10 °C Budapest

Komoly válaszút előtt a magyar cégek: levonják a tanulságot, vagy befuccsolnak

2020. június 18. 17:35

A Xerox Holdings Corporation megbízásából készült el az a globális üzleti felmérés, amely szerint a megkérdezett szervezetek munkaerejének 82%-a 12-18 hónapon belül visszatérhet a munkahelyére. Ennek előkészítéseként a hibrid (távoli és irodai) munkavégzés támogatására a cégek új forrásokba fektetnek: 56%-uk növeli a technológiára szánt büdzsét, valamint 34%-uk tervezi a digitalis átalakulás felgyorsítását.

A Xerox "Future of Work" felmérését a független Vanson Bourne kutatócég készítette 2020 májusában.  Az Egyesült Államokból, Kanadából, az Egyesült Királyságból, Németországból és Franciaországból 600 - különböző szektorok legalább 500 főt foglalkoztató vállalatainál dolgozó - IT vezetőt kérdeztek meg, köztük felsővezetőket. A válaszadók 72%-a a távoli munkára való hirtelen átállás okozta kihívások kapcsán azt nyilatkozta, hogy  nem voltak erre teljesen felkészülve technológiai szempontból. A távoli munkavégzés okozta kihívások között a technológián kívül (29%) a legnagyobb nehézséget a kommunikáció (26%) és a fókusz fenntartása (25%) okozta.

Nincs kétség azzal kapcsolatban, hogy a COVID-19 járvány megváltoztatta a munkamódszereinket. A kutatásunkból kiderült, hogy a jövőben sok vállalat visszavárja az alkalmazottai többségét az irodai környezetbe. Ennek több oka lehet, beleértve a kommunikációt, a döntési folyamatok gyorsaságát és a tehetségfejlesztést

- mondta Steve Bandrowczak, a Xerox elnöke és ügyvezetője. "Ugyanakkor a hirtelen leállás és a hibrid munkakörnyezet felfedte a technológiai hiányosságokat, amelyek megoldására új vagy kiegészítő beruházások szükségesek az elkövetkező hónapokban."

A felmérés legfontosabb eredeményei és tanulságai

A vállalkozások azt tervezik, hogy a munkavállalók többsége visszatér az irodába, bár megmaradnak a bővített távoli munkavégzésre vonatkozó irányelvek. 33% nyilatkozta, hogy a hálózati- és adatbiztonság, valamint a magánélet jelentette a legnagyobb aggodalmat a távoli munkavégzés kapcsán annak széleskörű bevezetése előtt, illetve 24% említette a munkavállalók produktivitását, 16% pedig a technológiai infrastruktúrát. Ezek az aggodalmak, valamint az, hogy a válaszadók 95%-a úgy gondolja, a személyes kommunikáció fontos a személyes fejlődés szempontjából, azt jelzik, hogy a távoli munkavégzés nem váltja fel teljesen a hagyományosabb irodai munkát.

Most azonban, hogy a vállalkozások komfortosobbá váltak a távoli munkavégzésben, a felsővezetők és az informatikai döntéshozók hozzáállása, valamint az irányelvek is változnak. A megkérdezett országok közül az Egyesült Államokban növekszik leginkább a távoli munkavégzésbe vetett bizalom (86%), ezt követi az Egyesült Királyság (80%), Németország (80%), Kanada (77%) és Franciaország (75%). Ezenkívül 58%-uk azt tervezi, hogy a következő évben megváltoztatja az otthoni munkavégzésre vonatkozó irányelvét, hangsúlyozva, hogy a vállalatoknak támogatniuk kell a hibrid munkavégzést.

Tanulság: Lehet, hogy az alkalmazottak nem térnek vissza egyszerre az irodába - vagy akár ugyanolyan kapacitással, mint korábban -, de a belátható jövőben a szervezeteknek szükségük van a hibrid munkavégzés támogatására.

A hirtelen átállás az otthon történő munkavégzésre hamar felfedte a technológiai hiányosságokat. A legtöbb vállalkozás számára nehézkes volt a távoli munkavégzésre való gyors átállás: csak 28%-uk mondta, hogy teljes mértékben felkészültek, 29%-uk számára a technológia volt a legkritikusabb pont. A megkérdezett országok közül Franciaország volt a legkevésbé felkészülve a távoli munkára való hirtelen átállásra, míg az Egyesült Államok volt a leginkább felkészült. Kifejezetten a technológiát illetően a válaszadók szerint a legnagyobb kihívást a távoli informatikai támogatás (35%), a nem megfelelő munkafolyamat-megoldások (27%), a kommunikációs- és együttműködési eszközök hiánya (22%), valamint a felhő alapú megoldások hiányosságai (10%) jelentik. A vezetők 85%-a hiányolta az irodai nyomtatókat: az Egyesült Államok válaszadóinak hiányoztak leginkább (93%), őket követi Németország (92%) és Franciaország (91%).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tanulság: A jövőbeli problémák elkerülése érdekében a vállalatok a folyamataik digitális átalakításának felgyorsítása érdekében új technológiákba fektetnek és bővítik meglévő eszközeiket.

A technológiai beszerzések a munkavállalók jobb támogatása felé tolódnak el. A távoli munkavégzés kapcsán felfedezett technológiai hiányosságok miatt az IT-döntéshozók 70%-a világszerte újraértékeli költségvetési kiadásait, a vállalatok növelik a távoli technológiai (55%) vagy hibrid munkavégzést segítő (40%) erőforrásokba történő beruházásokat. Vannak olyan vállalatok is, amelyek felhőalapú szoftverekbe (65%), távoli IT-támogatásba (63%) és a közös munkát segítő szoftverekbe (52%) fektetnek be. A hardverek, mint a laptopok és a nyomtatók, szintén fontosak, különösen a franciaországi székhellyel rendelkező vállalatok esetében, ahol a válaszadók 22%-a szerint a technológia, a produktivitás és az általános munkatapasztalat szempontjából a legfontosabb igény.

Tanulság: A COVID-19 elősegíti a digitális átalakulást, a vállalatok fokozott figyelmet fordítanak az alkalmazottak igényeinek kielégítésére mind hardver, mind szoftver tekintetében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem