16 °C Budapest
Itt vannak a hivatalos kórházi várólisták: ennyit kell ma műtétre várni Magyarországon

Itt vannak a hivatalos kórházi várólisták: ennyit kell ma műtétre várni Magyarországon

2019. március 12. 14:00

Rengetegen várnak különféle műtétekre Magyarországon, a legdurvább esetekben majdnem két évet kell várni egy-egy beavatkozásra. Aki nem akar ennyit szenvedni, az elmehet a magánklinikákra. Már persze, ha megteheti. A Pénzcentrum megnézte, mennyibe kerülne magánúton megcsináltatni a leggyakoribb orvosi beavatkozásokat.

Ma átlagosan 291 napot kell várni Magyarországon egy csípőprotézis műtétre, összesen 5153-an vannak a várólistán a NEAK adatbázisa szerint. A medián (tehát a középső szám, amely előtt ugyanannyi adat van, mint utána) várakozási idő ebben az esetben pedig 164 nap.  A legkevesebbet, 117 napot a Dél-Alföldön kell várni, míg a listát toronymagasan Észak-Magyarország vezeti 577 nappal, tehát több mint másfél évvel.

Ha valakinek epeköve van, annak 87 napot kell várni (medidán 51-et) egy laparaszkópiás (tehát kisebb hegekkel, könnyebb felépüléssel járó) műtétre az országos átlag szerint, amire jelenleg 750-en várnak az állami intézményekben. Ebben is a Dél-Alföld vezet, itt 19 nap alatt kikapják az epekövet a laparaszkóppal, míg Nyugat-Közép-Magyarországon átlagban 123 napig szenvedhet az ember az epekövével. Érdekesség, hogyha feltárással - tehát nagyobb műtéttel - kell eltávolítani az epekövet, arra a beavatkozásra átlag 129 napot kell várni Magyarországon - a medián itt is 51 nap. Ha ilyenre van szükséged, próbáld úgy intézni, hogy Nyugat-Közép-Magyarországon műtsenek, mert ott 3 napot kell csak várni a beavatkozásra. Észak-Közép Magyarországot érdemes kerülni: itt átlagosan 217 nap múlva műtenek meg.

Sérvműtétre összesen 682-en várnak jelenleg az országban, 86 napnyi a rendszer szerint a várakozási idő - mediánértéken 46 nap. Mint kiderült, ebben a beavatkozásban is érdemes valamelyik dél-alföldi intézménybe menni, mivel ott csak kicsivel több, mint egy hónapot, 33 napot kell várni. Ezalatt Nyugat-Közép-Magyarországon 99 nappal több, 132 nap mire sorra kerülsz.

Kereken egy évet kell várni átlagosan egy térdprotézisre, most 6021-en vannak a listán - még mediánértéken is 180 nap a várakozási idő. Az Észak-Alföldön csak 176 napig váratnak, mialatt Észak-Magyarországon több mint másfél év, mire megcsinálják az ember térdét: 646 napig kell várni.

Rengetegen tudják, mennyire kellemetlen tudn lenni, ha már odáig fajul a dolog, hogy ki kell venni az orr- vagy a garatmandulát. Ilyen beavatkozásra 1054 fő vár jelenleg, átlagosan 38 napos, mediánon 32 napos a várólista. Ismét a Dél-Alföldön a legkisebb az időintervallum, 19 nap. Viszont a Dél-Dunántúlon átlagosan 60 nap, mire kikapják a mandulát.

A szürkehályog valóságos népbetegség, nem csak itthon, hanem egész Európában is. A betegség főképpen a 65 év felettieket érinti, akikből nagyjából 2 millió él Magyarországon: ebben a korosztályban az emberek nagyjából felénél alakul ki a betegség 75 év felett peddig már több mint 70 százalék panaszkodott zavaró lencseszürkülésre. Tehát több mint egymillió magyart érinthet a homályos látást okozó elváltozás. Ezzel szemben az állami kórházak várólistáin több mint 11200 ember van jelenleg, 85 napot kell átlagosan várni, középső értéken 43-at. Észak-Magyarországon a legjobb a helyzet, csak valamivel több mint egy hónap, 38 nap a várólista. A másik oldalon Észak-Közép-Magyarország áll, ahol 127 napot kell várni egy-egy műtétre.

Súlyos pénzekbe fájhat a gyorsaság

Bár a legjobb az lenne, ha mindenki a lehető leghamarabb sorra kerülne, és a legkevesebbet szenvedne a betegségektől, ez a utópikus állapot csak a magyarok igen kis százalékának elérhető. Ugyanis ahhoz, hogy hamar kezeljenek, érdemes egy magánklinika szolgáltatásait igénybe venni. Most megnéztük, mennyibe kerülne valakinek, ha a hosszas várólista helyett inkább a fizetős, gyorsabb szolgáltatást választja a fenti beavatkozások esetében.

Több magánklinika árazását figyelembe véve kijelenthető, hogy a protézisek a legdrágábbak, hatalmasak az árkülönbségek a klinikák között. Csípőprotézist például 1,7 millió forinttól csinálnak, de találtunk olyan klinikát is, ahol ennek majdnem a duplájába, 2,4 millió forintba kerül a beavatkozás. A térdprotézis is hasonló összegről indul, 1750000 forint a legolcsóbb műtét, találtunk 1,9 millióért és 2 millióért is, de a csúcs itt 2750000 forint volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy epekő műtét 200-240 ezer, míg a szürkehályog műtétek nagyjából 200-240 ezer forinttól elérhetőek szemenként, a legdrágább klinia, amit találtunk 336 ezer forintot kér egy lézeres szemműtétért. A lágyéksérvet 170 ezer forinttól, a hasfali sérvet pedig 220 ezertől műtik meg.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy vannak olyan magánklinkák, ahol bizonyos egynapos műtétekhez igénybe lehet venni TB-finanszírozást a TAJ-kártyával. Ebben az esetben a műtét díja, az altatás díja, valamint a kontroll vizsgálat díja ingyenes. Ellenben a magánklinikai szolgáltatásokért és az ott végzett alapvizsgálatért bizony fizetni kell.

Egy lágyéksérv esetén az egyik általunk talált magánklinikán ez például azt jelenti, hogy: a TB-finanszírozást is igényelve az összköltség 100 ezer forint. Ebben benne van a vizsgálati díj és a magánklinikai szolgáltatások díja is. Amennyiben a beteg nem a társadalimbiztosítás terhére végeztetné el a beavatkozást, akkor összességében 378 ezer forint lenne a műtét a legolcsóbb árral, és 458 ezer a legdrágább árral számolva.

Megelőzni olcsóbb, de azt sem mindenki engedheti meg

Ugyan nem minden betegség előzhető meg a szűrővizsgálatokkal, de sok-sok szenvedéstől kíméljük meg magunkat, ha pár évente elmegyünk egy nagyobb kivizsgálásra - amelyek összességében olcsóbbak is, mint egy-egy magán beavatkozás. A kortól és nemtől függetlenül a legalapvetőbb, évente elvégzendő szűrővizsgálatok, mint a vérkép, vizeletvizsgálat, fogászati állapotfelmérés, tüdőszűrés SZTK-ban is elvégeztethetőek, viszonylag gyorsan, különösebb kényelmetlenség nélkül. Ha azonban magánúton oldjuk meg, egy általános vérvétel és vérkép készítés 3000 forint körül mozog, ahogy a Doctor24 szolgáltatónál is. Egy nem specifikus vizeletvizsgálatért például a Budai Magánorvosi Centrumban 700 forintot kell fizetnünk.

A tüdőszűrést, ha magánúton csináltatjuk az Uzsoki utcai kórházban elvégzik 1700 forintért, ha sürgősen szükség van rá, esetleg egészségügyi alkalmasság igazolására, akkor 5000 forintba is kerülhet, mint pl. az Oxygen Medicalnál.

A szem romlására is érdemes odafigyelni: ha kifogunk egy akciót, már optikákban ingyenesen is végeznek vizsgálatokat, azonban akár 22 ezer forint is lehet, amit a szemünk egészségéért kifizetünk.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?