25 °C Budapest
Vaccine for vaccination, medical immunization for patient treatment from disease such as coronavirus, covid-19, cervical cancer, hpv, measles, meningitis, pertussis, pneumonia, tetanus, or typhoid

Hatalmas áttörés: elkészült a világ első rák elleni vakcinája - tényleg működik?

2024. április 27. 17:03

Már tesztelik a világ első személyre szabott mRNS alapú rák elleni vakcináját, amely a melanoma visszatérésének kockázatát jelentősen csökkenti. A több száz betegen végzett 3. fázisú vizsgálatot az University College London Hospitals NHS Foundation Trust vezeti.

A világ első személyre szabott mRNS alapú rák elleni vakcinájának klinikai tesztjeit több száz melanomás betegen kezdték el, amint arról a The Guardian számolt be. A melanoma évente körülbelül 132 000 embert érint globálisan, és a bőrrák legveszélyesebb formájaként ismert, amely a legtöbb halálesetért felelős ebben a kategóriában. A kezelés jelenleg főként sebészeti beavatkozásokra, sugárterápiára, gyógyszeres kezelésekre és kemoterápiára támaszkodik.

Az új vakcina minden egyes beteg számára egyedi módon kerül összeállításra, célja pedig az immunrendszer aktiválása a rákos sejtek felkutatása és a betegség kiújulásának megelőzése érdekében. A University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH) által vezetett harmadik fázisú vizsgálat előzményeként egy második fázisú tanulmány kimutatta, hogy ezek a vakcinák jelentősen csökkenthetik a melanomás betegeknél a rák visszatérésének esélyét.

Dr. Heather Shaw, a vizsgálat nemzeti koordinátora szerint az mRNS-alapú oltások alkalmasak lehetnek nem csak melanoma, hanem más típusú rákos megbetegedések - mint például tüdő-, hólyag- és veserák - kezelésére is. Az mRNS-4157 (V940) néven ismert vakcina egyénre szabott neoantigén terápiát alkalmaz, amely akár 34 különböző neoantigén kódolását tartalmazza, célja pedig az immunrendszer tumorellenes válaszának aktiválása.

A vakcina előállítása során először tumormintát vesznek a páciensekből, majd DNS-szekvenálást végeznek annak érdekében, hogy létrehozzanak egy adott beteg daganatára specifikus oltóanyagot. Shaw reményei szerint ezek az új terápiák képesek lesznek véglegesen megszabadítani a betegeket a ráktól.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A második fázis eredményei alapján azoknál a súlyosan érintett melanomás betegeknél, akik Keytruda immunterápiát is kaptak az oltóanyaggal együtt, közel feleakkora volt annak valószínűsége három év elteltével, hogy elhunynak vagy náluk kiújul a rák, mint azoknál, akik csak Keytrudát kaptak. A harmadik fázisú vizsgálathoz globálisan kb. 1100 embert terveznek bevonnii annak érdekében, hogy további bizonyítékot gyűjtsenek az oltás hatékonyságáról és biztonságosságáról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 18. kedd
Arnold, Levente
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem