Pills close-up on a blue background. Variety of tablets close-up. Bright blue background

Kész, vége: keményen odalép a hatóság, így számolnák fel a gyógyszerhamisítást Magyarországon

2023. február 8. 14:16

A hamisított gyógyszerekről szóló irányelv által bevezetett gyógyszer-azonosítási szabályokat2019. február 9-től kötelezően alkalmazni kell az EU és az EGT területén. Magyarországon arendszer – az OGYÉI döntése alapján – több lépésben, fokozatosan került bevezetésre - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Az új eljárásrend 2023. február 9-től érvényes (a következő módosításig).

2023. február 9-től a rendszerben keletkező riasztások esetén az alábbiak szerint kell eljárni a gyógyszerhatóság közlése szerint: a gyógyszertárakban nem adhatók ki a körülmények kivizsgálása – és a gyógyszertár belső eljárásrendje szerinti dokumentálás – nélkül azok a gyógyszerek, amelyekre vonatkozóan bizonyos rendszerüzenetek érkeznek (mint ismeretlen termékkód, ismeretlen sorozatszám, stb.). Amennyiben az emberi tévedés vagy technikai hiba igazolható és a hamisítás megalapozott gyanúja nem merül fel, akkor – a gyógyszertár belső eljárásrendje szerinti dokumentálás után – a gyógyszer kiadható. Viszont ha mennyiben az emberi tévedés vagy technikai hiba kizárható, és a hamisítás gyanúja megalapozottan felmerül, az érintett gyógyszert karanténba kell helyezni a rendszer által adott riasztási azonosító (Alert ID) egyidejű rögzítésével, és bejelentést kell tenni az OGYÉI-részére.

A gyógyszer-nagykereskedelmi engedéllyel rendelkezők feladatait is meghatározták: az (EU) 2016/161 felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet 20. cikkében felsorolt esetekben az egyedi azonosító ellenőrzése kötelező, de az OGYÉI további önkéntes ellenőrzések elvégzését is kéri, legalább gyártási tételenként egy mintán, a nagykereskedő birtokában lévő valamennyi szerializált gyógyszer esetében. Nem szállíthatók ki azok a gyógyszerek, amelyek egyedi azonosítójának státusza ellenőrzés vagy deaktiválás során inaktív.

Ha a rendszer bizonyos gyanús jelzéseket ad, az érintett gyógyszert karanténba kell helyezni a rendszer által adott riasztási azonosító (Alert ID) egyidejű rögzítésével, és – az emberi tévedés, valamint technikai hiba kizárását követően – a bejelentést meg kell küldeni az OGYÉI-nek. Amennyiben bebizonyosodik, hogy személyi/technikai hiba történt, az ilyen eseteket nem szükséges az OGYÉI felé bejelenteni, de a riasztások kivizsgálását a gyógyszer-nagykereskedő belső eljárásrendje szerint dokumentálni kell. Más adatfeltöltési hibára vagy hamisításra utaló kódok esetében kizárólag az OGYÉI és a forgalombahozatali-engedély jogosult haladéktalan tájékoztatása mellett szállíthatók ki a gyógyszerek.

Amennyiben a hamisítás gyanúja kizárható, az OGYÉI és a forgalombahozatali-engedély jogosult értesítését követően a gyógyszer kiszállítható, és a gyógyszer-nagykereskedőnek további teendője nincsen.

A forgalombahozatali engedély jogosultak feladata elsődlegesen, hogy az EU-Hub2-ból érkező jelzések alapján az adatfeltöltés elmaradása okozta hibákat azonosítsák és a szükséges korrekciós lépéseket haladéktalanul tegyék meg, adott esetben informatikai szolgáltatójuk bevonásával. A biztonsági elemekkel ellátott készítmények esetében a sikeres adatfeltöltés feltétele a gyártói felszabadításnak. A helyes adatfeltöltésért a forgalomba hozatali engedély jogosultja felelős.

Mivel a hibásan feltöltött adatok, illetve az adatfeltöltés hiánya téves riasztásokat eredményezhetnek, az OGYÉI továbbra is kiegészítő ellenőrzések elvégzését kéri a gyártói felszabadítást követően, a kiszállítás előtt minden gyártási tételen.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Amennyiben a hibát a forgalombahozatali engedély jogosult maga nem észleli, és a hibásan szerializált készítmények eljutnak a gyógyszertárakba, azokat a riasztás kivizsgálásáig nem adhatják ki, illetve visszaküldhetik. Mivel ez a gyógyszerellátási láncban zavart okozhat, legkésőbb a gyógyszer-nagykereskedőtől kapott értesítés kézhezvételét követő 8 munkanapon belül javítani kell a riasztásokat kiváltó adatfeltöltési hibákat.

A forgalombahozatali engedély jogosultakat a riasztások kivizsgálása kapcsán a HUMVO is megkeresheti. A lejárati idő meghosszabbítása esetén az új lejárati idő feltöltése is a forgalombahozatali engedély jogosult feladata. Mivel a bejelentést követően az eset körülményeinek kivizsgálására eljárás indulhat, az OGYÉI a Cégkapu használatát – mint hivatalos kapcsolattartási formát – kéri.

A szerializációs szabályok be nem tartása esetén az OGYÉI nem dönt arról, hogy a gyártási tétel a gyártó által felszabadítható-e, és az érintett gyártási tételek forgalomba hozatalára sem ad alaki hibás engedélyt. A szerializációs szabályok be nem tartása esetén az OGYÉI az esetleges jogsértés tényének megállapítása mellett dönt arról, hogy az adott gyártási tétel forgalomban maradhat-e - közölték.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?