18 °C Budapest
Shopping cart full of vegetables and fruits.click for similar:[url=/file_closeup.php?id=17212851][img]/file_thumbview_approve.php?size=1&id=17212851[/img][/url][url=/file_closeup.php?id=17201462][img]/file_thumbview_approve.php?size=1&id=17201462[/img][/url]

Véget ért a nagy karácsonyi élelmiszer-razzia: igazán meglepő eredmények születtek

2023. december 21. 18:10

Megnyugtató eredmények születtek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszakában. Az akció kezdeti két hetét felölelő összegzés kapcsán dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár kiemelte, örömteli, hogy az élelmiszer-előállítás és - forgalmazás minden területén javulás tapasztalható. Jelölési hibával nem találkoztak az ellenőrök és a forgalomból is fele annyi élelmiszertételt kellett kivonni, mint tavaly.

December 4-17-ig tartott az országos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza. A vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei többek között adventi vásárokban, élőhal árusoknál és őstermelőknél jártak, de állateledeleket is ellenőriztek.

Az akció első időszaka kapcsán dr. Nobilis Márton kiemelte, az élelmiszer-előállítás, - forgalmazás és vendéglátás területén 866 ellenőrzést végeztek a szakemberek. A tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva minden területen javulás tapasztalható. A forgalomból kivont élelmiszertételek száma az előző évi felét sem érte el, és szinte minden esetben lejárati probléma állt a háttérben. Egyértelmű javulás, hogy jelölési hiba miatt ez idáig nem kellett intézkednie a szakembereknek. Az ellenőrzések eredményeként összesen 8 vállalkozás tevékenységének felfüggesztésére volt szükség, 8 alkalommal figyelmeztetést, 55 esetben pedig bírságot alkalmazott a hatóság – ismertette az államtitkár.

Az élelmiszer-biztonsági szakemberek 108 adventi, karácsonyi vásár vagy ünnepi rendezvény kitelepült vendéglátó egységét ellenőrizték. Általános tapasztalat, hogy ezek a vállalkozások megfelelően felkészültek, az élelmiszer-higiéniai és - biztonsági szempontokkal tisztában vannak. Esetükben a legtöbb probléma, az ellenőrzések 11%-ában, az általános higiénés hiányosságokból adódott, míg a dolgozók egészségügyi alkalmassági igazolásának meglétével és érvényességével mindössze 9 esetben (az ellenőrzések 8%-ában) akadt gond. További 24 kitelepült egységnél a forralt bor kínálatot vizsgálták a felügyelők: csupán 2 helyen hiányzott a gyártmánylap, és 1 terméket kellett kivonni a forgalomból a nyomonkövetés hiánya miatt.

Az őstermelők ellenőrzése során 4 esetben indítottak eljárást a Nébih ellenőrei súlyosabb mulasztás miatt. Az élőhal árusítás során azonban a halak tartási körülményei állatjóléti, valamint állategészségügyi szempontból is megfelelőek voltak és a csalihalat értékesítő horgászboltokban sem tapasztaltak súlyos szabálytalanságot a szakemberek. Állateledelek közül 58 terméket, ebből 25 madaraknak szánt eledelt ellenőriztek. A laboratóriumi vizsgálatok még folynak, de az eddigi eredmények nem tártak fel szabálysértést. Ugyanakkor jelölési hiba miatt 5 termék gyártóját, forgalmazóját kötelezi a hatóság pontosításra – összegezte dr. Nobilis Márton.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az eredmények alapján élelmiszer-biztonsági szempontból nyugodt ünnepekre készülhetünk. Az ellenőrzések azonban a következő hetekben, egészen december 31-ig folytatódnak, hangsúlyozta az államtitkár. Az élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek fő célja ugyanis az, hogy – a karácsonyi ünnepek mellett – az év utolsó napjai is biztonságban teljenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm