Canada, Nunavut Territory, Repulse Bay, Polar Bear (Ursus maritimus) stands on melting sea ice at sunset near Harbour Islands

Megszólalat a magyar Energiaklub: tényleg az utolsó órában vagyunk, ha nem lépünk, totális összeomlás jön

2021. augusztus 9. 18:02

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) ma publikált jelentése szerint vitathatatlan, hogy a jelenleg zajló gyors ütemű éghajlatváltozás okozója az ember.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jelentés több lehetséges forgatókönyvet megvizsgálva arra jutott, hogy a Párizsi Klímaegyezményben rögzített, még biztonságosnak tekintett 1,5°C-os melegedést mindenképpen elérjük akár már 2030 előtt, de legkésőbb a 2030-as évek közepén. Még abban az esetben sem kerülhetjük ezt el, ha sikerül 2050-ra elérni a karbonsemlegességet, azaz, hogy a kibocsátott és az elnyelt szén-dioxid mennyisége azonos lesz.

A jelenlegi emberi civilizációt már jelentősen terhelő és összeomlással fenyegető 2°C küszöbértéket az IPCC által vizsgált öt forgatókönyv közül kettő szerint sikerülhet elkerülni, de csakis abban az esetben, ha azonnal és drasztikusan csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását - írja közleményében az Energiaklub.

Minden eddiginél biztosabb az összefüggés az éghajlatváltozás és a szélsőséges időjárási események között, amelyek egyes régiókban már most katasztrofálisak.  Az IPCC szerint a korábban 10 évente egyszer megjelenő heves esőzések ma 30 százalékkal gyakrabban fordulnak elő, azaz 3-4 évente. Az aszályok tekintetében még jelentősebb ez a változás: 70 százalékkal gyakrabban fordulnak elő a korábban tízévente súlytó száraz periódusok.

Újra kell gondolni a tervezési és kivitelezési gyakorlatot e tekintetben. A 40-50 éves szabványok szerinti vízelvezető-rendszerek erre az új helyzetre nem adnak megfelelő műszaki választ. A vízelvezetés helyett vízvisszatartásra kell helyezni a fókuszt minden területen, így egyéni szinten is

– mondja Pej Zsófia, az Energiaklub klíma programvezetője. A nagyjából 3500 oldalas jelentés a csúcspontja a világ tudósai által végzett közel egy évtizedes éghajlatkutatásnak. A ma publikált anyag az eddigi legerősebb megfogalmazást használja az éghajlati válság leírására.

Mindeközben a Nemzetközi Energiaügynökség szerint az emberi szén-dioxid-kibocsátás „2021-ben 1,5 milliárd tonnával ugrik meg – ez a második legnagyobb növekedés a történelemben, ami a Covid-19 világjárvány okozta tavalyi csökkenés nagy részét visszafordítja.” Az IPCC jelentése egyértelműen kijelenti, hogy a globális vezetőknek most kell csökkenteniük az üvegházhatású gázok kibocsátását, mielőtt a halálos és költséges időjárási szélsőségek még súlyosabbá válnak.

Az Energiaklub a lassan őrlő globális malmok mellett a lakosság energiatudatosságában, illetve a vállalatok és az ipar cselekvőképességében látja a megoldás kulcsát: ahogy a fogyasztási és termelési, valamint közlekedési szokásainkkal előidéztük ezt az állapotot, úgy képesek vagyunk kedvező irányba fordítani a változást.

A kormányzati és az egyéni cselekvések létfontosságúak az éghajlatváltozás kezelésében, de a vállalatoknak és azok vezetőinek a mai világban kifejtett befolyással és hatalommal még nagyobb szerepük van. Képesek arra, hogy ösztönözzék a politikai változásokat, alakítsák a fogyasztói preferenciákat, és gyorsan reagáljanak az éghajlatváltozás szükségleteire.  Az éghajlatváltozás elleni hatékony fellépéshez elengedhetetlen, hogy a nagyszabású megoldások megszervezésére összpontosítsunk – egyéni, közösségi, nemzeti és globális szinten egyszerre szükséges tudatosan cselekednünk és felelősséget vállalnunk

– teszi hozzá Méhes Martina az Energiaklub ügyvezető és szakmai igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?