8 °C Budapest
Kevesen tudják: legalább ennyit kell fizetni a magyar diákmelósoknak

Kevesen tudják: legalább ennyit kell fizetni a magyar diákmelósoknak

2020. június 18. 08:30

Órabérben legalább bruttó 960 forintot keresnek a magyar diákmelósok. Azoknál a munkáknál, ahol valamilyen szakirányú tevékenységet várnak el, ott lehet magasabb az arány.

Azok a hatások, amelyek a veszélyhelyzet következtében kialakultak, a diákmunka szektort is érintik. "Ugyanis azok a vállalatok, amelyek kitettek a gazdasági problémáknak, kevesebb lehetőséget tudnak a diákoknak biztosítani- ami lényegében azt jelenti, hogy kevesebb helyen tudnak a diákok elhelyezkedni" - mondta a Mind-Diák Szövetkezet cégvezetője, Göbl Róbert az ATV Start című műsorában.

Annak kapcsán, hogy a válság a bérekben tükröződni fog-e, a cégigazgató elmondta, hogy azoknál, akiknek sikerül munkát találniuk, nem történt visszaesés a bérszintekben. A munkák száma bár kevesebb, de már érzik, hogy fokozatosan erősödnek a megrendelések: az áruházi, logisztikai igények reneszánszukat élik. És azok a partnereik, akik még bizonytalanok, nem teljes gőzzel működnek, rugalmas munkavállalót keresnek, ezekhez az igényekhez pedig a diákok kiválóan tudnak illeszkedni, nem úgy, mint a teljes időben foglalkoztatottak.

15 éves kortól lehet dolgozni, de ennyi idősen csak a nyári szünetben. Nappali tagozatos hallgatói jogviszony és diákigazolvány kell az elhelyezkedéshez. A cégvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy kellő körültekintéssel csapjanak bele a munkába a fiatalok: fontos, hogy munkavégzés előtt megtörténjen a szerződéskötés, a feltételeket tisztázzák és minden szükséges információt beszerezzenek.

Bérezés kapcsán elmondta, hogy legalább a minimálbért meg kell fizetni, ez az alsóhatár. Ez órabérben bruttó 960 forint. Azoknál a munkáknál, ahol valamilyen szakirányú tevékenységet várnak el, ott lehet magasabb az arány. Iskolaszövetkezeteken keresztül nagyjából 130 ezer diák dolgozik, de Göbl szerint ez az arány a valóságban magasabb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.04.14 12:31
A napokban két Linkedin posztot olvastam IT recruitment témakörben, amelyek elgondolkodtattak. Az e...
perfekt  |  2021.04.12 08:32
A Kormány a T/15395. számú törvényjavaslat benyújtásával a 25 év alatti fiatalok munkaerőpiaci részv...
hrdoktor  |  2021.04.12 06:28
Más függőséggel, az alkoholizmussal vagy a szerencsejáték-függőséggel ellenétben a munkamániát nagyo...
coachco  |  2021.04.09 20:02
Sokkal korábban ébredek, mint kellene. Kellene? Egy ideje jóformán bármeddig alhatnék, alig van regg...
legacykft  |  2021.04.09 18:00
Bő egy év pandémiás időszak után belátható közelségbe került a “nyitás”, a régi életünkhöz való viss...
NAPTÁR
Tovább
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?