12 °C Budapest
Hivatalos: betiltják a mentolos cigit

Hivatalos: betiltják a mentolos cigit

2016. május 12. 15:14

Lakosságot érintő témák is felmerültek a Kormányinfón: Lázár János miniszterlenökséget vezető miniszter többek között az egészségügyi dolgozók jelentős béremeléséről, és a mentolos cigi betiltásáról is beszélt.

Az egészségügyben mindenképp béremelés várható, jelenleg annak előkészítése folyik, hogyan lehet hatékonyan felhasználni az egyészségügyi többletforrásokat.

Az építési és használatbavételi engedélyek is tovább egyszerűsödhetnek. A kormány döntése szerint az építkezési engedély kiadását gyorsítják fel, és a használatbavételi engedélyt felváltja egy igazolás, ami lezárja a beruházást.

Magyarország az Európai Bíróság előtt megnyert pernek köszönhetően lehetőséget kap arra, hogy a dohánytermékeknek egységes csomagolása legyen és bizonyos dohánytermékeket betiltson. Ilyenek lesznek azok, melyek gyümölcs, fűszer vagy más adalékanyagot tartalmaznak. A mentolos cigarettát így például már az idén betilthatják.

Nincs döntés a cafeteriáról

A magyar cafeteria-rendszert lényegében megszüntette az Európai Bíróság, ezért június 15-ig be kell jelenteni a mostani modell megszüntetését. Az új rendszerről még nincs döntés. Az viszont biztos, hogy a magyar turizmusnak szüksége van a SZÉP-kártyára, és az Erzsébet-programot is szeretnék megmenteni. Lázár szerint biztosan lesz kedvezményes juttatás, de még nem tudni, milyen.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emelkedhet a minimálbér

Jövőre is emelkedhet a minimálbér. A 2017-es költségvetésben 5,1 százalékos érték szerepel a várható béremelkedésről.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?