22 °C Budapest
Jövő héten engedélyezheti az egydőzisú vakcinát az EU: ennyi jut belőle Magyarországra

Jövő héten engedélyezheti az egydőzisú vakcinát az EU: ennyi jut belőle Magyarországra

2021. március 2. 19:47

Jövő csütörtökre rendkívüli ülést hívott össze az Európai Gyógyszerügynökség, ennek egyetlen célja, hogy a Johnson & Johnson cégcsoport tulajdonában álló Janssen gyógyszergyártó egydózisú vakcinájának engedélyének ajánlásáról döntsenek.

Március 11-én rendkívüli ülést hívott össze az EMA, amelynek témája a Janssen-vakcina lesz. Ez az egyetlen oltóanyag, amelyből egy dózis is elegendő a védettség kialakulásához. A hvg.hu emlékeztet, hogy az EU 200 millió adagra szerződött a céggel, illetve kikötöttek egy 200 milliós opciót is. Így tehát csak ez a 400 milliós keret több ember beoltására elegendő, mint az Unió felnőtt korú lakossága. Magyarország ebből az oltóanyagból 4 360 000 adagot rendelt, amivel a felnőtt lakosság több mint felét be lehetne oltani itthon.

Az EU állam- és kormányfői múlt héten egyeztek meg abban, hogy felgyorsítják az uniós oltási stratégiát az engedélyezéstől a szállításon keresztül az oltások beadásáig. Az eddigi gyakorlat az, hogy a gyógyszerügynökség ajánlását követően pár órán belül az Európai Bizottság kiadja a forgalombahozatali engedélyt, a szállítások pedig pár nap múlva megkezdődhetnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44