-4 °C Budapest
Woman Reading Pills Brochure

Egy tucat gyógyszert vontak ki a forgalomból: ezt kell tudniuk a betegeknek

2023. január 24. 09:16

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapja szerint évente átlagosan 30 készítmény, vagyis havi 2 termék érintett kivonással vagy felfüggesztéssel. Ezzel szemben 2022 novemberében 13 gyógyszertermék forgalmazását függesztette fel a gyógyszerhatóság. Arról, milyen esetben dönt a hatóság a kivonásról vagy felfüggesztésről; és mi történik, ha a beteg nem értesül erről és kárt okoz neki a hibás gyógyszer Dr. Kerekes Eszter, a KNP LAW szakértője beszélt a PharmaOnlinenak.

Az interjúból kiderül, hogy a gyógyszerek felfüggesztésének okai igen eltérők lehetnek, és gyógyszerbiztonsági okokból már csekélyebb alaki hiba miatt is elrendelheti a hatóság egy termék forgalmazásának felfüggesztését vagy a termék kivonását. A szakértő szerint például a tavaly novemberi kiugróan magas kivonások oka az volt, hogy a felfüggesztett forgalmazású gyógyszerek egyes tételei olyan törökországi gyártóhelyen készültek, ahol gyártási probléma miatt az Európai Unióban elfogadott Helyes Gyártási Gyakorlatban rögzített követelményeknek való nem megfelelést állapítottak meg.

A gyógyszer beteg részére történő kiszolgáltatásáról a gyógyszertár gondoskodik, így ha kivonásban, felfüggesztével érintett termék van nála, a patikához fordulhat. Főszabály, hogy a gyógyszertár a beteg által visszavitt gyógyszert nem veheti vissza, csak két két esetben: a tévesen kiszolgáltatott termék, vagy ha az OGYÉI egy gyógyszer meghatározott gyártási tételeit visszavonja a forgalmazás felfüggesztése vagy a gyógyszer kivonása miatt – magyarázta dr. Kerekes Eszter. Amennyiben a gyógyszer betegektől való visszagyűjtése szükséges, az OGYÉI határoz a betegnél felmerült térítési díj vagy fogyasztói ár visszatérítéséről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?