Rengeteg magyart érint a betegség: ha nem fizetsz, hónapok múlva műtenek meg

Rengeteg magyart érint a betegség: ha nem fizetsz, hónapok múlva műtenek meg

2019. január 8. 15:00

Ezer magyarra kilenc szürke hályog műtét jutott egy friss statisztika szerint, holott 65 év felett a szakértők szerint minden második embert érinti a betegség. Jelenleg 12 ezren vannak a várólistán: az állami intézményekben átlag 90 napot kell várni a műtétre.

Kilenc szürke hályog műtét jutott ezer magyar lakosra az uniós statisztikai hivatal adatai szerint. Ezzel az EU-ban nem is állunk olyan rosszul, ellenben annak tükrében, hogy a betegség főképpen a 65 év felettieket érinti, akikből nagyjából 2 millió él Magyarországon, ez a szám elég csekélynek hathat.

Ugyanis a szürke hályog a szakértők szerint a 65 év feletti emberek nagyjából felénél alakul ki valamilyen formában, 75 év felett peddig már több mint 70 százalék panaszkodott zavaró lencseszürkülésre. A betegség a legtöbb esetben lassan, akár évek alatt alakul ki, és legvégül már annyira homályos lesz a látás, hogy már csak némi fényérzékelés marad meg, illetve a nagyobb tárgyak sötét foltként való érzékelése - kezelésére a műtét a legjobb megoldás.

Rizikófaktornak számít:

  • ha valakinek már volt ilyen a családjában,
  • a cukorbetegéség
  • a szem korábbi sérülése, gyulladása vagy műtétje
  • korábbi szteroid-kezelés
  • fokozott kitétel napfénylek, ultraibolya fénynek
  • dohányzás

Millókon segítettek az EU-ban

Az Eurostat szerint 2016-ban mintegy 4,5 millió műtétet végeztek az EU-s tagállamokban. A legtöbb beavatkozást Portugáliában végezték el, itt ezer lakosra 14 műtét jutott, míg Franciaországban és Ausztriában 13. A lista végén Szlovákia és Írország (2-2 beavatkozás per ezer lakos) és Ciprus (3 műtét ezer lakosonként) áll. A térségben Szlovéniában és Horvátországban 8, Romániában és Szerbiában pedig négy szürke hályog műtét jutott ezer lakosra.

Rengeteget kell várni

Ha valaki Magyarországon akar megszabadulni a szürkehályogtól, készüljön fel rá, hogy az állami intézményekben akár hónapokat is vármi kell egy-egy beavatkozásra. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján található adatok szerint átlagosan 90 napot kell várni egy beavatkozásra, összesen pedig több mint 12 ezren vannak a várólistákon. A legtöbbet, 122 napot Észak-Közép-Magyarországon kell kivárni, mire az embernek megműtik a szemét. Az észak-magyarországi régióban pedig a legjobb a helyzet, ott 43 nap a várakozási idő.

Csak a pénzesek jutnak előbb sorra

Persze ha az ember egy magánorvosnál csináltatja meg a szemét, akkor nem kell olyan sokat várnia, mint az állami intézmányekben. Ugyanakkor ennek igen borsos ára van: a beavatkozások 200 ezer forinttól elérhetőek, ez az ár szemenként értendő, tehát ha valakinek mindkét szeméről le kell műteni a hályogot, az alaphangon 400 ezer forintba kerül. Plusz az előzetes és az utólagos vizsgálatok, amelyek szintén 15-20 ezer forint körül mozognak a klinikákon.

Persze az árak klinikánként változnak, találtunk olyat is, ahol egy alap lézeres műtét 336 ezerbe kerül egy szemre, a legdrágább beavatkozás pedig 663 ezer forintot kóstál - ezt multifokális (trifokális) tórikus lencsével végzik, egy szemen.

Mi történik a műtét során?

Sokan azért nem csináltatják meg a szemüket, mert félnek a beavatkozástól. Ugyanakkor az eljárás ma már teljesen fájdalommentes, sőt, lehet kérni altatást, bódítást is közben így a páciens szinte semmit nem érzékel az egészből.

Az eljárás lényege, hogy az érzéstelenítés, vagy bódítás után egy apró, pár milliméteres vágást ejt a szemen, majd lézettel elkezdi lebontani az elszürkült lencsét, amelyet egy előre kiválasztott, a páciensre szabott műlencsével pótol. A seb magától záródik, nincs szükség öltésekre és még vérzés sem lesz. Befeküdni nem kell, csupán a műtött szemet kell 24 órán át lefedni. Ezt követően a látás teljesen helyreáll.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 22. szerda
Móric
38. hét
Szeptember 22.
Európai autómentes nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?