senior old lady vineyard with a cane walking

Ilyen betegség keserítheti meg mindennapjait a magyar idősek felének: nincs menekvés?

2022. november 8. 15:58

Minden ötödik magyar felnőtt olyan hosszú ideje fennálló egészségügyi állapottal él együtt, amely nehézséget jelent számára a mindennapokban. Ez az arány 65 év felettiek körében még magasabb: egy friss statisztika szerint minden második magyar időst korlátoz a mindennapokban rossz egészségügyi állapota. Az Európai Unió tagállamaiban átlagosan valamivel kisebb a rossz egészségük miatt mindennapokban hátrányt szenvedő idősek aránya, a fiataloké azonban magasabb. A 65 év feletti magyarok helyzete rosszabb, mint az spanyol, lengyel, olasz, német időseké, de jobb mint a holland, osztrák, vagy cseh 65 év felettieké. 

Kevés dolog határozza meg jobban, hogyan éljük a mindennapjainkat, mint az egészségi állapot. Ha nem akadályoz minket nap mint nap az egészségi állapotunk, akkor észre sem vesszük, ez mekkora áldás, azonban ha leromlik az egészségünk, minden nap nehézséget jelenthet. A rossz látástól kezdve a cukorbetegségen át egészen a fiziológiai fogyatékosságig egy tartósan fennálló egészségügyi probléma, krónikus betegség akadályt jelenthet, amivel nap mint nap meg kell küzdeni. Ráadásul nemcsak a mindennapi teendők ellátása jelenthet nehézséget, hanem anyagilag is megviselheti a háztatásokat egy tartós betegség, és az ebből fakadó korlátozottság.

Az EU-ban a 16 év feletti lakosság negyede él együtt olyan hosszú ideje fennálló egészségügyi állapottal, amely nehézséget jelent számára a mindennapokban az Eurostat friss adatai szerint. Magyarországon valamivel kevesebben, 21,5 százaléka a lakosságnak érez így. Legkisebb az arány a teljes lakosságot tekintve Máltán, Bulgáriában és Cipruson a 2021-es adatok szerint, legrosszabbnak pedig a lettek, dánok, portugálok érzik a helyzetüket.

Ahogy az életkor emelkedik, egyre nagyobb azok aránya, akiknek a mindennapjaikat megnehezíti az egészségi állapotuk az egyes országokban. Ebben a statisztikában Magyarországnak valamivel rosszabbak a mutatói (49,6%) mint az uniós átlag (48,6%): szinte minden második 65 év feletti magyarnak jelent hátrányt a mindennapokban az egészsége. A 16-64 év közötti magyaroknak viszont csak 13,1 százaléka érintett az idősekhez képest, az EU-s átlag ebben 17,6%.

Az viszont változó, hogy a 65 év alattiakat mennyiben érinti ez a probléma, az országok sorrendje nem aszerint alakulna, ahogy az idősebbeké. Az is elmondható általánosságban, hogy 2020-ról 2021-re csökkent az olyan hosszú ideje fennálló egészségügyi állapottal élők aránya, amely nehézséget jelent számukra a mindennapokban. Hazánk is javított az arányán valamivel, a lettek, osztrákok, finnek, csehek sokat javítottak, Dániában, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban és Svédországban viszont jelentősen romlott a helyzet 2020 óta. 

Nem törte meg a javuló tendenciát a járvány

Magyarországon 2015-ig romlott évről évre azok aránya, akik úgy érezték, egészségi állapotuk nehézséget jelent a mindennapokban. 2016-tól azonban javulás mutatkozott, az évek alatt pár tized százalékponttal egyre csökkent azok száma, akiknek hosszú ideje fennálló egészségügyi állapota nehézséget jelent a mindennapokban. Nem csak a 65 év alattiak, hanem az idősebbek körében is javulást láthatunk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2015-ben még a 16-64 év közöttiek körében 19% volt az arány, vagyis csaknem minden ötödik magyarnak voltak nehézségei az egészsége miatt ebben a korosztályban is. Ez 2021-re 13,1 százalékra csökkent. Az idősebbek esetében a javulás még számottevőbb. 63,9 százalékról (2015) 49,6 százalékra csökkent hat év alatt a mindennapi nehézséggel küzdők aránya:

Döntő lehet az anyagi helyzet

A statisztikákból az is kiderül, hogy azok között, akik jobb anyadi helyzetben vannak, arányaiban kevesebben szenvednek el hátrányt a mindennapokban az egészségi állapotuk miatt. Míg a jövedelmi ötödök alapján az első és második ötödhöz tartózók körében magasabb az átlagosnál az arányuk - mind a 65 év feletti, mind az az alatti korosztályban - a harmadik, negyedik, ötödik ötödben már jelentősen kevesebben vannak. Ez egy oda-vissza ható összefüggés, ugyanis aki eleve tehetősebb, az nyilván sokat javíthat életminőségén, körülményein drágább kezelésekkel, ugyanakkor a tartósan rossz egészség magában hordozza az elszegényedés kockázatát.

Lehet tehát valaki azért szegényebb, mert betegnek lenni költséges, illetve lehet valaki azért egészségesebb, mert a tehetősebbek jobban megengedhetik magunknak az egészséges életmódot, gyógykezeléseket. Ezen túlmenően a szegénység önmagában okozhat leromlott egészségügyi állapotot, illetve még számos más összefüggésben is hat az anyagi helyzet az egészségre. Mindenesetre az első és az ötödik jövedelmi ötödhöz tartozók arányaiban óriási különbség mutatkozik, szembeötlő az egyenlőtlenség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05