2 °C Budapest

Ezeket a gyógyszereket mindenképp vidd magaddal a nyaralásra

2015. június 22. 05:50

Az utazás megszervezése mellet viszont épp itt az ideje elgondolkodni azon is, milyen gyógyszerekre, gyógyhatású készítményekre, és gyógyászati eszközökre lehet szükségünk a pihenés alatt. Mutatjuk, mi kell a gondtalan nyaraláshoz.

A legtöbb magyar család a nyári szünetben veszi ki szabadságát és utazik el, hogy kipihenjék a kemény munkával (és tanulással) töltött hétköznapokat. Többségük természetesen az országhatáron belül marad, de a KSH friss adatai szerint a lakosság tavaly 16 millió alkalommal utazott külföldre is. Előrejelzések szerint várhatóan idén sem csökken majd az utazási kedv.

Az utazás megszervezése, például a szállás lefoglalása, és a költőpénz beváltása mellet viszont épp itt az ideje elgondolkodni azon is, milyen gyógyszerekre, gyógyhatású készítményekre, és gyógyászati eszközökre lehet szükségünk a pihenés alatt. Indulás előtt néhány nappal érdemes beszereznünk a legalapvetőbb dolgokat, melyek a váratlan helyzetekben nyújthatnak megoldást és kellemesebbé tehetik nyaralásunkat.

Rendszeresen szedett gyógyszereinket (pl.: vérnyomás-csillapítók, fogamzásgátlók, stb.) természetesen mindenképpen tovább kell szednünk az utazás ideje alatt is, így ezekből megfelelő mennyiséget vigyünk magunkkal. Az akutan jelentkező problémákra való felkészülésnél pedig tartsuk szem előtt, hogy csak az enyhébb esetek megoldására vigyünk magunkkal gyógyszereket. Súlyosabb esetekben a külföldi tartózkodás alatt is célszerűbb az orvosi segítséget igénybe venni. Éppen ezért nem szükséges például antibiotikumot pakolni gyógyszeres dobozunkba.

Az útipatika előnye az, hogy rögtön kéznél van, nem kell időt tölteni például a gyógyszertár kereséssel. Fontos előny, hogy az általunk vitt készítményeket ismerjük, és tisztában vagyunk vele, hogy milyen tünetre melyiket használjuk. Ezek a készítmények alapvetően vény nélkül megvásárolhatóak itthon és külföldön is, ezért feltételezhető, hogy megfelelő segítséggel és kis utánajárással a nyaralás helyszínén is beszerezhetőek lennének. Helyi beszerzés esetén azonban megvan a kockázata annak, hogy a nyelvi akadályok miatt nem értetjük meg magunkat megfelelően, és nem a betegségünk kezelésére legmegfelelőbb készítményt kapjuk meg

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége.

Emellett jelentős csapást mérhet a nyaralásra szánt büdzsére, ha külföldön kell beszereznünk néhány készítményt. Ugyan mindenképpen ország függő, hogy az egyes gyógyszerekhez és egészségügyi ellátásokhoz milyen áron jutunk hozzá, mivel azonban vény nélküli, szabad áras készítményekről van szó, így érhet minket meglepetés. A termékek fogyasztói ára általában igazodik a helyi árszínvonalhoz, ezt persze speciális tényezők felülírhatják. Például, ha az adott területen a gyógyszerek alapvetően hiánycikkek, akkor az áruk jelentősen magasabb is lehet akár az itthoniaknál is.

Megbízhatóak-e a külföldön árusított (unión belül és kívül) termékek?

Az Európai Unión belül teljesen megbízhatóak a gyógyszerek, mert a közösségi szabályozásnak köszönhetően a gyógyszerforgalmazás szabályozása Magyarországhoz hasonlóan nagyon szigorú. Az Unión kívüli országok esetén pedig a helyi sajátosságok határozzák meg az elérhető termékek minőségét. Például Észak-Amerikában (USA, Kanada) ugyanúgy elérhetőek a hazaihoz hasonló készítmények, de Indiában, vagy Kínában nem biztos, hogy jó minőségű készítményt sikerül beszereznünk.

MIT VIGYÜNK MAGUNKKAL?

Az, hogy milyen gyógyszereket viszünk magunkkal, amikor nyaralni megyünk - a rendszeresen szedett gyógyszerek kivételével - természetesen attól is függ, hogy hová és hogyan utazunk, illetve mivel töltjük majd a szabadidőnket. A budapesti Regina Patika gyógyszerésze, Mihályiné dr. Jósvai Ibolya általánosságban a következőket javasolja egy utazásra:

Láz-, és fájdalomcsillapítás:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Lázmérő elengedhetetlen kelléke bármilyen nyaralásnak. Fontos tudni, hogy 38 C-ig nem szükséges a lázcsillapítás, azonban 38,5 C-nál elkezdhetjük a gyógyszeres kezelést. Fokozatos hűtőfürdő sokat segíthet 39 C-ot meghaladó láz esetén. A gyógyszereket 4-5 óránként szedhetjük, ha magas a lázunk.
  • Fogfájás, láz-, fájdalomcsillapítás, derékfájás, fejfájás esetén ajánlott gyógyszerek: Cataflam dolo, Advil ultra forte, Algoflex forte, Voltaren dolo lágy kapszula, Nurofen forte tabletta és gyermekeknek szirup, Aspirin.

Váratlan balesetek:

  • Kisebb horzsolások, karcolások, szúrások, vágások, csípések keseríthetik meg pihenésünket. Fertőzésveszély csökkentésére, gyulladások elkerülésére, gyorsabb sebgyógyulás elősegítésére legyenek nálunk a következők: Betadine fertőtlenítő oldat és Hansaplast sebtapasz, kézfertőtlenítésre víz nélkül használható zselék, törlőkendők, steril géz, sebkötözők. Sebgyógyulást, hámosodást elősegítő készítmények: Neogranormon piros kenőcs, Dermazin ezüsttartalmú krém, Curiosa gél.

Emésztőrendszeri problémák:

  • Aki rosszul bírja az utazást, émelyeg, hányingere van, azt érdemes friss levegőre vinni, hideg vízzel itatni. Megelőzésben segíthet a Daedalon tabletta, Béres B6 vitamin tabletta.
  • Székrekedéstől is sokan szenvednek, mert hiányzik az otthon megszokott nyugalom. Enyhe hashajtók könnyítenek a problémán: Dulcolax tabletta, Guttalax cseppek.
  • Ellenkezője, a hasmenés kínos és gyakran jelentkező betegség, amelyet probiotikummal megelőzhetünk és kezelhetünk: Normaflore szuszpenzió, Lactiv plusz élőflórát és vitaminokat tartalmazó kapszula.
  • Vigyázzunk az olajos, fűszeres ételekkel, mosatlan gyümölccsel, vízzel, amelyek heves hasmenést okozhatnak. Ilyen esetekre legyen nálunk Imodium kemény kapszula, bélfertőtlenítő Bolus adstringens tabletta, vagy széntabletta, például Carbo activatus.
  • A nyaralás idején előszeretettel rendezünk grillpartikat, közös főzéseket, amelyek után gyakran kellemetlen panaszokkal jelez emésztőrendszerünk. Érdemes felkészülnünk erre az esetre emésztést-, epeműködést elősegítő, puffadást csökkentő készítményekkel, mint például a Bila-git tabletta, Dipankrin forte tabletta, Degasin kapszula.
  • Ne felejtse otthon bevált görcsoldó gyógyszerét se, ami nagy segítség lehet a nyaralás alatt a hasi-, epe-, vagy menstruációs görcsök enyhítésében. Buscopan tabletta, No-spa tabletta.

Napégés, rovarcsípés megelőzése:

  • Gondoskodjunk megfelelő, magas faktorú fényvédőkről, napszemüvegről, védősapkáról, kendőről. Sokféle, jóminőségű napozócsalád elérhető a magyar gyógyszertárakban, amelyekkel inkább bőségesen szerelkezzük fel, nehogy nyaralás alatt kifogyjunk belőlük. Uriage Bariesun SPF 50+ spray kisgyerekeknek ásványi szűrőket tartalmazó Uriage SPF 50+ Mineral krém, Eucerin sun SPF50 színtelen napozó spray, Vichy ideal Soleil naptej gyerekeknek SPF50.
  • Ha már leégtünk, bőrünk megnyugtatására legyen nálunk Panthenol spray vagy valamilyen napozás utáni dermokozmetikum.
  • Rovarcsípés megelőzésére használhatunk Ultrathon szúnyog- és kullancsriasztó aerosolt. Csípés esetén antihisztaminok (pl.: Zilola tabletta), illetve kalcium pezsgőtabletta (Calcium-sandoz) alkalmazható, a viszketés csillapítására pedig Fenistil gélt használhatunk.

Egyéb, kimaradhatatlan termékek:

  • Herpesz- és aftaellenes készítmények: Carbosan gél
  • Nyugtató szemcsepp: Visine szemcsepp fáradt szemre
  • Altató: Bio- melatonin tabletta, Valeriana relax tabletta
  • Füldugó: Ohropax soft
  • Lábápoló szerek (lábizzadás elleni készítmények, lábfrissítők), visszeres panaszok enyhítésére: Lioton gél
  • Romantikus együttlétekre is több időnk jut nyaralás alatt, ezért készüljünk intim mosakodóval (Lactacyd gél), Gynoflor vagy Protexin hüvelytablettával

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem