6 °C Budapest

Rengeteg magyart érint a betegség: ha nem fizetsz, hónapok múlva műtenek meg

2019. január 8. 15:00

Ezer magyarra kilenc szürke hályog műtét jutott egy friss statisztika szerint, holott 65 év felett a szakértők szerint minden második embert érinti a betegség. Jelenleg 12 ezren vannak a várólistán: az állami intézményekben átlag 90 napot kell várni a műtétre.

Kilenc szürke hályog műtét jutott ezer magyar lakosra az uniós statisztikai hivatal adatai szerint. Ezzel az EU-ban nem is állunk olyan rosszul, ellenben annak tükrében, hogy a betegség főképpen a 65 év felettieket érinti, akikből nagyjából 2 millió él Magyarországon, ez a szám elég csekélynek hathat.

Ugyanis a szürke hályog a szakértők szerint a 65 év feletti emberek nagyjából felénél alakul ki valamilyen formában, 75 év felett peddig már több mint 70 százalék panaszkodott zavaró lencseszürkülésre. A betegség a legtöbb esetben lassan, akár évek alatt alakul ki, és legvégül már annyira homályos lesz a látás, hogy már csak némi fényérzékelés marad meg, illetve a nagyobb tárgyak sötét foltként való érzékelése - kezelésére a műtét a legjobb megoldás.

Rizikófaktornak számít:

  • ha valakinek már volt ilyen a családjában,
  • a cukorbetegéség
  • a szem korábbi sérülése, gyulladása vagy műtétje
  • korábbi szteroid-kezelés
  • fokozott kitétel napfénylek, ultraibolya fénynek
  • dohányzás

Millókon segítettek az EU-ban

Az Eurostat szerint 2016-ban mintegy 4,5 millió műtétet végeztek az EU-s tagállamokban. A legtöbb beavatkozást Portugáliában végezték el, itt ezer lakosra 14 műtét jutott, míg Franciaországban és Ausztriában 13. A lista végén Szlovákia és Írország (2-2 beavatkozás per ezer lakos) és Ciprus (3 műtét ezer lakosonként) áll. A térségben Szlovéniában és Horvátországban 8, Romániában és Szerbiában pedig négy szürke hályog műtét jutott ezer lakosra.

Rengeteget kell várni

Ha valaki Magyarországon akar megszabadulni a szürkehályogtól, készüljön fel rá, hogy az állami intézményekben akár hónapokat is vármi kell egy-egy beavatkozásra. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján található adatok szerint átlagosan 90 napot kell várni egy beavatkozásra, összesen pedig több mint 12 ezren vannak a várólistákon. A legtöbbet, 122 napot Észak-Közép-Magyarországon kell kivárni, mire az embernek megműtik a szemét. Az észak-magyarországi régióban pedig a legjobb a helyzet, ott 43 nap a várakozási idő.

Csak a pénzesek jutnak előbb sorra

Persze ha az ember egy magánorvosnál csináltatja meg a szemét, akkor nem kell olyan sokat várnia, mint az állami intézmányekben. Ugyanakkor ennek igen borsos ára van: a beavatkozások 200 ezer forinttól elérhetőek, ez az ár szemenként értendő, tehát ha valakinek mindkét szeméről le kell műteni a hályogot, az alaphangon 400 ezer forintba kerül. Plusz az előzetes és az utólagos vizsgálatok, amelyek szintén 15-20 ezer forint körül mozognak a klinikákon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Persze az árak klinikánként változnak, találtunk olyat is, ahol egy alap lézeres műtét 336 ezerbe kerül egy szemre, a legdrágább beavatkozás pedig 663 ezer forintot kóstál - ezt multifokális (trifokális) tórikus lencsével végzik, egy szemen.

Mi történik a műtét során?

Sokan azért nem csináltatják meg a szemüket, mert félnek a beavatkozástól. Ugyanakkor az eljárás ma már teljesen fájdalommentes, sőt, lehet kérni altatást, bódítást is közben így a páciens szinte semmit nem érzékel az egészből.

Az eljárás lényege, hogy az érzéstelenítés, vagy bódítás után egy apró, pár milliméteres vágást ejt a szemen, majd lézettel elkezdi lebontani az elszürkült lencsét, amelyet egy előre kiválasztott, a páciensre szabott műlencsével pótol. A seb magától záródik, nincs szükség öltésekre és még vérzés sem lesz. Befeküdni nem kell, csupán a műtött szemet kell 24 órán át lefedni. Ezt követően a látás teljesen helyreáll.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm