31 °C Budapest
Ezt lehet tudni a Johnson & Johnson vakcináról: kik kaphatják, mik a mellékhatások?

Ezt lehet tudni a Johnson & Johnson vakcináról: kik kaphatják, mik a mellékhatások?

2021. március 3. 14:08

Akár már a március 14-i hétvégén meg is kezdődhet a Janssen-vakcina európai kiszállítása, ha jövő csütörtökön az Európai Gyógyszerügynökség rábólint az oltóanyagra. A Pénzcentrum összefoglalta, mit kell tudni a Johnson & Johnson cégcsoporthoz tartozó gyártó vakcinájáról, és azt is megnéztük, mennyiben írná át a hazai oltások ütemét az egydózisú oltóanyag.

Jövő héten csütörtökön ül össze az Európai Gyógyszerügynökség, hogy döntsenek a Johnson & Johnson cégcsoport tulajdonában álló, Janssen nevű gyógyszergyár vakcinájáról - amit egyébként az USA február végén már engedélyezett. Az amerikai gyártó oltóanyaga jócskán fellendítheti az oltások beadáasát, hiszen azon felül, hogy plusz egy vakcinával lehetne oltani Magyarországon is, még az is egyszerűsíti a folyamatot, hogy ebből - szemben az összes többi, eddig itthon használt oltóanyaggal - csak egyetlen dózist kell beadni a védettéség kialakulásához. Így jelentős teher kerülhetne le a háziorvosok, oltópontok válláról (még nem tudni, hol fogják alkalmazni), hiszen több millió embernek csak egyetlen oltás beadását kellene leszervezni, a vakcinák logisztikáját elintézni.

Amennyiben az EMA egy bő hét múlva rábólint, és javasolja a forgalomahozatali engedély megadását, akkor - az eddigi gyakorlat szerint - az Európai Bzottság néhány órán belül véglegesíti a folyamatot, pár napon belül elkezdődhet a szállítás.

Mit kell róla tudni, mik a mellékhatások?

A Janssen-vakcina egy adenovírus-alapú oltóanyag, ugyanazon az elven működik, mint az AstraZeneca és a Szputnyik. Az USA-ban már használják, az engedélyezéskor pedig az ottani hatóság azt közölte, hogy az oltóanyag 85 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a Covid-19 súlyos szövődményeinek kialakulását, ezt három földrészen végzett klinikai vizsgálatok eredményei támasztják alá.

Az adatok alapján az amerikai gyógyszergyártó oltóanyaga erős védelmet biztosít a dél-afrikai vírusvariánssal szemben is, valamint a közepesen súlyos megbetegedést a vakcina az esetek kétharmadában akadályozta meg sikeresen. Bizonyos mértékű védettség már 14 nappal a védőoltás beadását követően elkezd kialakulni a fertőzéssel szemben, a teljes védettség nagyjából 28 nappal az oltás felvételét követően alakul ki.

A vakcina 100 százalékban megakadályozta azokat a súlyos megbetegedéseket, amelyek kórházi ápolással jártak, vagy halállal végződtek.

Ami még ennél is fontosabb: a janssen oltóanyaga 74 százalékban a tünetmentes esetek kialakuását is megakadályozta a teszteken.

Mellékhatások, oltási reakciók tekintetében - a többi vakcinához hasonlóan - semmi komolyra nem kell készülni, az amerikai egészségügyi hatóságokhoz (FDA) beadott dokumentáció szerint

  • a leggyakoribb reakcióként  az injekció helyén fájdalom alakult ki (48,6%)
  • fejfájásra panaszkodott az önkéntesek 39 százaléka,
  • fáradtságra 38,2 százalék,
  • izomfájdalomra 33.2 százalék.

Egyéb mellékhatás volt még: láz (9%), a beoltottak 0,2 százalékánál magas láz. Egyetlen esetben jelentkeztek szívproblémák (pericarditis), de nem egyértelmű, hogy az oltóanyag hatására, ennek bizonyítására vagy elvetésére eddig túlságosan kevés adat áll rendelkezésre.

Ki kaphatja meg, hol adhatják be?

A Janssen oltóanyaga 18 év felett bárkinek beadható, legalábbis az USA-ban így kapta meg az engedélyt, és

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

3 hónapig lehet tárolni egy sima hűtőszekrényben a gyártó szerint.

Így pedig sokkal könnyebb lesz a háziorvosokhoz, oltópontokra szállítani, és ott tárolni. Összességében tehát, ha nagy mennyiségben érkezik Magyarországra a Janssen oltóanyagából, jócskán felpöröghet a vakcinálás.

Az egydózisú vakcinából 4 millió 360 ezer adagot rendelt be Magyarország, tehát a felnőtt lakosság több mint felének juthat belőle (ennél több embert csak a berendelt Pfizer-mennyiséggel lehetne beoltani). A tárolás egyszerűsége, és a széleskörű beadhatóság miatt gyakorlatilag csak az érkező szállítmányokon, illetve a magyar hatóságokon, oltóhelyeken múlik, hogy milyen ütemben oltják el a beérkező oltóanyagokat.

A harmadik hullám legyűrésében kulcsfontosságú szerepe lehet ennek a vakcinának, hiszen az egyre romló helyzet miatt az operatív törzs is módosított az oltási terven: mostantól nem tartalékolnak a második adagra, hanem mindél több magyarnak igyekeznek beadni az első vakcina-dózist, mert már ezt követően is kilalkul valamekkora védettéség - itt kell megjegyezni, hogy a Szputnyikkal nem lehet erre "játszani", mert a két oltás különböző összetétel.

Ezzel egyidőben kitolják a két oltás között eltelt időt, ami a gyártók, és Karikó Kataln szerint sem jelent gondot. Az operatív törzs, illetve a kormány is azt ígérte, hogy húsvétig mind a 2,7 millió regisztrált ember meg fogja kapni az oltás első dózisát.

Egy ilyen rendkívüli helyzetben érkezhet meg egy olyan vakcina Magyarországra, amely egyetlen dózissal tud teljes védettséget kialakítani, és a tünetmentes terjedést is jó eséllyel megfékezi.

Ha az EMA 11-én rábólint a Janssen-vakcinára, valószínűleg még aznap meglesz a végleges forgalombahozatali egedélye is az Európai Bizottságtól, így akár már a március 14-i hétvégén megérkezhet az első szállítmány Magyarországra.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?