12 °C Budapest
senior old lady vineyard with a cane walking

Ilyen betegség keserítheti meg mindennapjait a magyar idősek felének: nincs menekvés?

2022. november 8. 15:58

Minden ötödik magyar felnőtt olyan hosszú ideje fennálló egészségügyi állapottal él együtt, amely nehézséget jelent számára a mindennapokban. Ez az arány 65 év felettiek körében még magasabb: egy friss statisztika szerint minden második magyar időst korlátoz a mindennapokban rossz egészségügyi állapota. Az Európai Unió tagállamaiban átlagosan valamivel kisebb a rossz egészségük miatt mindennapokban hátrányt szenvedő idősek aránya, a fiataloké azonban magasabb. A 65 év feletti magyarok helyzete rosszabb, mint az spanyol, lengyel, olasz, német időseké, de jobb mint a holland, osztrák, vagy cseh 65 év felettieké. 

Kevés dolog határozza meg jobban, hogyan éljük a mindennapjainkat, mint az egészségi állapot. Ha nem akadályoz minket nap mint nap az egészségi állapotunk, akkor észre sem vesszük, ez mekkora áldás, azonban ha leromlik az egészségünk, minden nap nehézséget jelenthet. A rossz látástól kezdve a cukorbetegségen át egészen a fiziológiai fogyatékosságig egy tartósan fennálló egészségügyi probléma, krónikus betegség akadályt jelenthet, amivel nap mint nap meg kell küzdeni. Ráadásul nemcsak a mindennapi teendők ellátása jelenthet nehézséget, hanem anyagilag is megviselheti a háztatásokat egy tartós betegség, és az ebből fakadó korlátozottság.

Az EU-ban a 16 év feletti lakosság negyede él együtt olyan hosszú ideje fennálló egészségügyi állapottal, amely nehézséget jelent számára a mindennapokban az Eurostat friss adatai szerint. Magyarországon valamivel kevesebben, 21,5 százaléka a lakosságnak érez így. Legkisebb az arány a teljes lakosságot tekintve Máltán, Bulgáriában és Cipruson a 2021-es adatok szerint, legrosszabbnak pedig a lettek, dánok, portugálok érzik a helyzetüket.

Ahogy az életkor emelkedik, egyre nagyobb azok aránya, akiknek a mindennapjaikat megnehezíti az egészségi állapotuk az egyes országokban. Ebben a statisztikában Magyarországnak valamivel rosszabbak a mutatói (49,6%) mint az uniós átlag (48,6%): szinte minden második 65 év feletti magyarnak jelent hátrányt a mindennapokban az egészsége. A 16-64 év közötti magyaroknak viszont csak 13,1 százaléka érintett az idősekhez képest, az EU-s átlag ebben 17,6%.

Az viszont változó, hogy a 65 év alattiakat mennyiben érinti ez a probléma, az országok sorrendje nem aszerint alakulna, ahogy az idősebbeké. Az is elmondható általánosságban, hogy 2020-ról 2021-re csökkent az olyan hosszú ideje fennálló egészségügyi állapottal élők aránya, amely nehézséget jelent számukra a mindennapokban. Hazánk is javított az arányán valamivel, a lettek, osztrákok, finnek, csehek sokat javítottak, Dániában, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban és Svédországban viszont jelentősen romlott a helyzet 2020 óta. 

Nem törte meg a javuló tendenciát a járvány

Magyarországon 2015-ig romlott évről évre azok aránya, akik úgy érezték, egészségi állapotuk nehézséget jelent a mindennapokban. 2016-tól azonban javulás mutatkozott, az évek alatt pár tized százalékponttal egyre csökkent azok száma, akiknek hosszú ideje fennálló egészségügyi állapota nehézséget jelent a mindennapokban. Nem csak a 65 év alattiak, hanem az idősebbek körében is javulást láthatunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2015-ben még a 16-64 év közöttiek körében 19% volt az arány, vagyis csaknem minden ötödik magyarnak voltak nehézségei az egészsége miatt ebben a korosztályban is. Ez 2021-re 13,1 százalékra csökkent. Az idősebbek esetében a javulás még számottevőbb. 63,9 százalékról (2015) 49,6 százalékra csökkent hat év alatt a mindennapi nehézséggel küzdők aránya:

Döntő lehet az anyagi helyzet

A statisztikákból az is kiderül, hogy azok között, akik jobb anyadi helyzetben vannak, arányaiban kevesebben szenvednek el hátrányt a mindennapokban az egészségi állapotuk miatt. Míg a jövedelmi ötödök alapján az első és második ötödhöz tartózók körében magasabb az átlagosnál az arányuk - mind a 65 év feletti, mind az az alatti korosztályban - a harmadik, negyedik, ötödik ötödben már jelentősen kevesebben vannak. Ez egy oda-vissza ható összefüggés, ugyanis aki eleve tehetősebb, az nyilván sokat javíthat életminőségén, körülményein drágább kezelésekkel, ugyanakkor a tartósan rossz egészség magában hordozza az elszegényedés kockázatát.

Lehet tehát valaki azért szegényebb, mert betegnek lenni költséges, illetve lehet valaki azért egészségesebb, mert a tehetősebbek jobban megengedhetik magunknak az egészséges életmódot, gyógykezeléseket. Ezen túlmenően a szegénység önmagában okozhat leromlott egészségügyi állapotot, illetve még számos más összefüggésben is hat az anyagi helyzet az egészségre. Mindenesetre az első és az ötödik jövedelmi ötödhöz tartozók arányaiban óriási különbség mutatkozik, szembeötlő az egyenlőtlenség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm