló, hol jelent meg a mikroműanyag az emberi szervezetben: erre még az orvosok sem számítottak

2024. június 20. 10:15

A tudósok első alkalommal fedeztek fel mikroműanyagokat emberi péniszek szöveteiben. A felfedezés aggodalmakat kelt az apró részecskék emberi egészségre gyakorolt lehetséges hatásait illetően, mindez rávilágít arra, hogy sürgető szükségünk van a téma további kutatására - írta a CNN.

A kutatók az IJIR: Your Sexual Medicine Journal című folyóiratban közzétett tanulmányukban első alkalommal jelentették, hogy mikroműanyagokat fedeztek fel emberi péniszek szöveteiben. Az elemzés során öt férfi mintájából négynél találtak mikroműanyagokat, összesen hét különböző típust azonosítva. A vizsgálatot a Miami Egyetemen végezték, Ranjith Ramasamy vezetésével, aki már korábban is foglalkozott a témával.

Mik azok a mikroműanyagok?

Mikroműanyagoknak nevezik azokat a polimerdarabkákat, melyeknek a mérete 5 millimétertől 1 mikrométerig terjed. Ezek a műanyagrészecskék nagyobb műanyagdarabok bomlása során keletkeznek, és olyan aprók is lehetnek, amelyek képesek behatolni az emberi szervezet szöveteibe és sejtjeibe. A tanulmányból kiderült, hogy a leggyakrabban előforduló mikroműanyag típusok közé tartozik a polietilén-tereftalát (PET) és a polipropilén (PP).

Egyre több idegen anyagot fedeznek fel a szervezetünkben

A tanulmány célja többek között az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, mennyire gyakoriak lehetnek ezek az idegen anyagok az emberi szervezetben. Korábbi kutatások egyébként már azt is kimutatták, hogy a mikroműanyag részecskék nagy számban megtalálhatók például a palackozott vízben is.

Matthew J. Campen toxikológus szerint ez a felfedezés tovább erősíti azt a tényt, miszerint a műanyag részecskék már jelen vannak a testünkben és potenciálisan zavaró hatással lehetnek szervezetünk normális működésére. Campen egy másik kutatás kapcsán megemlítette továbbá azt is, hogy

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

az emberi herékben háromszor magasabb koncentrációban találhatók mikro- és nanoműanyag darabkák, mint az állati herékben vagy az emberi placentában.

Fontos lenne csökkenteni a mikroműanyagoknak való kitettséget – de hogyan?

Az eredmények alapján fontos lenne csökkenteni a mikroműanyagoknak való kitettséget. Dr. Leonardo Trasande javaslata szerint érdemes lenne műanyag helyett rozsdamentes acél vagy üveg edényeket használnunk és kerülnünk kellene a műanyag tárolóedények mikrohullámú sütőben való használatát vagy mosogatógépbe történő betöltését. Ezekkel az intézkedésekkel csökkenthetjük a műanyagrészecskék bevitelét és mérsékelhetjük azok potenciális egészségügyi kockázatait.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem